próbujcie… Składniki SPÓD 300 g kruchych ciastek korzennych 50 g masła MASA SEROWA 500 g mascarpone 700 g twarogu półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie 350 g purée z dyni* 100 g cukru sok i otarta skórka z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 3 jaja 1 budyń waniliowy KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE 2 pomarańcze (najlepiej bezpestkowe) cukier – tyle(...)zagotowujemy śmietankę z syropem z konfitowania pomarańczy i gorącym płynem zalewamy posiekaną czekoladę. Po dwóch minutach dokładnie mieszamy i polewamy sernik. Na koniec dekorujemy konfitowanymi pomarańczami. Smacznego! * Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut
Tajemnice Smakusmaczny. Składniki 500 g kalafiora 1 duża czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 3 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka pestek dyni Wykonanie Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki, obrany ząbek czosnku(...)temperatury 200°C. Kalafior wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 – 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową. Na koniec obsypujemy pestkami dyni. Smacznego
Tajemnice SmakuPrzepis na czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni znalazłam w książce Nigelli Lawson “Przy moim stole”. Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama Nigella napisała, że to chyba jej (na razie) ulubione. W związku z tym, że chciałam ciastka upiec natychmiast, wprowadziłam parę drobnych zmian. Nie miałam w domu cukru trzcinowego, ekstraktu z wanilii i czekolady(...)masła 150 g cukru 1 jajo 1 łyżeczka cukru lub ekstraktu waniliowego 125 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka sody szczypta soli 125g gorzkiej czekolady 50 g pestek dyni Wykonanie Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajo, wanilię i ucieramy, aż składniki się połączą. W drugiej misce mieszamy widelcem lub rózgą mąkę, kakao, sodę i sól. Dodajemy
Tajemnice Smakumąki 80 g cukru 1 łyżeczka cynamonu w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 300 g purée z dyni* 50 g roztopionego masła 1 jajko do ciasta + 1 jajko do smarowania rogalików NADZIENIE 50 g masła 50 g miodu 100 g orzechów włoskich obranych 100 g suszonej żurawiny Wykonanie ZACZYN(...)podgrzewamy razem z miodem tylko do momentu, aż się rozpuszczą, mieszamy. Orzechy i żurawinę siekamy. Takim miodowym masłem smarujemy ciasto, posypujemy posiekanymi bakaliami i zwijamy rogale. Smacznego! * Purée z dyni – dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze
Tajemnice SmakuMożliwe, że to danie traci swój sens, gdy zabieramy z niego galinha, czyli kurczaka, ale jednak nie wydaje nam się, żeby tak było. Okra i dynia kąpiące się w cytrynowo-pomidorowym sosie są wspaniałym pomysłem na przepyszny i prosty obiad inspirowany smakami Angoli. Nam kurczaka na talerzu nie brakowało... Muamba Składniki (2-3) porcje: - 200 g dyni (użyliśmy mrożonej(...)wrzucamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Wlewamy szklankę wody. 3) Jeśli mamy świeżą okrę, obcinamy końcówki i wrzucamy w takiej formie do garnka. Jeśli mamy świeżą dynie, kroimy w średniej wielkości sześciany i wrzucamy. Dodajemy szklankę bulionu, pomidory z puszki (wraz z sokiem) oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do reszty. Mieszamy i przykrywamy
Roślinożerni urlopowiczejesienią. Zimne noce, chłodny wiatr, sporo deszczu... nawet Gosia śpi w skarpetkach :) Jak tak, to niech i na talerzach będzie jesień! Swój udział w "natychaniu" mnie - tym razem - przypisuję dyni, którą (niechcący) przesłała mi babcia oraz burakom, które obiecałam sobie z Kamilą jeść przed oddaniem krwi :) Pieczone warzywa kojarzą mi się z wykopkami ziemniaków, z ogniskami, bulwami pieczonymi w żarzącym(...)wiosce Hobbitów :) Opieczone warzywa można podawać jako dodatek do obiadu lub jeść (tak jak ja) jako obiad sam w sobie. Podane niżej ilości składników są duże - nie bez powodu! :) Dynia przepełniona miłością :) Opiekane warzywa Składniki: 6 buraków 4 marchwie 2 korzenie pietruszki 1 seler 2 cebule 8 ząbków czosnku 3 ziemniaki 1 mała dynia sól pieprz świeżo mielony estragon rozmaryn
Gary Bez dnapastę do kanapek, sos do przekąsek, muffiny lub placek... Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej! Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo, dużo dyni Pasta dyniowa - przygotowanie: Dynię umyj i przekrój na pół lub mniejsze cząstki i wstaw do pieca. Piecz w skórce, aż do miękkości i rumieńca :) Wyjmij pestki, a miąższ
Gary Bez dnatakże dużo zdrowsze. Idealne w sezonie jesienno – zimowym, kiedy organizm domaga się rozgrzewki. Oprócz tych właściwości ogromnym plusem keto risotto dyniowego jest fakt, że pięknie się prezentuje. Dynia nadaje mu wspaniały pomarańczowy kolor, który cieszy oko. Można je ładnie uformować i przystroić krewetkami, w efekcie czego powstanie naprawdę wykwintne danie! Risotto dyniowe z krewetkami Keto risotto dyniowe to pięknie(...)masła klarowanego 1 szalotka 250 g kalafiora startego na tarce na drobnych oczkach 150 ml białego wina wytrawnego 1 szklanka bulionu 0,5 szklanki puree dyniowego (z pieczonej dyni) 50 g sera pecorino (lub innego długodojrzewającego); tartego 200 g krewetek koktajlowych 8 sztuk krewetek tygrysich 2 szczypty soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku) 1 szczypta pieprzu (do smaku) Sposób
Modern Cave GirlSkładniki: 1 dynia piżmowa 30 dkg mięsa mielonego 2 suszone pomidory 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 jajko jarzynka, pieprz słodka papryka curry, kurkuma Przygotowanie: Dynię przekroić na pół … Czytaj dalej Dynie faszerowane mięsem
czarrna od kuchnimąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie 90 g cebuli, pokrojonej na kawałki 400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 gałki muszkatołowej, mielonej 1/2 łyżeczki tymianku 70 g jogurtu greckiego 2 jajka(...)Nadzienie Warzywa ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem/melakserem. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy na patelni, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki. Jajka, jogurt mieszamy. Masę dodajemy do dyni, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, wykładamy na wierzch tarty. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczmy kolejne 20 minut. Tartę kroimy
Kucharzycadobre zagościł w naszym menu. Aby szybko się nie znudził, lubię doprawiać go na różne sposoby lub urozmaicać dodatkami takimi jak puree z sezonowych warzyw. Hummus z dodatkiem dyni jest dla mnie jednym z podstawowych jesiennych dodatków do pieczywa. Tym razem podany z ciemnym lekkim pieczywem i ziarnami, polecam :) Pieczywo lekkie ciemne ze słonecznikiem Sonko 200 g ugotowanej ciecierzycy(...)łyżki tahini 4 łyżki puree z dyni ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 40 ml zimnej wody natka pietruszki do posypania prażone nasiona słonecznika do posypania łuskane nasiona konopi do posypania Opłukaną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy puree z dyni, tahini, czosnek oraz płynne składniki i miksujemy ze sobą na gładki krem. Doprawiamy
Mienta blogprzygotować i sami sprawdzić Składniki na 2-3 osoby : 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 ziemniaki średniej wielkości 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 małej puszki kukurydzy kawałek dyni Hokkaido 1 cebula 2 strąki świeżego chilli ( można mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw ) 2 łyżeczki granulowanego czosnku kubek jogurtu greckiego , gęstego 400 ml 200 ml śmietany , słodkiej kremówki(...)kawałek startego żółtego sera , np cheddar ( około 200 – 250 g ) sól do smaku smażony bekon w cienkich plastrach do dekoracji Filety z kurczaka kroimy w kostkę , raczej małą . Dynię i cebulę obieramy i także koimy , podsmażamy na patelni , aż się zrumienią z dodatkiem świeżego chilli i granulowanego czosnku . Następnie dorzucamy kurczaka , smażymy jeszcze chwilę i wlewamy sos słodko kwaśny
Ogrodnik w podróżyDrożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju(...)jajko, 3 łyżki puree z dyni, cukier puder Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy
Lena GotujeKasza nie tylko na drugie danie do kotleta - można z nią zrobić także fajną sałatkę. W tym wydaniu kasza pęczak, dynia, ser feta oraz orzechy - iście jesiennie. Możemy podawać ją na ciepło, ale dobrze smakuje też na zimno. Składniki: saszetka kaszy pęczak, dynia hokkaido- około 1/4 małej sztuki, 70 g sera feta, garść orzechów włoskich, sól morska, szczypta tymianku, szczypta(...)mielonego kolorowego pieprzu Przygotowanie: Dynię myjemy kroimy na plastry ok 1 cm, posypujemy solą, tymiankiem oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut. Następnie kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy około 20 minut. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem
Lena Gotuje