lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki kasztanowej, z rodzynkami, o smaku pierniczkowym. Mało pracy, bo tylko połączenie mokrych i suchych skladników, i szybkie pieczenie. Trudno określić smak tych ciastek, dynia nie jest w ogóle wyczuwalna, jednak(...)uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Oczywiście, jeśli nie macie mąki kasztanowej, można użyć każdą inną. Składniki: Mokre • 1 szklanka startej dyni na drobnej tarce • 1/4 szklanki miodu • 1/4 szklanki oleju • 1 jajko • 1/2 szklanki rodzynek Suche • 1,5 szklanki mąki kasztanowej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • szczypta soli • 1 łyżeczka płaska
To co kochamPodczas pieczenia dyni i miksowania jej na mus, który później pakowałam w woreczki i zamrażałam, została mi szklanka dyni. Plątał się też na paterze z owocami podstarzały banan i kawałek cytryny. Zmiksowane razem z jogurtem dały bardzo fajne połączenie smakowe i kolorystyczne. A dodatek czekolady to przysłowiowa kropka(...)Składniki na 2 porcje: • 1 szklanka musu z dyni • 1 banan • 1/2 cytryny • 1 mały jogurt naturalny • starta czekolada do posypania Wykonanie: • Zmiksować mus dyniowy z bananem i obraną ze skórki i pokrojoną cytryną. • Dodać jogurt. • Przed podaniem posypać startą czekoladą
To co kochamSkładniki dla dwóch osób sałatka: 3/4 szklanki pełnoziarnistego penne 2-3 kiszone buraczki garść orzechów włoskich 1,5 łyżki żurawiny suszonej, liofilizowanej lub świeżej 1,5 łyżki pestek dyni 2 plastry owczego sera czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania natka pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz dressing: 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka(...)owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąKombinacji z dynią ciąg dalszy. Do trufli podchodziłam dwa razy :) Za drugim razem po właściwym doborze składników wyszły świetnie. Jedyny kłopot to kąpiel kulek w czekoladzie. Cała się upaćkałam :) Puree z dyni robiłam w garnku wielofunkcyjnym all in one coopot Russell Hobbs. Świetnie się spisał!!! Łapcie przepis na pyszne trufle :-) TRUFLE DYNIOWE ✔1 szkl.puree z dyni
Tetiisheridało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki(...)przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie do pierogów: zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić opłukaną soczewicę. Gotować 10 minut Cebulę drobno posiekać, a dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili
Szczęśliwa kuchniaSkładniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Nadzienie; 20 dag mięsa z kurczaka ( u mnie filet pieczony) 20 dag dyni 10 dag szpinaku 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, 3 jajka 350 ml śmietany kawałek sera żółtego (ok 10 dag) 1 łyżka masła suszony i świeży majeranek Przygotowanie(...)podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno foremki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki. Dynię obrać i pokroić w kostkę , zalać niewielką ilością wody i gotować do miękkości lecz uważać aby się nie rozpadła. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić na patelnie wraz z łyżką masła. Dodać pokrojony na mniejsze kawałki szpinak oraz starty czosnek. Doprawić do smaku i chwilę
Radość kipiąca uśmiechem.kupić Inkę wzbogaconą wapniem i witaminami. Jak dla mnie w sam raz :-) Wieczory są długie, na dworze coraz to zimniej, więc nic tylko pora zrobić pyszną kawę Inka z dynią, cynamonem, kardamonem i bitą śmietaną. Nie tylko przyjemnie nas ogrzeje, ale również poprawi humor. Przepis na 4 normalne szklanki lub 2 bardzo duże. SKŁADNIKI 7 kopiastych łyżeczek kawy Inka(...)witaminami 640 ml wody szczypta mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru 60 ml mleka 3,5 % 180 g rzadkiego puree z dyni ( przepis ) 400 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego + 1 łyżeczka cukru 1 śmietan-fix dodatkowo: nieco kakao do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wsypać kawę Inka, zalać przegotowaną, gorącą
Passions hobbies lifeżółtka 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni ekstrakt waniliowy ok. 1 łyżka cukru pudu dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania(...)sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. Doprawiamy cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. 7. Nadziewamy nią faworki. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyobraził się (wręcz przeciwnie) i myślę, że się nawet polubimy! Wszystkie pozostałe składniki sałatki są po prostu pyszne i świetnie się łączą, a moim ulubionym jest zdecydowanie pieczona dynia - ale ciii - bo jeszcze jarmuż usłyszy ;) Składniki: 4 garście krojonego jarmużu 1/2 niewielkiej dyni hokkaido 5 łyżek ugotowanej kaszy quinoa 1 jabłko garść suszonych żurawin 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Jarmuż porwać na drobne kawałki odrzucając wszelkie zgrubienia. Umieścić w dużej misce, dodać łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny i dużą szczyptę soli. Wymieszać i ugnieść nieco dłońmi. Odstawić. Dynię obrać, pokroić w około 1.5 cm kostkę i przenieść na blachę. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i oprószyć obficie solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni
zadanie-gotowaniedało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz ziołowy do smaku Składniki(...)przepis tutaj) 1 łyżeczka soli morskiej z chili Najpierw zrobić nadzienie do pierogów: zagotować wodę i na osolony wrzątek wrzucić opłukaną soczewicę. Gotować 10 minut Cebulę drobno posiekać, a dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwszystkie składniki. Po drugie robi się je bardzo szybko, a po trzecie jest pyszne, wilgotne, puszyste i to już ostatni moment na to, żeby upiec coś z dyni, zanim rzucimy się w wir robienia pierniczków 😄. Mam nadzieję, że Was przekonałam ! Korzenne ciasto dyniowe z orzechami Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na formę o wymiarach(...)Składniki: 250 g pieczonej dyni 3 jajka 60 g oleju 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g mąki Puszystej Tortowej Lubella 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki orzechów 1/3 szklanki pestek dyni 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki kardamonu cukier puder Wykonanie: W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitypodjadania w coraz zimniejsze jesienne dni. Dodatkowo ciasto dzięki korzennej nucie doda nam przyjemnego uczucia rozgrzania i zapewni większą odporność, a to za sprawą żurawiny, kaszy jaglanej, dyni, rodzynek i migdałów. SKŁADNIKI 200 g kaszy jaglanej szczypta soli 70 g masła 50 g cukru trzcinowego 250 g puree z dyni 90 g żurawiny mrożonej lub suszonej 100 g rodzynek(...)garnka z gotującą się wodą wrzucić 2 woreczki kaszy jaglanej (2 x 100 g) i gotować 15 minut. Do kolejnego garnka dodać masło, rozpuścić je, dodać puree z dyni, cukier trzcinowy i ugotowaną kaszę jaglaną. Całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać żurawinę, rodzynki, przyprawę do piernika, cynamon i kardamon, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do okrągłej
Passions hobbies lifeSzybki obiad z dodatkiem przygotowanych dzień wcześniej klusek dyniowych? Dlaczego nie! Prosta, a jakże smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! Kluski dyniowe z indykiem, pieczarkami i porem porcja dla 2 osób Składniki: kluski dyniowe: 1 szklanka puree z dyni 3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej sól, cukier 2 jajka dodatki: 3 łyżki(...)minuty. Dodać indyka. Smażyć przez 5 minut. Dodać sól, pieprz. Wrzucić ugotowane kluski i podsmażyć wszystko jeszcze raz. Dodać kmin rzymski, tymianek i chili. Na koniec wrzucić pestki dyni i dokładnie wymieszać. Podawać
JaglusiaBardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo szybko. Można posypać go cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Dzieciom bardzo posmakował, dorośli też byli zachwyceni. Do jego przygotowania nie potrzeba miksera! Spróbujcie koniecznie! 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka(...)puree z dyni 1 szklanka oleju 5 żółtek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Żółtka, olej i puree z dyni rozmieszać na jednolitą masę. Mąkę, proszek, sodę i przyprawę do piernika przesiać, dodać cukier. Do składników suchych dodać mokre i dokładnie rozmieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo lubię zupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini(...)kilka dni. Wówczas olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki (na 2 -3 porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta kolendry, kuminu, pieprzu 1 łyżeczka soli
Mango Papaja