świetnie się z koperkiem komponuje. Kiełbasę można pominąć lub zastąpić inną - ja akurat taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal. Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne. I choć są już tylko(...)masła nadzienie: 1 mały pęczek koperku 100 g kiełbasy pepperoni 50 g masła 1 łyżeczka oliwy skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo: 1 jajko 15 g ziaren dyni Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może się delikatnie lepić. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobiecałam - dzisiaj słodki sposób na dynię, a właściwie na wykorzystanie pracowicie przygotowanego puree. Na sernik dyniowy miałam chętkę od dłuższego już czasu. W zeszłym sezonie się czaiłam, ale nic mi z tego nie wyszło - sama nie wiem, dlaczego. Bo, moi drodzy, popełniłam błąd ogromny. Sernik dyniowy jest bowiem tak pyszny, że słów mi brak! Śmiało może konkurować z moim(...)pewnością byłby wtedy bardzo aromatyczny i korzenny. Tutaj przypraw nie ma tak dużo, w związku z tym dodatkowy cytrusowy aromat nadaje ciekawego posmaku i jest jak najbardziej wyczuwalny.Smaku dyni nie czuć - a przynajmniej ja go nie czuję. W zależności od gatunku, jakiego użyjecie, ciasto może przybrać bardzo intensywną, pomarańczową barwę. Moje jest stonowanie kremowe, ale w niczym to nie przeszkadza.Czekoladowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzyznać, że nie jest źle. Jedynym problemem może być fakt, że bułeczki nieco się kruszą. Są też raczej ciężkie niż delikatne i puchate, ale niekoniecznie jest to wadą. Pestki dyni cudownie chrupią, a płatki nadają im niepowtarzalnego, innego smaku. Muszę też zauważyć, że są nieco zdrowsze niż pozostałe, znajdujące się na blogu. Bez jajek i mleka (ja moje posmarowałam mlekiem(...)można zastąpić je wodą). Smakowały nam bardzo mimo, że zbyt urodziwe to one nie są... Bułki owsiane z pestkami dyni Składniki: (na 12 sztuk) 200 g mąki pszennej 200 g płatków owsianych 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody 35 g masła 60 g pestek dyni dodatkowo: 3 łyżki mleka 10 g płatków
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczął pachnieć. Stwierdziłam, że to musi wystarczyć, i podjęłam kolejne kroki.Chleb wyszedł smaczny, ale malutki. Zabrałam się do dzieła raz jeszcze, podwajając ilość składników, pomijając curry, znacznie zwiększając ilość dyni. Chleb wyszedł obłędny! Pachniał niesamowicie, miał cudownie sprężysty miąższ i w ogóle dumna jestem z niego niesłychanie. Nie miał co prawda tak cudownych dziur jak w oryginale, a miąższ, podejrzewam(...)wodyMąki i wodę na zaczyn dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodać rozpuszczone w wodzie drożdzę, puree z dyni, mąkę i sól. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić.Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzedentysty (ale ja się dentysty boję panicznie; według mnie piekło to niekończący się rząd foteli dentystycznych...). Kombinować ze smakami można do woli, ja tym razem postanowiłam zamknąć w nich dynię. Posiłkowałam się przepisami Małgosi , od której wzięłam zasadnicze proporcje, oraz blogiem Pink hungry , skąd zaczerpnęłam pomysł na dodatek mąki pełnoziarnistej. Dodałam też mrożonych jagód, bo mam zamiar umyć zamrażalnik(...)choć są zdecydowanie chrupkie. Z kubkiem gorącej herbaty (najlepiej jagodowej) smakują rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie! Dyniowe biscotti z migdałami i jagodami Składniki: (na 12-15 sztuk) 145 g puree z dyni 50 g miękkiego masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremów.Tutaj słodko-winne jabłko wspaniale uzupełnia smak pietruszki, który przestaje być taki... Pietruszkowy. Odrobina curry zaostrza zupę, a grillowane, soczyste plasterki jabłek cudnie zgrywają się z chrupiącymi pestkami dyni. Muszę powiedzieć, że od teraz będzie to jedna z moich ulubionych zup - idealnie rozgrzewająca, z charakterem.Zupa krem z pietruszki z jabłkiemSkładniki:(na 4 porcje)2 łyżki masła1/2 dużej cebuli2 ząbki(...)Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, aż na jabłkach pojawią się brązowe paseczki.Zupę podawać gorącą z grillowanymi plastrami jabłek, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i posypaną curry.Smacznego!Sobota. Miło, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzechrupiącą skórką.Pełen ziaren. Pełen zdrowia.Polecam! Składniki:600 g mąki krupczatki;2/3 szklanki otręb pszennych;1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika;3 łyżki ziaren siemnienia lnianego;3 łyżki pestek dyni;40 g świeżych drożdży;1 łyżka białego cukru;600 ml + 1 łyżka do zaczynu ciepłej wody;1 łyżka soli.Sposób przygotowania:Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru(...)robota kuchennego) wymieszać mąkę z otrębami i solą. Dodać zaczyn z drożdży i 600 ml ciepłej wody. Wymieszać (mikserem przy pomocy mieszadeł, lub łyżką). Dodać słonecznik, siemie lniane, pestki dyni i ponownie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny.W międzyczasie formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami
Gospodyni MiejskaJaglane dyniowe placki z nutellą inspiracja Te placki... o mamuniu, kto by powiedział, że mogą smakować tak genialnie. Aa, tata zaczął przezywać mnie już "pani dynia" Przepis: 40g ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem) 25g mąki kukurydzianej jajko 100g pure z dyni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej, soli coś do posłodzenia cynamon Kaszę z dynią miksuje
More food, love and dreamsSerdecznie polecam! Składniki (na 4 porcje): 650 gram piersi kurczaka majeranek chili sól pieprz 200 gram sera gorgonzola 200 ml śmietanki 30% szczypta szafranu 800 gram batatów 300 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę szczypta gałki muszkatołowej 500 gram brokuł 2 łyżki mleka Pierś kurczaka myjemy, odcinamy błonki i kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, chili i majerankiem(...)Pierś gotujemy na parze około 20-25 minut. W tym czasie gotujemy bataty i dynię do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i ugniatamy warzywa na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy na parze 8-9 minut, y nadal zachował swoją piękną
Mango Papajadużego znaczenia pora roku. Jednak ponieważ nieustannie poszukujemy, czytamy, szperamy, smakujemy i eksperymentujemy ze smakami, w dzisiejszej propozycji dania z frutti di mare postanowiliśmy wykorzystać typowo jesienny dodatek - dynię. Zatem jeśli lubicie owoce morza, a lubicie prawda? to koniecznie przetestujcie ten przepis :) Składniki: makaron owoce morza lub krewetki (małe opakowanie ok. 150 - 200 g) garść rukoli dynia(...)łyżka masła 100 ml śmietany 2 ząbki czosnku łyżka sosu rybnego sól, pieprz Wykonanie: Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię. W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy
Taste Of My DayPuszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree) 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 duże jajko 25 g świeżych drożdży około 2-3 łyżek cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach(...)wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i lekko podgrzane mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka, startą skórkę z pomarańczy i startą dynię. Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez około 4 minuty i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta
Oryginalny smakprzynajmniej raz w miesiącu:) Nadrabiam te wszystkie stracone lata, kiedy sernik mi nie smakował... I staram się by za każdym razem był inny. Ostatnio napoczęłam piękną, ogromną dynię i kawałek wykorzystałam do przygotowania sernika z dodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha! Spód: 150g herbatników, 85g masła. Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać(...)masło, krótko zmiksować, do połączenia się składników. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 125g dyni, 2 jajka, 100g cukru, łyżka cukru waniliowego, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 85g gorzkiej czekolady. Ser zmielić, zmiksować z jajkami i cukrami. Dodać po szczypcie cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną
Z miłości do słodkościKolejna moja propozycja z dynią w roli głównej. Zupa krem gotowana na mleku kokosowym, z korzennymi przyprawami. Podana z grzankami idealna na chłodne jesienne dni. Składniki: 700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę 250 ml mleka kokosowego 200 ml wody cukier (brązowy, biały lub cukier kokosowy ) do smaku kardamon mielony, gałka muszkatałowa, cynamon, imbir świeży(...)mielony wiórki kokosowe do dekoracji grzanki z pieczywa Wykonanie: Pokrojoną dynię wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, dodajemy szklankę mleka kokosowego. Doprawiamy do smaku przyprawami i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka min. Podajemy posypaną grzankami, oprószoną wiórkami kokosowymi. Ja posypałam jeszcze delikatnie cukrem kokosowym. insertCookd("94ba2c8ac8fe9e4b346205510ad6bd08
Malinowe Pocałunkiprzygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę, czas zbioru warzyw i owoców, w tym pysznych polskich jabłek (#jedzjabłka ;)). Mnogość warzyw i owoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry(...)warzyw, który można zastąpić kostką rosołową, gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Po ostudzeniu blendujemy zupę na gładką masę. Jemy na ciepło, np z dodatkiem prażonych ziaren dyni lub słonecznika :) Zachęcam Was do wypróbowania przepisu i dzielenia się uwagami
Taste Of My Dayminor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: średniej wielkości dynia szczypta cynamonu odrobina gałki muszkatołowej szczypta szafranu opakowanie cukru wanilinowego cukier trzcinowy 1/3 puszki mleczka kokosowego 2 jajka ok. 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis: Dynię gotujemy (podczas gotowania nie dodawałyśmy żadnych składników) do miękkości. Następnie blendujemy do uzyskania jednolitego musu dyniowego, przyprawiamy go zgodnie z własnym upodobaniem (dodałyśmy wszystkie wymienione składniki, gdyż tym razem chciałyśmy
WeAreCrazy