Wieczorem mieszam składniki, piekę szybki chlebek z dodatkiem reszty puree z dyni i rozgniecionych bananów, dorzucam też płatki orkiszowe- ostatnio moje ulubione, co by było treściwie rano, kiedy przetrę oczy i znowu nie będę dowierzała, że muszę już wstać. Przez noc chlebek studzi się na kratce. Dzwoni budzik, co rano to samo. Tym razem jednak godzinę wcześniej(...)Potem już tylko aparat w dłoń, i jak co rano o najlepszej porze dnia fotografuję cuda, które przygotowuję wieczorem. Składniki (na formę tzw. "keksówkę"): 250 gram puree z upieczonej dyni 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 1850 1/2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka płatków orkiszowych (lub owsianych) 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu
Mango Papajałyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 szklanki purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru pudru Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa orzechy włoskie * PRZYGOTOWANIE Ciasto Przygotuj(...)dwie miski. Wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i przyprawy połącz ze sobą. Jajka, maślankę, purée z dyni* i rozpuszczone masło (w temperaturze pokojowej) umieść razem w osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki. Masę wlej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw
Food SquareSkładniki: makaron świderki (25 dag) dynia hokkaido (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) orzeszki ziemne (20 dag) - można też użyć masła orzechowego oliwa z oliwek sól woda Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Możemy użyć gotowego masła orzechowego ale polecam zrobić je samodzielnie. Orzeszki ziemne wsypujemy do naczynia blendera. Dodajemy łyżkę oliwy. Solimy. Blendujemy aż powstanie jednolita masa. Masło(...)orzechowe przekładamy do rondelka. Dolewamy szklankę wody. Podgrzewamy mieszając aż uzyskamy jednolity sos. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie aż będzie prawie miękka. Brokuła dzielimy na różyczki lub jeszcze mniejsze kawałki. Gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 2 min. Gotujemy makaron. Do dyni dodajemy ugotowanego brokuła i sos orzechowy. Podgrzewamy wszystko mieszając przez ok 5 min. Makaron
Weganka gotujepełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne i niezwykle smaczne(...)Poda łam je z pysznym , w 100% naturalnym syropem z agaw y . SKŁADNIKI: 2 jajka 1/2 szkl maślanki 80 g dyni (miąższu bez skóry) 125 g mąki 1/2 łyże c zki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru ol ej do smażenia 1. Dyni ę zetrzeć na tartce na drobnych oczkach . 2. Jajka roz trzepać z maślanką, dodać pozostałe składni
Kto ugości moich gości?Lubię jesieni. To dzięki niej kolejny już rok odkrywam na nowo dynię i z tygodnia na tydzień bezgranicznie się od niej uzależniam. 2 kg dyni, 350-450 g cukru, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru z wanilią, Kroimy dynię w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy aż zmięknie. Następnie blendujemy na puree, doprawiamy cukrem waniliowym
Anioły w kuchniPyszne, mięciutkie babeczki o smaku dyni i pierniczków z kremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 babeczek: 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 2 jajka szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)cukru pudru 250 g twarogu półtłustego CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie
My Culinary Artidealne do lunch boxa na jutrzejszy obiad w pracy. Składniki : 200 g makaronu typu kokardki 120 g sera z niebieską pleśnią 80 g kiełbasy jałowcowej mozzarella 200 g obranej dyni 5 liści jarmużu (u mnie odmiana fioletowa) pół kalafiora (u mnie odmiana fioletowa) pół papryki czerwonej fenkuł dwie łodygi selera naciowego 2 jalapeno sól 1/4 suszonego rozmarynu Nastawić wodę(...)makaron. Rozdrobnić jarmuż, dynię, paprykę, jalapeno, fenkuł (bez głąba), seler naciowy (po obraniu z włókien). Wielkość kawałków to kwestia gustu. Kalafior podzielić na różyczki. Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie. Odcedzić, zbierając wodę z gotowania. Ta woda jeszcze się przyda. Kiełbasę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszać ze sobą, z makaronem i z rozmarynem. Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzielekko. Z przepisu wychodzi z 6-8 porcji, także starczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie. Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, pozbywamy gniazd nasiennych, marchewki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Do zawartości patelni dodajemy pastę curry, odsączoną soczewicę
Be Fit Be Strongzrobiło się nudno. Urozmaicenia są dobre. Urozmaicajcie zatem, jedzcie różnorodnie, żyjcie w zdrowiu i przeżywajcie radość. Składniki: makaron sojowy z tapioką i zieloną herbatą 225 g małży 1/4 dyni 2 ząbki czosnku 2 papryczki piri piri białe wino łyżka masła imbir skórka otarta z 1/2 cytryny pieprz i sól Wykonanie: Czosnek obieracie, miażdżycie nożem i siekacie. Masło topicie na patelni(...)dodajecie posiekany czosnek i całe papryczki, podsmażacie, wsypujecie małże, podsmażacie, podlewacie białym winem i dusicie pod przykryciem 10 minut. Dynię myjecie, obieracie, kroicie na kawałki. Wrzucacie na patelnię i dusicie kolejne 10 minut, aż będzie miękka. Doprawiacie solą, pieprzem, imbirem i startą skórką z cytryny. Makaron zalewacie wrzątkiem w misce. Po pięciu minutach odcedzacie, mieszacie, przekładacie na ciepły talerz
GRUBY WAŁEKPyszny, rozpływający cię w ustach, delikatny i bardzo szybki w przygotowaniu makaron z kurczakiem w sosie z puree z dyni i białego wina. Pyszności <3 Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Z miłości do gotowania . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 piersi z kurczaka(...)pokrojone w małą kostkę 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną szalotkę i smażymy
My Culinary ArtPobudza kolorami, rozgrzewa i poprawia nastrój! Czego chcieć więcej? Połączenie dyni, tofu, chili, groszku cukrowego i mleczka kokosowego jest pyszne! Może spróbujesz? Składniki: 1 średnia dynia hokkaido, 100 g groszku cukrowego, 100 g tofu, ok. 700 ml bulionu warzywnego, 400 ml mleczka kokosowego, kilka brązowych pieczarek, 2 trawy cytrynowe, 2 ząbki czosnku / 1 duży, 2 liście limonki kaffir(...)chili. Przesmażamy chwilkę i dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty świeży imbir - u nas około pół łyżeczki, całość po chwili zalewamy bulionem. Następnie wrzucamy pokrojoną dynie i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie w miseczce umieszczamy mleczko kokosowe i dodajemy kilka łyżek gotującego się wywaru, dokładnie rozmieszamy i dolewamy do ganka
Plate of Joybiałej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 130 g sera koziego sól pieprz Sos grzybowo-dyniowy: 170 g podgrzybków (lub borowików) 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 100 g śmietany 12% 1 pełna(...)posiekaną cebulę, umyte i pokrojone w plasterki grzyby oraz tymianek. Smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze przez chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i wlać bulion. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy dynia będzie miękka podusić ją widelcem. Dolać śmietanę, wsypać natkę pietruszki i zagotować. Gdyby sos był trochę za gęsty
Oryginalny smakDomowe przyprawy są najlepsze, prawda? A przyprawa do potraw z dyni to jesienne „must have”! Do tej pory miałam problem z właściwymi proporcjami przypraw, a gotowej nie chciałam używać, bo różnie z nimi bywa. Przygotowanie domowej przyprawy to zaledwie kilkanaście minut pracy, a niezwykły aromat kompozycji sprawi, że już zawsze będziemy chcieli mieć jej zapas pod ręką(...)dodaję ją przede wszystkim do słodkich dań z dynią, ale myślę, że Czytaj dalej... Artykuł Przyprawa do potraw z dyni pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakudokładnym umyciu, gdyż w niej i tuż pod nią kryje się najwięcej składników mineralnych! Przepis na ok. 30-35 placuszków , jeden to ok. 30kcal. Składniki na placuszki: - 350g surowej dyni (Hokkaido) - 350g jabłek ze skórką - 200g mąki gryczanej - 1 łyżka masła orzechowego - 1 łyżeczka cynamonu - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki imbiru Składniki na mus: - 1 jabłko - sok z połowy(...)pomarańczy - 1 łyżka syropu klonowego - 1/2 łyżeczki cynamonu Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki (najlepiej krojąc z góry na dół tworząc literę "U" czy uśmiechy) obieramy obieraczką ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Jabłka również myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Be Fit Be StrongCiekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :) SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka) 240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej 2 duże jajka 120 g cukru 150 g masła 130 g puree z dyni 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka(...)starta z 1 cytryny masło i bułka tarta do wysypania formy 1. Masło rozpuścić i wystudzić. 2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem
Kto ugości moich gości?