Cześć ! Kocham dania, które robią się same. Jednym z nim jest risotto. Jesienią najczęściej robię je z dynią. Dziś w wersji z chrupiącym boczkiem i szałwią. Było pysznie ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu(...)łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mascarpone 2 – 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 średnia cebula- pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka dyni pokrojonej w bardzo drobną kostkę 1 – 2 ząbki czosnku – posiekane 150 g ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 700 ml bulionu warzywnego 3 łyżki parmezanu – drobno startego świeżo zmielony pieprz
Moja pasja smakuSłodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie. W tym wypieku użyłam mleka kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się(...)zdrowo, a aromat świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Przygotowałam go specjalnie na akcję # Ambition Składniki: Tortownica 22 cm Składniki: Ciasto: 10 dag marchewki 10 dag dyni 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka mleka kokosowego ½ szklanki syropu klonowego 1 łyżka ksylitolu 2 jajka 18 dag mąki żytniej chlebowej typ 720 10 dag masła 3 łyżki rodzynek
Wanilia i KardamonRośliny strączkowe są jedne z moich ulubionych warzyw. Można je przygotowywać na słodko jak i na słono. Byłam ciekawa połączenia ciecierzycy i dyni. Smak wyszedł specyficzny dla ciast z strączkami, dynia nadała znakomitego koloru, a za sprawą cukru brązowego wypiek zyskał słodki smak. Składniki: 1 puszka opłukanej ciecierzycy 1/2 szklanki puree z dyni 6 łyżek cukru brązowego 2 jajka
Truskawkowa Fiesta350g mąki żytniej chlebowej typ720 - 100g mąki gryczanej - 50g surowej kaszy gryczanej - 30g płatków gryczanych - 20g otrębów gryczanych - 28g soli himalajskiej - 100g ulubionych ziaren, ja daję: 50g słonecznika, 30g dyni i 20 siemienia lnianego - 280g zakwasu żytniego (wyjętego ok.1-2h wcześniej z lodówki) - 900g (ml) wody źródlanej lub filtrowanej - 30g ziaren amarantusa (można pominąć) Dodatkowo: - ulubione ziarna: u mnie dynia, siemię(...)dwóch delikatnie przesmarowanych olejem kokosowym form. Masę dokładnie ubijam, miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Następnie wyrównuję i obsypuję ulubionymi ziarnami (u mnie są to: płatki gryczane, ziarna dyni i siemię lniane). Chlebki skrapiam dość obficie pędzlem maczanym w wodzie (chodzi oto by dobrze trzymały się ziarna i by nie odpadały po upieczeniu) i odstawiam (przykryte ręcznikiem kuchennym
Smaczne ZdroweSezon na dynie trwa! ciesze się nimi co weekend i w tygodniu również. Ciasta, ciastka, bułeczki i inne smakowitości. Dzisiaj zapraszam na spontaniczne ciasto dyniowe z orzechami. Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem 3 jajka 275 g cukru 200 ml oleju sok z połowy pomarańczy 320 g mąki pszennej po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia(...)łyżeczka cynamonu 350 g startej dyni np. Hokkaido 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych lub mielonych Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę, sodę, proszek i cynamon przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, sok z pomarańczy a nastepnie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy dynię i orzechy. Znowu mieszamy by składniki
Dzieje kuchennej WiewióryDynie hokkaido doskonale nadają się do nadziewania - są odpowiedniej wielkości, by pojedyncza dynia była daniem akurat dla jednej osoby (odpowiednio głodnej), po upieczeniu ich skórka jest jadalna, więc można zjeść wszystko co dostanie się na talerz, oraz mają stosunkowo mniej wilgoci niż inne gatunki dyni, więc nadzienie nie zacznie nam zbyt mocno pływać. Dziś nadzienie bardzo klasyczne: mięso mielone, pomidory
Milion SmakówPiękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem. Przepis źródłowy tutaj . SKŁADNIKI: 20 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka L 20 dag puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1/3 łyżeczki cynamonu(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać pojedynczo jajka. Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, i cynamon, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełożyć
Kuchenne zapiski Edytyzachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru żółtko Masa twarogowa: 500g chudego sera 200g dyni (najlepiej Hokkaido) dojrzały banan 3 jajka+ białko 60g cukru trzcinowego 15g cukru waniliowego szczypta soli Obraną i pokrojoną dynię kroimy na mniejsze części i pieczemy do miękkości. Otręby mieszamy(...)22cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę na nasz spód. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Ser mielimy (chyba, że mamy zmielony). Dodajemy do niego upieczoną dynię, cukier, banana, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Wszystko wykładamy na podpieczony spód
Czerwona PorzeczkaPierogi ze szpinakiem i serem feta, z dodatkiem czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii(...)łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować zgodnie z podanym wcześniej przepisem. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje
BullioZupa dyniowa z imbirem, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Bardzo ciekawy, orzeźwiający smak. 70 dag miąższu z dyni 800 ml bulionu warzywnego 2 duże marchewki 1 średnia cebula 200 ml mleka kokosowego 1 szklanka soku z pomarańczy 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru sól i pieprz do smaku płatki migdałowe do posypania Miąższ z dyni, obraną marchewkę i cebulę(...)pokroić w kostkę. Na roztopionym maśle zeszklić cebulę. Dodać dynię, marchewkę, 2 łyżki soku pomarańczowego, łyżeczkę soli oraz imbir. Smażyć około 10 minut. Przełożyć do wysokiego garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości około 20 minut. Zdjąć z ognia. Dodać pozostały sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną płatkami migdałowymi
Bulliosię oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj . Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie serca tych, których tym sernikiem poczęstujecie. Gwarantuję... Składniki(...)zmielonego twarogu na sernik 310 g puree z dyni 4 jajka 170 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki gęstej śmietany (18%) 1 mała łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (domowego, klik) ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki przyprawy do piernika (domowej, klik) Składniki na spód : 180 g ciastek 100 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru Wykonanie: Dno tortownicy (średn
Kuchnia u Krysiogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka 2 łyżki parmezanu 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić(...)smaki się przegryzły. Na patelni lekko podprażyć pestki dyni. Zetrzeć parmezan na tartce. Ogórka obrać, pokroić w plasterki a potem na pół. Włożyć do miseczki i dodać sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy. Wymieszać i wstawić do lodówki na czas przygotowania sałatki. Fasolkę podzielić na 3 części i ugotować. Cebulę pokroić w piórka. Sałaty umyć i osuszyć. Na talerz wyłożyć sałaty
JaglusiaViolaPassion Przyszła jesień , i czas na mnie hehe Danie wegetariańskie Bardzo proste , zdrowe i pożywne. Składniki: 3 dynie "munchkin" są małe 1 czerwona cebula pokrojona drobno w kostkę 2 ząbki czosnku pokrojonego drobno 1/2 papryczki chilli drobno pokrojonej 1 garść czerwonych oliwek pokrojone 1 garść śliwek kalifornijskich suszonych również drobno pokrojone 1/2 pęczka szczypiorku posiekany 1 szklanka kaszy(...)tarta skórka z mandarynki i cytryny świeżo mielony pieprz do smaku Potrawa jest dosyć ostra , jeżeli nie lubimy pikantnych dań nie dodawajmy papryczki. Możemy dodać parmezan Sposób: Ucinamy górę dyni i wyciągamy łyżeczka cały mąż. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem Następnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem i do oliwy dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodajemy przyprawy i mieszamy
Viola cooks with passiondodać do takiej sałatki? Doszłam do wniosku, że najlepsze są sałatki kilku składnikowe, więc nie przesadzając dodałam tylko parę produktów i tak powstała pyszna sałatka :) Do sałatki wykorzystałam dynie marynowaną od Dagomy . Składniki: * 200 g małż * 4 ogórki kiszone * 180 g dyni marynowanej * 3 łyżki kukurydzy konserwowej * 1/3 czerwonej papryki * łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Małże(...)przełożyć do miski. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Dynie marynowaną pokroić na mniejsze kawałki, paprykę w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z nadmiaru wody. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Odstawić na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły
Zrób to smacznieziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-) Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika - 1/2 szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa(...)arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut. Przygotowuję klopsy: Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane
Wielopokoleniowo