Gulasz z całkim zacnym składem: kiełbasą, dynią, soczewicą, marchewką i pomidorami. I pomimo sporej ilości składników robi się go bardzo szybko, tak więc jak macie chęć na coś konkretnego i rozgrzewającego, to częstujcie się przepisem 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 500 ml * ulubiona kiełbasa- około 180 g * dynia hokkaido- około 180 g * czerwona soczewica- 1/3 szklanki * pomidory- 2 duże * marchewka(...)koncentrat pomidorowy- 2 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka- po 1 łyżeczce * oliwa- do smażenia Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, czosnek oraz pokrojoną kiełbasę. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory i podsmażyć 2-3 minuty. Kolejno wlać bulion, dodać soczewicę, koncentrat, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i zagotować. Dusić
Kraina Miodem Płynącamuffinki z czekoladą lub świetny chleb dyniowy! Wczoraj była niedziela, pierwszy dzień jesieni więc koniecznie trzeba było zrobić coś z jesiennym akcentem, a co lepiej pasuje do jesieni niż DYNIA? Tym razem postanowiliśmy zrobić ciastka dyniowe . Wiecie, takie zdrowe, bez glutenu, bez zbóż, całe paleo, itp. czyli tak jak 99% przepisów na naszym blogu Jakby owsiane, ale bez płatków owsianych(...)Wyszły REWELACYJNE! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i słodkie w środku, mega delikatne. Właśnie zajadam się nimi pisząc ten wpis, popijając pyszną kawą. Składniki: ½ szklanki puree z upieczonej dyni ¼ szklanki nasion chia ¼ szklanki pestek dyni 2 szklanki wiórków kokosowych ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki oleju kokosowego 1 jajko ¼ szklanki ksylitolu wersja dekadencka „¼ szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady” Przygotowanie
PaleoLifeKlasyka zupy dyniowej. Krem z dyni. Z dodatkiem soczewicy i mleka kokosowego staje się treściwym posiłkiem. Aromatyczna, sycąca, przepyszna. 1 mała dynia, ok. 700 g 2 ząbki czosnku 1 szalotka 100 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu cayenne 50 g czerwonej soczewicy 20 g kaszy jaglanej 1 łyżka oleju rzepakowego Olej rozgrzewamy w garnku(...)Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Zalewamy ok. 700 ml wody. Dodajemy soczewicę i kaszę. W razie potrzeby dolewamy wody. Doprawiamy do smaku, dolewamy mleka kokosowego. Gdy dynia i soczewica zmiękną, miksujemy zupę na krem. Wychodzą 3 porcje zupy, każda ok. 240 kcal, b/t/w – 9/9/34
KucharzycaSkładniki: 1 mała dynia 400 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1/2 papryki kawałek owczego oscypka kawałek cukinii 1 jajko 2 łyżki bułki tartek sól, pieprz ulubiona mieszanka przypraw Przygotowanie: Dynię … Czytaj dalej Dynia z mięsem i oscypkiem
czarrna od kuchniZupa na czasie, bo mocno rozgrzewająca i treściwa. I Ileż wartościowego dobra zawiera- i dynia i marchew, ziemniaki i sok pomidorowy, czosnek, imbir, olej kokosowy i kurkuma 👍 A przy okazji mnóstwo smaku! Aby zadowolić męską część rodziny dodatkowo podsmażyłam drobno pokrojoną szynkę szwarcwaldzką, choć mi wystarczył kleks z gęstej śmietanki kokosowej 😊 4 porcje: * bulion warzywny- 400 ml * naturalny sok pomidorowy(...)dynia hokkaido- 350 g * ziemniaki- 250 g * czosnek- 3 ząbki * marchewka- 1 szt. * cebula- 1 szt. * olej kokosowy- 1 łyżka * starty imbir- 1 lekko czubata łyżeczka * kurkuma- 1 płaska łyżeczki * szczypta suszonej papryczki chili * sól, pieprz- do smaku * śmietanka kokosowa i podsmażona szynka szwarcwaldzka- jako dodatki Ziemniaki, marchewkę oraz dynię (jeśli hokkaido, to pokroić ze skórką) pokroić w kostkę
Kraina Miodem Płynącapróbować jakiś czas temu w Irlandii i od razu bardzo mi posmakowały. Te tradycyjne zwykle są z dodatkiem rodzynek. Ja mam dla Was dzisiaj przepis z dodatkiem puree z dyni, która nadaje bułeczkom cudowny żółty kolor. Swoje bułeczki polałam lukrem ale równie dobrze można go pominąć i podawać przekrojone na pół z dodatkiem masła, ulubionej konfitury czy miodu. Scones(...)szkl mąki pszennej 7 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 90g zimnego masła 1/2 szkl puree z dyni 3 łyżki śmietany jajko Lukier cynamonowy: 1/2 szkl cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu odrobina wody Scones: Mąkę, cukier, sól i przyprawy wymieszać w większej misce. Dodać masło i dokładnie posiekać. Puree
Smakołyki AsiTarta dyniowa Czy dynia jest już oficjalnie najbardziej popularnym warzywem na naszym blogu? Tych przepisów mamy mnóstwo, od muffinek, po chleb , przez spaghetti. Dzisiejsza tarta dyniowa to jednak nowość, więc zaczynamy! Dodam tylko, że zrobiłem ją bez jajek, ale spokojnie możecie zastąpić siemię lniane jajkiem i wyrośnie ładniej. Składniki na spód: 1 ½ szklanki orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 2-3 łyżki(...)miodu Składniki na ciasto: 2 łyżki masła klarowanego 1 ½ szklanki puree z dyni wanilia ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody ¾ szklanki tapioki Do ozdoby: śmietanka kokosowa, owoce, gorzka czekolada. Przygotowanie: Orzechy mielimy na mniejsze kawałki mieszamy z miodem i wykładamy nimi spód formy
PaleoLifedynia hokkaido 1/3 szkl kaszy bulgur ( z domieszką makaronu vermicelli) 1 pierś z kurczaka (połówka) 50 g cebuli sól pieprz oregano hyzop tłuszcz do smażenia chili w płatkach 50 g żółtego sera Dynię hokkaido myjemy, odcinamy równo kółko od korzonka i wyrażamy łyżką gniazdo nasienne. Kaszę bulgur razem z makaronem gotujemy w osolonym wrzątku i pozostawiamy(...)przykryciem. Pierś z kurczaka kroimy w małe plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy przyprawiając solą i ziołami. Kaszę wkładamy na dno dyni i uklepujemy, posypujemy 1/4 żółtego sera i wkładamy całe mięso razem z cebulką ciasno układając. Posypujemy resztą sera i szczyptą oregano, wkładamy do kamionkowej miski lub naczynia żaroodpornego i zapiekamy
Gotowanie jest łatweciasto 450 g mąki 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju nadzienie 1 mała dynia hokkaido 300 g twarogu sól pieprz 3 ząbki czosnku masło do smażenia Z podanych składników zagniatamy ciasto podstawowe pierogowe. Do mąki dodajemy sól, olej , wlewamy wrzątek i mieszamy łyżką , odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i zagniatamy ciasto. Dynię kroimy w kostkę, na patelni(...)rozgrzewamy masło, podsmażamy chwilę posiekany czosnek i dodajemy dynę, smażymy kilkanaście minut mieszając, następnie wlewamy 3 łyżki wody , zamykamy ogień i przykrywamy pokrywką. Kiedy dynie przestygnie rozgniatamy ją widelcem i mieszamy z pokruszonym twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie zamykamy w pierogach i tradycyjnie gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy ze skwarkami lub śmietaną
Gotowanie jest łatweMamy już sporo dyni w naszej spiżarce i właśnie kupiliśmy kolejne! Nie możemy się powstrzymać jak przejeżdżamy i widzimy takie stoisko Zrobiliśmy zupę ( z tego przepisu ) i dwa ciasta. Ale z tych dwóch to to nadziewane czekoladą zasługuje na szczególną uwagę Jest przepyszne , tak dobre, że w ten sam dzień już go nie było! Nawet moje dzieci, które na widok(...)dyni uciekają, chętnie się nim zajadały nie wierząc, że jest ono z tego dziwnego pomarańczowego warzywa. Samo ciasto dyniowe jest leciutkie, delikatne, mega czekoladowe. Po prostu rewelacyjne! Oto przepis na ciasto dyniowe, w którym się zakochacie: Składniki: 1 ⅓ szklanki mąki migdałowej ½ szklanki puree z wcześniej upieczonej dyni 3 jajka 3 łyżki miodu wanilia 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki
PaleoLifeduża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szkl. białego wytrawnego wina 3 szkl. gorącego słonego bulionu warzywnego 400 g. obranej marchewki 100 g. obranej dyni duża garść pokruszonych orzechów włoskich 3-4 gałązki tymianku cytrynowego 1 łyżeczka masła 3 łyżki drobno startego parmezanu pieprz trochę skórki otartej z cytryny Marchewkę pokrój w większą kostkę, ugotuj(...)miękkości. Odcedź i jeszcze ciepłą zmiksuj na gładkie puree. Dynię zetrzyj na grubych oczkach tarki. Orzechy upraż lekko na suchej patelni. Na duża patelnię wlej oliwę, podgrzej i zeszklij przez minutę drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż a po minucie startą dynię. Mieszaj i smaż 2-3 minuty. Wlej wino, zamieszaj i czekaj aż wino odparuje. Teraz wlej
Delicious Placezupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapomarańczową, natomiast wierzch babeczek ozdobiłam kremem z bitej śmietany zmieszanej z miąższem, tego pięknie ubarwionego warzywa, czyli dyniowym puree . Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 2 szklanki tartej dyni (na drobnych oczkach) 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka starta z 1 pomarańczy 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)łyżeczki dyniowej przyprawy WYKONANIE: ubijam jajka z cukrem, dodaję olej, ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy łączę suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do dyni przesypuję suche składniki do mokrych i mieszam wszystko łyżką gdy składniki się połączą dodaję startą dynię i chwilę mieszam nakładam ciasto do foremek Piekę ok. 20 minut
Upiecz sobie babeczkęW ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś drogie Mamy mamy rozpustę na talerzu. Danie jest piękne, pyszne, odżywcze, smakowite, cóż więcej trzeba? Zachęcam do sprawiania sobie przyjemności na talerzu, to procentuje uśmiechem. Miałam zapas dyni ale w sklepach dynię można nabyć cały rok. Kolorowe curry z dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie