tylko wegetarianom. Kalafior w tej postaci jest naprawdę smaczny i pożywny. Ja podałam curry z ryżem ale możecie je podać też z chlebkiem naan. Jeśli nie macie musu z dyni, można go pominąć w przepisie ;) 1 kalafior 1 szkl musu z dyni hokkaido 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl śmietanki kremówki 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek oraz curry, kurkumę i garam masala. Chwilkę przesmażyć. Wlać passatę pomidorową i mus z dyni, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietankę i kalafiora, wymieszać. W razie potrzeby można wlać trochę wody, gdyby potrawa była za gęsta. Dusić pod przykryciem ok 10-15 minut. Curry
Smakołyki AsiSkładniki: – 600ml bulionu warzywnego (lub 600ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę(...)tostujemy 2 minuty. Wlewamy wino, a gdy ryż je wchłonie wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. W rondelku umieszczamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz drugą cebulę, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dynię odcedzamy z nadmiaru wody i blendujemy na purée, doprawiamy solą. Na patelni umieszczamy plastry boczku
Be Fit Be Strongzawierają błonnik, białko, tłuszcze. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – 1 ½ szklanki płatków owsianych – 1 szklanka ziaren sezamu – 1 szklanka pestek dyni – 1 szklanka płatków migdałowych – 1 dojrzały banan – ½ szklanki pestek słonecznika – 2 łyżki wody Kaszę jaglaną przelewamy raz zimą raz ciepłą wodą by pozbyć się gorzkiego posmaku(...)opakowaniu. Banana wkładamy do robota kuchennego dodajemy płatki owsiane i ugotowaną kaszę jaglaną oraz wodę. Miksujemy do momentu aż składniki połączą się ze sobą. Do gotowej masy dodajemy sezam, dynię, słonecznik, płatki migdałowe. Dokładnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na batoniki. Wyrównujemy. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez
Zdrowy Styl JoannyCzas wykonania: 10 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 słoiczek suszonych pomidorów 150 g serka mascarpone 1 łyżeczka kaparów 3 – 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów lub oliwy pestki dyni zioła prowansalskie pieprz (opcjonalnie) sól (opcjonalnie) Przygotowanie: Serek, pomidory i kapary zblenderować na jednolitą masę, dodać oleju (ilość według uznania). Całość wymieszać z pokruszonymi płatkami dyni i ziołami prowansalskimi(...)razie potrzeby (ponieważ kapary są już słone) doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Krok po kroku: 1. Zblenderować serek, pomidory i kapary 2. Dodać pestki dyni i przyprawy Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z suszonych pomidorów Artykuł Pasta z suszonych pomidorów pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plKurczak w mleku kokosowym z dynią to przepis od mojej koleżanki Kingi. Smakiem tego dania jestem zachwycona! To mieszanka prostych łatwo dostępnych przypraw, która sprawia, że całość nabiera lekko słodkawej orientalnej nutki. Czas wykonania: 45 min – 1 h Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 3 łyżeczki miodu 1/3 łyżeczki przyprawy chilli w proszku 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 ząbki czosnku(...)kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 200 g cukinii 200 g ogórka 200 g dyni 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka koperku Przygotowanie: Wymieszać na patelni miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek i całość podsmażyć. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i lekko przyrumienić. Mleko kokosowe wstrząsnąć, wlać do kurczaka
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 1 brokuł 1/2 szklanki komosy ryżowej 100 g sera koziego 12 kawałków suszonych pomidorów ok. 50 g roszponki 4 łyżki pestek dyni Sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki pasty chilli 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oliwy z pomidorów suszonych) sól Sposób wykonania: Komosę ryżową gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 5 minut, odcedzamy. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Do miski wrzucamy komosę, ugotowany brokuł, pokrojone w paski pomidory, pestki dyni oraz roszponkę. Składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Dodajemy pokruszony ser i delikatnie wszystko razem mieszamy
Qchnia po prostuSchować do zamrażarki na 20 min. Podpiec w 200 st. 15 min. Składniki na masę serową: 370 g sera twarogowego tłustego ( ja użyłam takiego) * 500 g puree z dyni (u mnie piżmowa, polecam)** 60 g cukru brązowego 3 żółtka 1 jajko 4 goździki zmielone 1 łyżeczka gałki muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej (lub więcej w zależności od gęstości puree z dyni i rodzaju twarożku) Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmielić na gładką masę. Można też umieścić w wysokim naczyniu i zmielić blenderem. Masa sernikowa ma mieć konsystencję mniej więcej jak budyń. Wylać na podpieczony spód. Piec w 170 st. 45 min. Ma być lekko galaretowaty, ale ścięty na środku. Składniki
moj przepis nażyczę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja z blogu Wegan(...)Nerd . Składniki na 0,5 l: 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) 200 g upieczonej dyni 1/2 szklanki płatków drożdżowych, nieaktywnychh 1/4 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli czarnej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego
moj przepis nagumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki(...)siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki
moj przepis naSchować do zamrażarki na 20 min. Podpiec w 200 st. 15 min. Składniki na masę serową: 370 g sera twarogowego tłustego ( ja użyłam takiego) * 500 g puree z dyni (u mnie piżmowa, polecam)** 60 g cukru brązowego 3 żółtka 1 jajko 4 goździki zmielone 1 łyżeczka gałki muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej (lub więcej w zależności od gęstości puree z dyni i rodzaju twarożku) Wszystkie składniki umieścić w malakserze, zmielić na gładką masę. Można też umieścić w wysokim naczyniu i zmielić blenderem. Masa sernikowa ma mieć konsystencję mniej więcej jak budyń. Wylać na podpieczony spód. Piec w 170 st. 45 min. Ma być lekko galaretowaty, ale ścięty na środku. Składniki
moj przepis nażyczę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja z blogu Wegan(...)Nerd . Składniki na 0,5 l: 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) 200 g upieczonej dyni 1/2 szklanki płatków drożdżowych, nieaktywnychh 1/4 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli czarnej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego
moj przepis nagumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki(...)siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki
moj przepis naCóż lepszego na zimę niż witaminowe smoothie z banana, kiwi, szpinaku, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, migdałów, płatków owsianych, pestek dyni, jagód goji, ziaren amarantusa i ziaren chia. Zapraszam do skorzystania z przepisu! Przygotowanie: 30 min. Proporcje dla 4 osób: ● 80 g płatków owsianych ● 80 g płatków migdałowych ● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 40 g wyłuskanych orzechów laskowych(...)liści szpinaku ● 4 kiwi ● 2 banany ● 5 cl soku z limonki ● 3 łyżki pestek dyni ● 3 łyżki jagód goji (lub suszonej żurawiny) ● 2 łyżki ziaren amarantusa ● 1 łyżka ziaren chia ● 3 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy) Przygotowanie: Orzechy włoskie i laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej patelni wraz z płatkami migdałowymi. Odstaw do ostudzenia. Kiwi obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakilka ziemniaków (około 250-300g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 125 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Dodatkowo: kwaśna śmietana pestki dyni groszek ptysiowy/grzanki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy ziemniaki. Po chwili dodajemy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, często(...)miękkie, miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Wlewamy słodką śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczypta gałki. Na suchej patelni rumienimy pestki dyni. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną pestkami dyni, z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Smaki Na TalerzuDzisiejszy przepis powstał pod wpływem potrzeby chwili. A to za sprawą prozaicznego problemu, jakim okazał się brak jajek. Na szczęście o tej porze roku mam jeszcze dynie, a że z pieczenia jednej z nich trochę mi jej zostało, postanowiłam wykorzystać właśnie tę resztkę. Pączusie mają w związku z tym inny smak i teksturę od pączusiów, które piekłam w ubiegłym roku(...)przepis tutaj ). Składniki (na 18 pączusiów): 120 g musu z dyni 200 g serka homogenizowanego waniliowego łyżka spirytusu szczypta soli 150 g mąki uniwersalnej łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder W gęsiarce, garnku żeliwnym lub głębokiej patelni rozgrzać olej (ok. 800 ml). Mus z dyni wymieszać z serkiem i spirytusem. Do mokrych składników dodać mąkę, proszek
Weekendy w domu i ogrodzie