dynia - 15472 przepisów (strona:328/1032)

Jesienny Keto Jadłospis: Kulinarna Koloroterapia Na Chłodne Dni 101

Warzywa Zanim rozpoczniesz tę kulinarną podróż warto zrozumieć, dlaczego jesienne składniki są tak wyjątkowe. Podczas aktualnie panującej pory roku możemy delektować się świeżością i smakiem następujących produktów sezonowych: Dynia : Rozgrzewający smak dyni doskonale wpisuje się w jesienny klimat. Dynia pełna jest beta-karotenu, który korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz na wzrok. Jabłka : Soczyste jabłka dostarczają błonnika i witaminy

Modern Cave Girl
Pierogi z dynią, rozmarynem i szałwią 95

ierogowe sakiewki z pysznym farszem z dynii.  Składniki: Ciasto: mąka orkiszowa 500g woda gorąca 200 -250 ml sól 1 łyżeczka Farsz: dynia hokkaido ½ szt. twaróg 200 g masło1 łyżka liście szałwii 4 sztuki  rozmaryn świeży trochę gałka muszkatołowa do smaku cynamon do smaku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę umieścić na stolnicy zrobić dołek i wlać połowę(...)wlewać pozostałą wodę. Wyrobione ciasto włożyć domiski, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie kawałwek wziąć kawałek ciasta i cienko rozwałkować.Wykroić kwadraty.  Farsz: Dynię ugotować na parze. Zioła dość drobno posiekać. Rozpuscić masło i dodać zioła. Upieczoną dynię, twaróg oraz masło z ziołami przełożyć do miski i za pomocą widelca rozdrobnić. Doprawić. Na wycięty

AZgotuj!
Dynia w occie bez pasteryzacji + film 84

Dynia w occie na zimę, z podanych proporcji wychodzi zalewy na jeden słoik 900 ml wtedy dyni wchodzi około 0,7 kg. Ważne, aby dyni nie gotować za długo aby się nie rozpadła. Czytaj więcej

Pychotkaaa
chleb twarogowy bez mąki 104

składniki: 500 g sera białego (twarogu), półtłustego 300 g płatków owsianych 3 jajka 50 g siemienia lnianego 80 g pestek z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz pestek z dyni mieszamy ze sobą a następnie blendujemy. Dodajemy pestki z dyni i mieszamy z powstałą masą. Formujemy chlebek, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Domowy Smak Jedzenia
Gotowanie w mikrofali przepisy 103

misce wymieszaj wydrążone wnętrze z serem, warzywami, jogurtem i przyprawami. Wypełnij ziemniaki farszem i podgrzewaj w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty. 3. Kremowa Zupa Dyniowa Składniki: 1/2 małej dyni, obrana i pokrojona 1 cebula, posiekana 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego Sól, pieprz i przyprawy do smaku Instrukcje: Umieść pokrojoną dynię i posiekaną cebulę w misce. Podgrzewaj(...)mikrofali przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Zblenduj dynię i cebulę razem z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym na gładki krem. Podgrzewaj zupę w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty, aż się zagotuje. 4. Ryż z Warzywami Składniki: 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka wody 1/2 szklanki mieszanych warzyw (np. groszek, marchewka) Sól, przyprawy do smaku Instrukcje: Wymieszaj ryż

Podstawy Gotowania
Sałatka z ciecierzycą i warzywami 88

zjeść z podpieczoną torillą albo dodać, ugotowaną kaszę jaglaną, dowolny makaron lub czarny ryż.  Skałdniki: 1/2 słoika ciecierzycy awokado kilka łyżek kukurydzy czerwona cebula pomidor duży 1/2 szt. dyni piżmowej 1/2 szt. limonki 1 łyżki syropu klonowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy ( dijon) ząbek czosnku kawałek świeżego imbiru garść kolendry  garść natki pietruszki sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Dynię pokropić w kostkę, polać oliwą, posolić i doprawić pieprzem. Upiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C 30 minut.  Przygotować dresing: do rozdrabniacza włożyć natkę lub kolendrę lub dwa zioła razem, wlać oliwę, dodać musztardę, sok z limonki, czosnek, starty imbir, sól oraz syrop klonowy i zmiksować.  Awokado, paprykę i cebulę pokroić

AZgotuj!
Sałatka z tortellini, pesto i fetą 109

opakowania tortellini (ja użyłam tych z ricottą i szpinakiem, 125 g) 200 g sera feta pesto: średniej wielkości pęczek bazylii 4 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny garść startego parmezanu sól pieprz (przepis na 3 porcje)   Pestki dyni prażymy na patelni, studzimy. Wszystkie składniki pesto wrzucamy do blendera(...)miksujemy nie na gładką pastę. Dobrze jest czuć w nim kawałki pestek dyni (orzechów, czy czego tam użyjecie). Tortellini gotujemy wg opisu na opakowaniu (ja gotowałam trochę krócej), odcedzamy. Do lekko wystudzonych tortellini dodajemy 3 łyżki pesto i pokruszoną fetę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Podobne przepisy: Sałatka z tortellini, szynką, porem i serem pleśniowym Sałatka z tortellini, rukolą

Kardamonovy
Sałatka z pieczonymi burakami i suszonymi pomidorami 89

Składniki: 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio) 3 średnie buraki 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów) 2 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny sól pieprz Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach(...)kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą

Kardamonovy
Owsianka z gruszkami i rodzynkami 75

się tylko cieszyć, płatki owsiane są baaardzo zdrowe. Róbcie i Wy, na zdrowie. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 gruszka 1 łyżka rodzynek parę ziaren pestek dyni szczypta cynamonu (przepis na 1 porcję) Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki, startą na grubych oczkach gruszkę i cynamon. Całość gotujemy około 10 minut, w połowie gotowania dodajemy(...)rodzynki. Pamiętajcie o częstym mieszaniu płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy pestkami dyni. Podobne przepisy: Owsianka z dynią, rodzynkami i orzechami Owsianka z bananem i masłem orzechowym Kakaowa owsianka z bananem i orzechami Owsianka z bananem i jagodami Owsianka z gruszkami i żurawiną Owsianka z kawą zbożową Owsianka z prażonym jabłkiem Owsianka z gruszką i masłem orzechowym Artykuł Owsianka

Kardamonovy
Carpaccio z kalarepy 95

żeby podzielić się z Wami tym przepisem. Chyba będę kombinować jeszcze z innymi warzywami – poza burakiem i kalarepą właśnie. Genialne.  Składniki: 1 duża kalarepa 2 łyżki pestek dyni parę liści bazylii kawałek parmezanu sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kalarepę obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzu. Pestki dyni prażymy(...)zrumienienia na patelni, ser ścieramy np. na tarce o grubych oczkach (ja użyłam obieraczki do warzyw). Plasterki kalarepy posypujemy pestkami dyni i serem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podobne przepisy: Carpaccio z cukinii z orzechami i serem pleśniowym Carpaccio z buraków Artykuł Carpaccio z kalarepy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami 70

Dynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo – ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie – wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki(...)orzechów włoskich 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto

Kardamonovy
Pasty do pieczywa i zimnej płyty 75

wędlin, serów, warzyw, grissini, itd. Przy okazji podrzucam Wam tutaj jeszcze link do sosów , które też świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie do zimnej płyty. Korzystajcie. 1. Pasta z pestek dyni, pieczonej papryki i gorgonzoli Składniki: 1 szklanka łuskanych pestek dyni 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny (lub więcej, do smaku) 3 łyżki oliwy extra(...)szczelnie go zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ściągamy z nich skórę. Pestki wrzucamy na patelnię i prażymy do zrumienienia. Do blendera wrzucamy obrane papryki, pestki dyni, gorgonzolę, sok z cytryny i oliwę. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania nie za gładkiej pasty (chodzi o to, żeby pestki były lekko wyczuwalne). Następnie dodajemy do tego gorgonzolę, chwilę miksujemy

Kardamonovy
Pesto z suszonych pomidorów i czosnku niedźwiedziego 64

czosnku, jest trochę umami, moja ulubiona oliwa – jest wszystko co potrzeba do szczęścia. Składniki: 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki łuskanych pestek dyni 2 łyżki twardego sera długodojrzewającego (parmezan, bursztyn, itp) 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia(...)ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Do blendera wrzucamy pomidory, pestki dyni, czosnek niedźwiedzi, wlewamy sok z cytryny i oliwę. Miksujemy pulsacyjnie tak długo, aż powstanie z tego nie za gładka masa, chodzi o to, żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Taka forma sosu jest smaczniejsza, niż taka zmielona na śmierć. Jeżeli pesto wyszło Wam za gęste, dolejcie

Kardamonovy
Sałatka z burakami, kuskusem i fetą 78

średnie buraki 3/4 szklanki suchej kaszy kuskus 100 g sera feta 1 szalotka parę gałązek tymianku  sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki pestek dyni sól  pieprz (przepis na 2 większe porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach. Jeżeli wolicie je ugotować, zróbcie to, ważne żeby były miękkie(...)upieczeniu, studzimy je, obieramy ze skóry, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na suchej patelni. Kaszę wsypujemy do małej miski, zalewamy ją wrzątkiem 1 cm ponad kaszę, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut. Następnie kaszę rozdrabniamy delikatnie widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy do nich także pokrojoną w małą kostkę fetę, liście tymianku

Kardamonovy
Makaron z pesto z buraka z kozim serem 72

nikt nie miał już siły jeść. Zabrałam go z powrotem do domu i użyłam do obiadu. Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 większy burak 2 łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku sok z połowy cytryny pół pęczka koperku 100 g pleśniowego koziego sera sól pieprz 4-5 łyżek oliwy extra virgin (przepis na 2 duże porcje) Buraka myjemy(...)Najlepiej jednak upieczcie go przy okazji korzystania z piekarnika z inną potrawą. Albo upieczcie więcej buraków, np. z myślą o barszczu. Bezsensowne jest pieczenie jednej sztuki tego warzywa. Pestki dyni prażymy do zrumienienia, odstawiamy do ostudzenia. Do blendera wrzucamy upieczonego, obranego buraka, pestki dyni, czosnek, wlewamy sok z cytryny, oliwę, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy pulsacyjnie tak długo

Kardamonovy