Mój mąż dynię omija szerokim łukiem. Upiekłam sernik z dynia Hokkaido nie mówiąc Mu co tam jest w środku. Dodałam także pyszne mango z wanilią od Eterno. Co prawda zaleca się użyć go do herbaty ale ja jak to ja poszłam w innym kierunku i dodałam właśnie do sernika. I przyznam, że to był bardzo dobry wybór. Sernik wyszedł puszysty(...)trudno go było kroić. Mąż wcinał sernik z wielkim apetytem, więc powiedziałam Mu, żeby więcej nie mówił że nie lubi dyni. A to, że naprawdę Mu smakował świadczy to, że pyta się kiedy znowu go upiekę. rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDziś znowu coś z nuta dyni. A dlaczego ? A dlatego, że dostałam wielką dynię i trzeba ją zużyć aby się nie zmarnowała. Po za tym mąż domaga się sernika z dynia ale dziś poszłam na ekspresowe ciasto ale smaczne. Jest to rolada, szybka w przygotowaniu bo nie trzeba jej smarować i znowu zawijać. Jak raz zrobicie to będziecie często taka
Ewa w kuchnizupie odrobina magii. Może dlatego nigdy wcześniej, nawet nie próbowałam jej odtworzyć. Jednak po wielu latach, tęsknota za nią stała się na tyle silna, żeby się o to pokusić.Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Usunąć z nich miąższ i pestki, obrać ze skórki (polecam do tego zwykłą obieraczkę do jarzyn) i pokroić w kostkę, około 3 x 3 cm. Dyniową(...)miarę jednolite kluski. Kiedy ciasto zacznie przeciekać przez lejek, przenieść go nad garnek z mlekiem i intensywnie mieszając w kółko tworzyć lane kluseczki. Zmniejszyć temepraturę pod garnkiem.Ugotowaną dynię rozdrobnić blenderem, a następnie dodajać do mleka. Całość delikatnie przemieszać. Gotować jeszcze przez chwilę. Przyprawić solą i cukrem do smaku
Świat Domowej Kuchniogóle nie dałam cukru);1 łyżka masła w temperaturze pokojowej;2 łyżki ziaren siemienia lnianego2 łyżki ziaren ziaren słonecznika;2 łyżki ziaren sezamu;2 łyżki pestek dyni;Dodatkowo:1 łyżka masła;1/2 szklanki ziaren słonecznika;1 łyżka ziaren słonecznika/siemienia lnianego/pestek dyni/sezamu do oprószenia po wierzchu.Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką(...)pomocy haka do ciasta drożdżowego przez około 15 - 20 minut. Ręcznie należy wyrabiać przez około 30 minut). Do dość luźnego ciasta dodać ziarna tj. słonecznik, siemie lniane, sezam, pestki dyni i wyrabiać ciasto jeszcze przez kilka minut.Długą keksówkę lub 2 małe keksówki (u mnie jedna długa) wysmarować masłem i dokładnie obsypać ziarnami słonecznika. Do tak przygotowanej/nych keksówki/ek przelać
Gospodyni MiejskaPyszna kolorowa sałatka, idealna na wiosenne dni. Zielone listki szpinaku, różowy grapefruit, chrupiąca ciecierzyca, plasterki rzodkiewki, oblane czerwienią pomidory, orzeźwiający ogórek, pestki dyni, a to wszystko zanurzone w doskonałym pesto z liści rzodkiewki. Samo zdrowie i wiosna na talerzu :)!Składniki:kilka garści liści młodego szpinaku (typu baby)1 grapefruitszklanka prażonej ciecierzycy (z tego przepisu)pęczek rzodkiewkikilka małych ogórkówgarść pomidorków koktajlowychgarść(...)tutaj)Przygotowanie:Szpinak umyć i wrzucić do miski. Grapefruit obrać i porwać na cząstki. Rzodkiewkę i ogórki pokroić na plasterki. Pomidorki poprzekrawać na połówki. Dodać ciecierzycę i podprażone pestki dyni. Sałatkę polać pesto (można je rozrobić z większą ilością oliwy jeśli jest za gęste) i wymieszać. Wcinać, ciesząc się z wiosny
Food Squarecebule3 ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki kozieradki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól morska 50 ml oleju arachidowego/sezamowego lub słonecznikowegoDodatkowo:sezam, słonecznik, dynia, płatki migdałów do obtoczenia (można pominąć)Przygotowanie:Kaszę uprażyć w suchym garnku (aż zacznie ładnie pachnieć), następnie zalać wrzątkiem, wypłukać i odcedzić. Zalać ponownie 3 szklankami wrzątku (podwojona ilość(...)stosunku do kaszy) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
Food Squarekolej. Ja jednak, mimo niesprzyjającej aury, nie mam zamiaru poddać się jesiennej melancholii (może tylko odrobinę, wieczorami, kiedy nikt nie będzie patrzył). W kuchni rozgościły się jabłka i gruszki, dynia znów stała się królową. Pomarańczowa, pękata, sprawia, że uśmiecham się za każdym razem, gdy na nią spojrzę. Tyle w niej potencjału - na słodko, na ostro, do obiadu i deseru - wszędzie(...)sprawdza się idealnie. Na blogu już otworzyłam sezon na smakołyki z jej udziałem, i gwarantuję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bo przepisów na dynię będzie mnóstwo! Dzisiaj jednak nie o dyni, ale o pospolitych bananach, w których nie ma już nic wyjątkowego, bo są łatwo dostępne cały rok. Niektórzy uwielbiają te żółte, słodkie, troszkę mdłe owoce, inni małpiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj na chwilę odpuszczę dyni - w końcu mimo, że to właśnie teraz jest na nią sezon, jej smakiem można się cieszyć jeszcze długo po nim. Całe dynie bardzo dobrze się przechowują w chłodniejszych pomieszczeniach, dynię pokrojoną w kostkę lub przerobioną na mus można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się
Pożeraczka, czyli raz adobrzetylko tak bardziej po polsku. Na włoszczyźnie, bez mięsa ale za to z serem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka(...)łyżka kminku rzymskiego Sposób przyrządzenia: Wszystkie warzywa oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodać resztę warzyw oprócz dyni. Smażyć jeszcze chwilkę z wszystkimi przyprawami. Przełożyć do garnka, zalać ok. 1 litrem wody. Dołożyć dynię, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do zmiękczenia wszystkich składników. Na koniec zmiksować dokładnie
pieprzny smaczekWszędzie dookoła dynia, dynia i dynia. Ja na przekór halloweenowym zwyczajom będę dzisiaj działała z marchewką. Zrobię przepyszne muffiny marchewkowe. Jak mi zostanie marchwi, to może będzie jeszcze ciasto marchewkowe. Marchewka jest przepysznym warzywem z prawdziwą kopalnią składników odżywczych. Pierwsze skojarzenie oczywiście beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Piękna skóra, włosy i paznokcie oraz lub przede wszystkim utrzymuje dobrą ostrość
pieprzny smaczekjest na trzy bochenki, upieczone jednocześnie. Składniki: - 1,5 kilo mąki pszennej - 50 gram drożdży - 1,5 łyżki soli - 1 łyżka miodu - po dwie garście wyłuskanego słonecznika i dyni - letnia woda ok. 3 pełne szklanki Alicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni, przez 3-4 minuty. Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch(...)wilgotną ściereczką na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyła ciasto ponownie na stolnicę posypaną mąką i podzieliła na trzy części. Jedną wymieszała z słonecznikiem, drugą z dynią, a trzecią część zrobiła mieszaną. Chlebki uformowała dość szybko , bo ciasto drugi raz nie powinno być zbyt długo ugniatane. Ponownie przykryła ściereczką i włączyła piekarnik na 200 °. Po około
Pasje Jolkidobrane, by mógł on uzupełnić wszystkie substancje, których w żywności współczesnego człowieka brakuje. Dlatego każdy z tych składników ma do spełnienia swoją specyficzną rolę. W skład koktajlu wchodzą nasiona dyni , słonecznika i siemię lniane, ale uwaga nasiona dyni i słonecznika w łupinach. Ja stosuję siemię lniane firmy Zielony Nurt WYKONANIE Wykonanie koktajlu jest bardzo proste. Możemy wyróżnić trzy(...)etapy : ETAP PIERWSZY Do młynka, do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej: niełuskanych pestek dyni, niełuskanych pestek słonecznika, siemienia lnianego. Następnie całość mielemy na drobny proszek. ETAP DRUGI: Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), Owoce bądź warzywa. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolitą papkę. ETAP TRZECI
W kuchennym oknie Ewyjest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz. Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotuje Składniki: 2 szkl dyni startej na małych oczkach 2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę 1 szkl oleju 1 szkl cukru 3 jajka 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam(...)pieczeia 2 łyżeczki cynamonu 3 cm kawałek startego imbiru Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki - mieszamy. Następnie dodajemy dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz bakalie, calość dokładnie miksujemy. Blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie przekładamy ciasto do foremki. Pieczemy w nagrzanym
charlotte gotujeSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest(...)dobrym jesiennym antydepresantem :). Składniki do 4-6 osób: 30 dag grochu omielanego 30 dag świeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki 2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów 1 cebula 2 ząbki czosnku smalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili 3/4 łyżeczki mielonego kminku 2 płatki suszonych
Apetyczna babeczkaPokochałam ten chlebek za jego kolor i smak. Dodanie puree z dyni sprawia, że chleb ma piękny kolor. Czerwone punkty to owoce goji. Chleb jest bardzo delikatny a zarazem aromatyczny w smaku. Składniki: 1 szkl puree z dyni 125 ml letniej wody 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 20 g drożdży świeżych 100 ml oleju rzepakowego(...)posypania ziarna słonecznika sezam Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać zaczyn drożdżowy, olej, sól, puree z dyni i miksować około 5 minut za pomocą haka na jednolitą masę. Na koniec dodać owoce goji i ziarna słonecznika. Misę miksera nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym do podwojenia objętości
Ala piecze i gotuje