Szybkie i łatwe do przygotowania Dyniowe pankejki z masłem orzechowym , polecają się na śniadanie ,deser, lub kolację. Potrzebujemy 200 g puree z dyni 2 łyżki jogurtu 2 jajka M 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu (lub 2 łyżki cukru) 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię(...)kroimy w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy. Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,przyprawę i szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą mieszamy. Nakładamy porcję ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy placuszki na małym ogniu na złoty kolor z każdej strony
Andzia Pichcisłodki krem karpatkowy i chrupiącą kokosową kruszonkę. Dobrze znane, tradycyjne smaki, ale przygotowane w zupełnie nowym niespotykanym dotąd wydaniu! Mama była zachwycona! Spróbujcie i Wy! Polecam! Ps. Przysmak z dyni dodany do ciasta drożdżowego sprawia, że nabiera ono delikatnego żółtego koloru! Lato na talerzu! Ps. Konkurs ten organizowany jest wraz z marką MANUFAKTURA WIELKOPOLSKA – producentem przepysznych, domowych wyrobów prosto(...)zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 650 g * mleko 3,2% – 125 ml * masło – 125 g * świeże drożdże – 50 g * cukier – 0,5 szkl * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 3 łyżki * jajko – 3 szt * sól – 1 szczypta * kurkuma – 1 łyżeczka + żółtko do posmarowania KREM KARPATKOWY: * masło – 250 g * mleko – 3 szkl * wanilia – 1 laska
Ostra na Słodkoprzygotować pyszny dal, potrawkę lub zrobić z niej placuszki czy kotleciki. Może być składnikiem pasztetów i nadzieniem pasztecików. Możliwości jest bardzo wiele. Dziś zaproponuję Wam świetne połączenie soczewicy z dynią w postaci dietetycznych, pieczonych kotlecików bezglutenowych. Kotleciki te z powodzeniem nadadzą się również do burgerów. Kotleciki soczewicowe z puree z dyni Porcja na 6 dużych kotlecików Składniki 1 szklanka czerwonej(...)pieprzu cayenne szczypta mielonego kardamonu, sól do smaku. Przygotowanie Soczewicę opłukać na sitku i ugotować do miękkości i dobrze odcedzić. Przełożyć do miski i zblendować. Dodać puree z dyni i zamieszać. Słonecznik rozdrobnić w moździerzu i dodać do mieszanki. Dodać olej i przyprawy. Całość zamieszać i doprawić solą do smaku. Na koniec dodawać porcjami mąkę z cieciorki. Jeśli masa jest
Pełna Lodówkaprażymy je lub dusimy w niewielkiej ilości wody. Przygotowujemy kaszkę – mieszamy ją z podgrzaną wodą. A następnie miksujemy ją z jabłkiem i siemieniem na mus. Zupa mus z dyni (od 6 miesiąca życia) drobno pokrojony miąższ dyni (około 0,5 szkl) 1 pokrojony ziemniak pół szklanki wody mały kawałek marchewki Przygotowanie: Dynię, marchew i ziemniaka gotujemy w wodzie
Słodkie okruszkipięknie ozdobione szczególnie lubimy. Ja poczęstuję Was babeczką drożdżową, delikatnie słodką, ale jednak nietypową. Ciasto z dodatkiem koncentratu pomidorowego przygotowałam, do którego dodatkowo zmiksowane pomidory suszone z pestkami dyni dodałam. W środek ciasta sera mocno słonego dodałam, którym lekką słodycz pomidorową przełamałam. Babeczki bardzo szybko przygotowałam, bo ciasto tylko miksowałam, nie czekałam tylko od razu do piekarnika powkładałam(...)koncentratu pomidorowego 30% PUDLISZKI, 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka soli (do smaku), ok. 10 pomidorów suszonych z oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów, 1 łyżka pestek dyni, ok. 60 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, dodatkowo: przyprawa: suszone pomidory z chili. Przygotowanie: Przygotowujemy 12 foremek na babeczki, najlepiej sylikonowych. Drożdże rozpuszczamy
Moniki Smakołykiniedzielne popołudnie zapraszam na pyszna sałatkę warzywną z kurczakiem i pestkami dyni. To doskonała przekąska na każdą domową imprezę. Nikt jej się nie oprze. SKŁADNIKI: 1 por, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki pestek dyni bez łupiny, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE(...)przez około 10 minut. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzam i studzę. Pestki dyni prażę na suchej patelni. 2. Seler oraz kukurydzę konserwową odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 3. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do miseczki. Dodaję majonez
Tradycyjna kuchnia Kasibyły dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę i manty z dynią. To też czas winogron i melonów. A zimą? Plow, mięso, dżemy i suszone owoce. To nie jest kraj dla bezglutenowych wegetarian kawoszy ….ale na szczęście wino jest, więc przeżyjecie. Uzbecka uczta(...)Wersja wegetariańska to nie jest najmocniejsza strona tego kraju. Oprócz podawanych do każdego posiłku warzywnych sałatek – przystawek, suchego ryżu, nadziewanych liści winogron, samosy z zieleniną i mant z dynią nie za bardzo będzie co jeść, jeśli nie lubisz mięsa. Do każdego posiłku je się też lepioszkę, czyli miejscowy płaski chleb nan, który zawsze ma wzorki, które robi się specjalnym
Ugotowane pozamiatanenaprawdę wyjątkowo! Podczas ambasadorskiego tastingu miałam okazję próbować dań z menu rybnego, ale mięsne danie główne było równie smaczne. Oto jak kształtuje się menu: Przystawka - zupa: 👉 Krem z pieczonej dyni, marynowana dynia & tapioka Zupa była niezwykle aksamitna, co bardzo sobie cenię w przypadku zup kremów. Chyba nikt nie lubi grudek w tego typu daniach. Można było wyczuć wyrazisty smak(...)bulionu, a całość przełamywała mocno octowa dynia oraz tapioka. Ciekawe i dość zaskakujące połączenie smaków. Dania główne: 👉 Schab, espuma grzybowa, brokuł & kluska z chorizo i wędzonym twarogiem Choć wybrałam menu rybne, to miałam okazję spróbować dania, dzięki uprzejmości Dominika. Schab mięciutki i soczysty, rozpływał się w ustach, a kluska z wędzonego twarogu była wspaniała! Lekko chrupiąca, z rozpływającym
Cooking MonsterDziś na kolację zmodyfikowana sałatka z wczoraj. Odświeżona zielonym ogórkiem, szczypiorem i pikantną czarnuszką. Orzechy włoskie również zmieniły jej charakter. Sałatka z cykorii i dyni V2 1 biała cykoria niewielki ogórek cząstka pieczonej dyni plaster sera ricotta sałatkowa 1 łyżka prażonych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanego szczypioru sól, mielona czarnuszka, sok z cytryny, oliwa, miód Cykorię, dynię, ogórek
Gotuj Sam!przepyszny z czerwonej soczewicy - ryby np. wędzone lub pieczone - pokruszony twaróg lub inny ser - omlet/naleśnik w formie rollsów - hummus - ciecierzyca i inne strączki - bataty, buraki, dynia Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na moje ulubione sałatki. A jaki jest Wasz sposób na ciekawe sałatki? SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ I ŚLEDZIEM SOLONYM Czas przygotowania 10 minut (plus(...)czas gotowania kaszy) 40-50 g kaszy gryczanej niepalonej (waga przed ugotowaniem) Upieczony lub ugotowany średni burak 2 ogórki konserwowe Filet śledzia solonego 2 duże garści jarmużu Pestki dyni Oregano Olej z awokado Kaszę ugotować na sypko Filet śledzia opłukać pod bieżącą wodą (jeśli jest bardzo słony dobrze jest moczyć go kilka godzin w wodzie) Następnie pokroić go w kostkę
HealthyCreationsOtrzymałyśmy w prezencie dynie, którą upiekłyśmy i zamroziłyśmy z myślą o serniku. Jednak nie wypada już robić jesiennych wypieków, dlatego serniczek zyskał jeszcze owocki kojarzące się z ciepłym słoneczkiem. Kakaowe ciasto z dodatkiem masła orzechowego oraz sernik dyniowy z cynamonem plus owoce i biała czekolada.... to przepis na wiosenne ciasto sprzątające zimowe zamrażarki 😎 Składniki (23x24 cm): Ciasto orzechowe(...)napoju roślinnego/mleka -150g masła orzechowego z kawałkami karmelu Sport Definition -2 łyżki mielonego lnu Sernik dyniowy -400g serka homogenizowanego -500g twarogu -140g puree z dyni pieczonej -2 duże jajka -ksylitol -50g skrobi -cynamon Dodatkowo -truskawki, borówki -biała czekolada (do ozdoby) CIASTO ORZECHOWE 1. Zmielone płatki, mąkę kokosową, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem
Candy Pandaszielonego grochu jest zdrowy, smaczny i ma piękny kolor. W wersji dla wegan można użyć odpowiednie produkty zastępujące jajka np. siemię. groch zielony łuskany 1 szklanka pestki dyni 3/4 szklanki cząber, kmin, kolendra, majeranek po jednej łyżeczce białka z 3 jajek pieprz i sól do smaku olej ok. 50 ml korzeń pietruszki mały 3 szt. seler mały(...)liść laurowy 2 szt. ziele angielskie 3 szt. Dodatki: kiełki, musztarda, chrzan, ogórek kiszony, korniszon Groch i pestki dyni namaczany na całą noc w osobnych naczyniach. Groch gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym do miękkości ok 40 minut. Odcedzamy. W drugim garnku gotujemy pietruszkę i seler do miękkości ok. 20 minut. Ugotowany groch i obrane warzywa przekładamy
AZgotuj!pomysłu Ewuni. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej) 2 marchewki 1 pietruszka mała cebulka ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy) 2-4 łyżki oleju pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny) 1-2 ząbki czosnku (duże) łyżka majeranku 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz dodatki: bułki(...)pomidor i czerwona cebula) Jak zrobić domowe burgery? Obraną marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno). Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch oleju, dodać marchew i pietruszkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Fasolę zmiksować razem z pozostałymi warzywami, ale tak, by pozostały grudki, czyli
Rodzinka w kuchniZapraszam na pyszne pączki z dodatkiem musu z dyni. Miękkie pączusie o ślicznym, pomarańczowym miąższu. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka pure z dyni 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Sovit Dodatkowo: Konfitura(...)ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, cukier, letnie mleko, żółtka i jajka, sól, cukier waniliowy, spirytus, skórkę z cytryny i pure z dyni. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz i dalej wyrabiamy, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką
Podróż w kulinariamoim domu nie kupuje się chleba tylko piecze. Bardzo lubimy pieczywo smakowe. Tym razem upiekłam chleb z dodatkiem jęczmienie młodego, dyni, pomidorów suszonych w kształcie kwiatka. składniki ciasto bazowe: 1 kg mąki pszennej 2 dkg drożdży 180 g masła 1 łyżka soli himalajskiej płaska szczypta cukru 400 ml mleka letniego ciasto zielone: ok 650 g ciasta bazowego 1 łyżka sproszkowany(...)składniki ciasto czerwone: 250 g ciasta bazowego 5 pomidorów suszonych z oleju 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki składniki ciasta żółtego: 500 g ciasta bazowego 150 g dyni upieczonej 1/2 łyżeczki zmielonej pestki awokado Wykonanie ciasta bazowego: Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru, i wlewam mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany około
wesoła kuchnia