rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 21 cm ) * mąka pszenna – 1 czubata szkl * puree z dyni – 3/4 szkl szkl * cukier – 0,5 szkl * olej roślinny – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * soda – 0,5 łyżeczki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * sol – 1 szczypta(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree. Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą. W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy. Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy. Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ). Studzimy, zajadamy! Smacznego
Ostra na SłodkoWilgotne i mięsiste ciasto z tartą dynią, orzechami pekan (lub włoskimi) oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Łatwe i bezproblemowe w przygotowaniu. Długo zachowujące świeżość. W sam raz do filiżanki gorącej kawy na leniwy jesienny podwieczorek. Tartą dynię możecie zastąpić marchewką ( pamiętając, że 250 g tartej marchewki to około 2 szklanki), a pokrojone na porcje ciasto podać z powidłami śliwkowymi i kleksem(...)bitej śmietany. SKŁADNIKI 250 g dyni obranej ze skóry i startej na tarce o małych oczkach (1 pełna szklanka) 100 g masła 4 łyżki miodu skórka otarta z 1 pomarańczy lub 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 125 ml mleka 2 jajka 250 g mąki (1¹⁄₂ szklanki) 100 g cukru (¹⁄₂ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
cool and mintyPrzepis autorski (mój). Jeśli uwielbiacie smak pestek z dyni - to pokochacie te ciasteczka. Są niesamowite w smaku i cudownie pachną! (Tak nawiasem - olej z pestek dyni jest moim ulubionym.) Kruche, ale nie twarde, chrupiące, lekko słodkie... Zresztą co ja będę dużo pisać - kuszą, uzależniają od podjadania i tyle! Koniecznie to sprawdźcie! (około 22-40 sztuk - w zależności od wielkości(...)300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 100 ml oleju z pestek dyni 110g cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 2 łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość
Di gotujejako nadzienie do rogalików, choć jako dodatek do kanapki również jest pyszny. Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Dżem dyniowo-pomarańczow Składniki: 1,5 kg obranej dyni 1 szklanka wody 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze sok z 1 cytryny 1/2 kg cukru trzcinowego (może być również biały - ilość wg uznania) kawałek (około(...)korzenia imbiru Dynię przekroić i usunąć z niej gniazda nasienne,pokroić w grube plastry i obrać ze skórki , następnie zagotować na puree z 1 szklanką wody (co jakiś czas mieszając tak żeby nie przywarła do garnka). Do otrzymanego puree dodajemy odrobinę utartego świeżego imbiru, ja dodałam ok 2 cm (ilość wg uznania ) i rozgotowujemy dalej. Myjemy pomarańcze, obieramy ze skórek
Aromatyczne Podróżesztuk: 150 g margaryny lub masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej kandyzowaną skórkę pomarańczową może być z tego przepisu 3/4 szklanki purée z dyni 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 1/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczytpa soli 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych płatkich(...)muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik nagrzać do 170 stopni. Margarynę roztopić w małym rondelku, dodać cynamon, utartą gałkę muszkatołową , kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko chwilkę pogotować. Dodać purée z dyni i pogotować wszystko jeszcze ok 1 minuty. Odstawić z ognia i dodać cukier , wszystko zamieszać. W międzyczasie przygotowujemy składniki suche. Dodajemy do purée z dyni odmierzoną wcześniej mąkę
Aromatyczne PodróżeCiasteczka owsiane z dynią Składniki: 2 szkl. mąki 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych górskich łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru białego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 szkl. puree z dyni 1 jajko 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)rodzynek Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękką margarynę utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać przygotowane wcześniej puree z dyni, jajko i zmiksować. Wsypać suche składniki i dokładnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką blachę z papierem do pieczenia . Ciasteczka piec
Aromatyczne PodróżeTegoroczny dyniowy debiut to placki ziemniaczano-dyniowe z tymiankiem. 230 g startych na grubych oczach ziemniaków 140 g startej na grubej tarce surowej dyni 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 1 niewielka cebula kilka gałązek świeżego tymianku pieprz, sól Siemienie lniane zalać 3 łyżkami ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane, przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko
Humanistka w kuchnimamy w pełni sezon na dynie! W tym roku tak jak w poprzednim tez zasiałam je u siebie w ogródku i wypełniły mi na pomarańczowo każdy kąt! Uwielbiam robić z nich zupy, racuchy, kotlety, a nawet ciasta . Dziś mam dla was przepis na pyszną zupę / krem z dodatkiem orzechów włoskich, kwaśnej śmietanki, parmezanu i świeżych ziół. Dodatek chili sprawia(...)jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca – idealna na nadchodzące jesienne dni. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * dynia – 0,5 szt * czosnek – 3 ząbki * cebula – 1 szt * chili – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * sól, pieprz, imbir, kurkuma, cukier brązowy – do smaku * oliwa z oliwek – 2-3 łyżki DODATKOWO
Ostra na Słodkonastał czas dyni. Jesień wkrada się w nasze progi, przynosząc złocistą dynie i dyniowe obiady. Dlatego co powiecie na leczo z dynią i soczewicą? Nie dość ze smaczne, syte danie to jeszcze dietetyczne. Robi się je szybko, można zabrać se sobą do pracy w pudełeczku, co ja czyniłam ostatnio przez 3 dni bo tyle tego ugotowałam. Ale było warto
Bernika - moj kulinarny pamietnikdynia makaronowa 300 g mięsa mielonego 150 g sera żółtego 1 jajko sól pieprz szczypta cynamonu oregano bazylia pieprz ziołowy 1 szkl kaszy jaglanej śmietana lub jogurt. Dynię myjemy, przekrawamy na pół wzdłuż, wydrążamy gniazdo nasienne, i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp 200 st. Wyjmujemy i studzimy. Widelcem wydrążamy miąższ który przypomina makaron. Miąższ mieszamy z mięsem(...)nadzienie do misek dyniowych i posypujemy serem. Zapiekamy ok 30-35 min W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną na sypko w 2 szkl wody i odstawiamy pod przykryciem. Do porcji dyni podajemy kaszę z kleksem śmietany
Gotowanie jest łatwewiele łatwiejsze. Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości sproszkowane warzywa, aby w mig przygotować bulion, którym zalejesz pokrojone warzywa. Sezon na wielkie, piętrzące się na bazarach dynie dopiero przed nami, jednak kiedy ja zobaczyłam już pierwsze sztuki w supermarkecie, nie mogłam się oprzeć. Dodatek słodkiego ziemniaka, pozostałego po gotowaniu innych potraw, doskonale podkreślił piękny słoneczny kolor. Składniki(...)cebula 2 łyżki oliwy 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 200g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę 800-900ml gorącej wody 2 łyżki warzyw w proszku sól i pieprz do smaku grzanki lub migdałowa śmietanka do podania Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę. Zmieszaj i podsmaż chwilę, aż się zeszkli
Roślinna - blog wegańskiPodwójny eksperyment. Na dodanie pestek dyni do standardowego ciasta naprowadziła mnie moja współlokatorka, a sposób przyrządzenia pora pochodzi stąd. Efekt niesamowicie smaczny. 50 gram pestek z dyni 4/5 szklanki mleka 50 gram drożdży 1 łyżeczka soli mąka pszenna 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1 duży pomidor 1/2 pora(...)czasie podgrzać, aż będzie lekko ciepłe. Porcjami dolewać mleko do drożdży, dodawać mąkę i wymieszać. Początkowo mieszać drewnianą łopatką, na koniec wyrabiać ręką. Z ostatnią porcją mleka dodać pestki dyni i zioła. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, rozwałkować. Pora umyć i pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę, dać pora i zeszklić
Czerwony GupikProste danie z patelni na niedzielny obiad Karkówka dynia hokkaido czosnek ogórki kiszone lub małosolne sól pieprz pieprz ziołowy hyzop cukier oliwa musztarda masło ok 2 łyżki Karkówkę kroimy na plastry, posypujemy solą, pieprzem hyzopem i pieprzem ziołowym. Skrapiamy oliwą i odstawiamy na 2-3 godziny. Dynię hokkaido kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i pokrojoną dynie
Gotowanie jest łatweułożyłem niezgrabnie na rukoli razem z cypryjskim serem halloumi, który czekał na dobry moment w lodówce już od jakiegoś czasu. Całość polałem balsamicznym octem i olejem z pestek z dyni i... gdy tylko spróbowałem pierwszy kęs, doznałem nieprawdopodobnej euforii... warto było czekać! * SKŁADNIKI 100 g rukoli 200 g jeżyn 3 upieczone lub ugotowane do miękkości buraki 200 g sera halloumi(...)octu balsamicznego 80 ml oleju z pestek dyni * PRZYGOTOWANIE Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na rukoli wraz z jeżynami. Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na złoto z obu stron (możesz użyć do tego celu patelni lub grilla elektrycznego). Umieść go na sałatce. Ocet balsamiczny wlej do naczynia i zacznij
Food Squaredynia hokkaido 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka imbiru Dynię oczyszczamy z gniazda nasiennego przy pomocy łyżki, kroimy w kostkę. Na dużej patelni (wok) rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy po czym natychmiast dodajemy dynię, i przyprawy do smaku, smażymy ok 10 min mieszając by się nie przypaliło. Podajemy do mięs
Gotowanie jest łatwe