Idealny deser na chłodne, jesienne dni. Przyjemnie rozgrzewa i jest przepyszny. Dodatkowo dzięki zawartości kaszy jaglanej, dyni, żurawiny i rodzynek jest zdrowy. Podana ilość składników starcza na 4 miseczki żaroodporne. SKŁADNIKI 100 g kaszy jaglanej szczypta soli 2 łyżki masła 30 g cukru trzcinowego 150 g puree z dyni 6 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki(...)kaszą jaglaną. Gotować 15 minut, po czym wyciągnąć. Kaszę wsypać do głębokiej miski lub talerza. Od razu dodać masło i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. Następnie dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, żurawinę, rodzynki i drobno pokrojone morele. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornych miseczek. Wyrównać górę i posypać płatkami migdałowymi. Piec na środkowej półce piekarnika 25 minut. Można
Passions hobbies lifeCudownie pachnący i smaczny syrop dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. To idealny dodatek do kawy, deserów i lodów. Składniki 1 szkl wody 4 czubate łyżki pure z dyni 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 ziaren kardamonu 8 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1. Kardamon(...)goździki mielimy w młynku do kawy lub tłuczemy w moździerzu. 2. Garnek z wodą ustawiamy na gazie, wsypujemy cukry i wszystkie przyprawy. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć dokładamy pure z dyni. 3. Gotujemy około 15- 20 minut na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. 4. Gęstą masę przelewamy przez sitko. 5. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce. 6. Zamiast mielonego imbiru
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJesienne tiramisu w dyniowej odsłonie to bardzo fajna propozycja na pyszny deser. Puree z dyni w towarzystwie korzennych przypraw i mascarpone przełożone biszkoptami nasączonymi kawą stanowi doskonały dodatek do kawy. Polecamy serdecznie :) Inspiracje na przepis zaczerpnęłyśmy ze strony Moje Wypieki. Ilość porcji: 8 słoiczków (125g) Składniki: Na tiramisu: 250g mascarpone (1 opakowanie) 200g puree z dyni 100ml śmietany kremówki(...)rozpuszczalna do oprószania Serek mascarpone, śmietana kremówka oraz puree powinny być schłodzone. Mascarpone wraz ze śmietaną kremówką i cukrem ubijamy na bitą śmietanę. Pod koniec miksowania dodajemy puree z dyni oraz przyprawy. Miksujemy do połączenia składników, kosztujemy i w razie konieczności doprawiamy. Biszkopty kruszymy i polewamy kawą. Układamy w słoiku biszkopty, na to warstwę musu dyniowego, ponownie biszkopty
Kolizje SmakówSkładniki spód: 300g. mąki 200g. masła/margaryny 100g. cukru pudru Składniki masa serowa: 500g. twarogu sernikowego 500g. dyni hokkaido (pieczona lub gotowana na parze) 250g. cukru 5szt. jajek 110g. mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny pół laski wanilii i cukier do smaku (lub cukier waniliowy) tortownica 24cm. Przygotowanie: Z podanych składników na ciasto, zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię(...)odłożyć do lodówki lub zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty
Lubię to gotujęJesień to zdecydowanie czas orzechów, dyni i warzyw. Od kilku lat zmagam się z alergią na orzechy, które były dawniej moją ulubioną przegryzką w jesienne wieczory. Przy okazji pieczenia dyni zawsze prażę w piekarniku jej pestki i zjadam w całości w łupinach. Ale ostatnio postanowiłam podkręcić ich smak, jak to zazwyczaj robimy w przypadku popcornu. Wyszła chrupka i pikantna przegryzka(...)którą podjadałam przez kilka dni. Wiem, że będę to powtarzać i urozmaicać różnymi przyprawami :) Składniki : pestki świeżo wydłubane ze środka dyni olej, którego zwykle używam do smażenia sól morska ostra papryka w proszku Po usunięciu ciągnących się fragmentów dyniowej gąbki przełożyć pestki (bez płukania) na blachę do pieczenia. Polać pestki olejem i wymieszać w formie. Pestki nie mogą pływać
Weekendy w domu i ogrodzieHalloween – święto, którego dawniej nie obchodzono w Polsce, a które z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Wszystkim oczywiście kojarzy się z dyniami! Ja dziś mam dla Was fajny przepis na halloweenowe babeczki makaronowe na słodko , które stworzyłam zainspirowana Lubellą – są fajnym pomysłem właśnie na ten dzień – na słodki obiad albo podwieczorek! Dzieci z przyjemnością(...)sięgną i będą oblizywać się ze smakiem! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * makaron wstążki Lubella – 150 g * dynia hakaido – ok. 200 g * sok pomarańczowy – 0,5 szkl * cukier puder – 3 łyżki + do posypania * duży, miękki banan – 1 szt * kandyzowana skórka pomarańczowa + orzechy włoskie – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron wstążki Lubella gotujemy al dente odcedzamy, studzimy. Banana
Ostra na SłodkoJesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, użyłam Corn Flakes Lubella ,nadały jej fajny kolor oraz smak. Moje rodzinie bardzo smakuje to ciasto więc często je piekę. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 250 gram masła(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 1 jajko Masa jabłkowo-dyniowa: 1 kilogram jabłek 1,5 kilograma dyni 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Sok z połowy cytryny 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kruszonka: 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych Lubella 1,5 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 gram masła Dodatkowo: Forma 25x40 cm. Papier do pieczenia Sposób
Bajeczna Kuchniakosteczki. Razem stworzyły nienachalną, a jednocześnie oczywistą dekorację. Czarno-pomarańczowy lukier subtelnie podkreślił kolory babki, a kosteczki nie pozostawiają złudzeń - kochamy świętować Halloween. Babka jest cudownie wilgotna (dzięki dodatkowi dyni), smakuje czekoladowo i naprawdę ciężko jest się od niej oderwać. W dodatku długo zachowuje świeżość, więc nawet jeśli nie uda jej się zjeść od razu, spokojnie poczeka, aż apetyt znowu(...)halloweenowymi elementami. W końcu i tak najważniejsze jest wnętrze ... Babka dyniowo-kakaowa z kosteczkami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2 l) 4 jajka 200 g musu z dyni 50 ml mleka 155 ml oleju 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 2 łyżki kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko. Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa. Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami. Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka(...)smaku Serowe kluseczki: 2 jajka 5 łyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane
Wanilia i KardamonAutorka Akacjowego bloga . Przepis przewiduje proporcje na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Ja piekłam z połowy składników z wyjątkiem pestek dyni, których dodałam więcej i połączyłam z nasionami słonecznika. Składniki : Zaczyn 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej) 375 g mąki żytniej 720 300 g wody Ciasto chlebowe(...)cały zaczyn 485 g mąki żytniej 720 80 g pestek dyni namoczonych na 2 godz. przed wyrabianiem chleba 375 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka mąki bezglutenowej (u mnie z manioku) Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej. Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze
Weekendy w domu i ogrodzieWykonanie: obraną, drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni, następnie dodać pomidory z puszki, przyprawy i podsmażyć razem przez około 10 minut. Jeśli preferujesz gładkie sosy, zblenduj całość dynię przekroić na ćwiartki, wyjąć przy pomocy łyżki całą miękką zawartość z pestkami, odrzucić. Hokkaido nie obieramy, każdą inną dynię obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce, raczej na małych oczkach tarki(...)będzie łatwiej nadziewać rurki makaronowe. Dynie wymieszać z ajwarem, posiekną cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową, dodać sól, pieprz i roztrate w możdzierzu nasiona kolendry. Gdyby masa była za sucha dodać kilka łyżek soku pomidorowego na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć równomiernie sos pomidorowy. Każdą rurkę z osobna, przy pomocy małej łyżeczki nadziewać przygotowanym farszem dyniowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, jesienne risotto z aromatycznym kurczakiem i dynią. Risotto o pięknej żółtej barwie, którą zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Kremowe i niezwykle smaczne, o maślanym posmaku, z dodatkiem tartego parmezanu i siekanej, świeżej pietruszki. Jest to danie z jednej patelni, które przygotujecie szybko na obiad lub na kolację, bez czasochłonnego stania w kuchni. Spróbujcie(...)łyżeczka 300 g filetów z piersi kurczaka 3/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według
Słodko-Słony Świat IlonyPoszukujecie szybkiego w przygotowaniu, ciekawego dania z udziałem dyni? Mamy dla Was propozycję. Łatwy w przygotowaniu, a do tego jednogarnkowy gulasz z czerwoną soczewica, marchewką i mięsem mielonym. Rozgrzewający, sycący, wprost idealny na chłodne jesienne dni. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia Składniki: 400g nieobranej dyni 350g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1/2 szklanki ryżu(...)kosteczkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną brytfankę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec dodajemy przyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy
Kolizje Smakówobok. Każda kusi niepowtarzalnym kształtem i skrywaną tajemnicą. Każda też wie w jakim towarzystwie jej będzie najlepiej. Jedna woli skończyć w zupie, a inna jako słodki wypiek. A Twoja dynia gdzie by się widziała? Składniki: dynia hokkaido kalafior 3-5 cm korzenia kurkumy sól i pieprz ser mozzarella 1-2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Dynię obieram i kroję w kostkę
Karczma Honorietty