dynia - 15472 przepisów (strona:287/1032)

Muffiny dyniowe z sosem waniliowo cytrynowym 158

Przepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie. składniki: 400 g dyni 250 g cukru 300 g mąki pszennej, użyłam typ 500 z Młynu Kopytowa 2 garście orzechów włoskich 175 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 1 laska wanilii 2 łyżki soku(...)cytryny 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny 6 łyżek gęstej kwaśnej smietany 18% Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć

Monia miesza i gotuje
Jaglane knedle z dynią 151

Bardzo często wykonuję dania z kaszą jaglaną. Wiadomo, że kasza jest lekkostrawna i zasadotwórcza, więc można ją śmiało jeść. Kolejnym moim ulubionym surowcem jest dynia. Można ją przyrządzić na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam jaglane knedle. ;) Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu(...)100g dyni po obraniu jogurt naturalny (do polania) Sposób przygotowania: Kaszę płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż wchłonie płyn. Od razu blendujemy na gładką masę i dodajemy mąkę, cukier i cynamon. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed wykonaniem knedli wkładamy masę do lodówki na około 15-20 minut. Dynię obieramy, myjemy i kroimy

Truskawkowa Fiesta
Puree dyniowe do słoików 205

ubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni.  Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia.  Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji.  Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis.  Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż(...)pieczonej i moim zdaniem lepiej nadaje się do pasteryzowania.       Składniki: dynia   Wykonanie: Dynię obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka i dolać odrobinę wody, tylko tak, aby przykrywała dno garnka.  Gotować dynię często mieszając.  Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie.  W piekarniku nastawionym na 150 stopni

Sto kolorów kuchni
Kaszotto jaglane z dynią 166

Dodatek do drugiego dania lub samodzielne wytrawne danie, zwłaszcza dla wegetarian. Głównym składnikiem tej potrawy jest moja ulubiona kasza jaglana, która świetnie komponuje się z dynią i aromatycznym, rozgrzewającym curry. Składniki: ok. 200 g pokrojonej w kostkę dyni 1,5 szklanki kaszy jaglanej 1 niewielka cebula 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka przyprawy curry(...)delikatnie cebulę na maśle, dodać kaszę i chwilę smażyć. Wlać mleko i wodę, zagotować, mieszając. Dodać przyprawy i gotować do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Wtedy dodać dynię i gotować do miękkości - kaszy i dyni. W razie potrzeby dolać odrobinę wrzątku. Następnie wyłączyć, przykryć i zostawić na kilka minut do całkowitego wchłonięcia się płynu, można dodatkowo owinąć przykryty

Czerwień i błękit
Chleb dyniowy 127

Sezon dyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba... Składniki na jeden bochenek: 30 dag startej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka(...)oleju płaska łyżeczka soli tłuszcz do posmarowania formy  Mąkę przesiej do miski i starannie wymieszaj z suszonymi drożdżami. Dodaj cukier, mleko, olej, sól i wiórki dyni. Wyrób starannie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość, ok 1 godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen

Apetyczna babeczka
Zwijane pałki z dynią 343

źródło drogocennych składników mineralnych, witamin i błonnika, które są niezbędnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Mąka ta powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską i zarodkiem. Pestki dyni są nieocenione w leczeniu chorób układu krążenia oraz podwyższeniu odporności organizmu. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 50 g mąki pszennej, 350 g mąki z pełnego przemiału, 350 ml ciepłej wody(...)plaska łyżeczka cukru,   2 łyżeczki soli, 100 g pestek dyni.   Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy, sól, cukier, 50 g mąki i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Dodajemy pozostałą część mąki, dynię i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formułujemy placek o kształcie prostokąta o grubości

Moniki Smakołyki
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 213

odpowiedniego wysmażenia) i steki wyszły idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam! Scroll down for recipe in English Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką (2 porcje) Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę(...)każdej stron aż temperatura wewnętrzna wyniesie 63 oC (medium rare) lub 71 oC (medium). Wyjmij steki z patelni i odstaw aby odpoczęły. Na tej samej patelni rozgrzej olej, włóż dynię wraz z cebulą i smaż do zeszklenia. Dopraw solą i pieprzem, po czym podsmaż jeszcze przez chwilę, aż dynia wraz z cebulą zaczną się rumienić i włóż pieczarki. Wlej wino

karmelowy
Jesiennych smaków ciąg dalszy, czyli dyniowa owsianka :) 114

już prawdziwą jesień, więc najwyższy czas wpuścić ją do kuchni. Dlatego dzisiaj do przyrządzenia śniadania postanowiłam użyć jednego z moich ulubionych sezonowych smaków tej pory roku, czyli... dyni ^^ Uwielbiam smak pieczonej dyni, zapach kawy o poranku i tą delikatną słodycz cynamonu. I jeśli  połączymy owsianką wszystkie te składniki to otrzymamy coś... czego nie da się opisać słowami(...)prostu sami musicie spróbować :) ~Dyniowo - kawowa owsianka z jogurtem naturalnym,  miodem, orzechami włoskimi i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 150g pure z dyni 150g jogurtu naturalnego miód/ cukier/stewia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka cynamonu pół łyżeczki przypraw do piernika + orzechy włoskie do dekoracji Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją i miksujemy na gładką masę

Kuchenny Skrawek Nieba
Zupa krem pomidorowo-dyniowa. 158

Lekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo intensywna w smaku i aromacie, podczas jej przygotowania na całą kuchnię będzie pachniało dynią i kwaskowatymi pomidorami, a więc bardzo serdecznie was zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 500 g dyni(...)soli 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżeczki cukru 1-1,5 l bulionu  3 duże ząbki czosnku Ugotowany ryż Przygotowanie:  Oczyszczoną dynię, pomidory, cebulę kroimy w duże kawałki. W garnku układamy warzywa zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i miksujemy blenderem na gładką konsystencję

Kuchnia Łukasza
Smażona dynia z serkiem na ostro i popcornem z kaszy gryczanej 160

Składniki: 4 porcje, 200 g miąższu z dyni, 1 opakowanie serka śmietankowego z ziołami, 50 g kaszy gryczanej, ½ papryczki chili, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii, 1 łyżka masła   klarowanego, olej rzepakowy.   Przygotowanie: Serek mieszamy z posiekaną drobną papryczką chili i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej w który będziemy przygotowywać popcorn(...)musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.  Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Część dyni mieszamy z serkiem. Na talerzu układamy dynię, dodajemy gałkę serka, listki bazylii i posypujemy

Moniki Smakołyki
Chleb z dynią 157

dodajemy : 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej 160 g wody Trzeci ostatni etap, to mieszamy składniki i pozostawiamy na 2-3 godz. Ciasto właściwe : 1020 g ciasta zakwaszonego 350 g dyni świeżej startej, u Danusi gotowana i zmiksowana 230 g mleka z solą 520 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 g mąki pszennej ziarna dyni uprażone na suchej patelni Przygotowanie : Do ciasta(...)zakwaszonego dodałam startą dynię ( jeśli wilgotna - odcisnąć sok ) i wymieszałam dokładnie, następnie mąki i mleko ze solą, robiłam to drewnianą łyżką Pod koniec wyrabiania dodałam pestki dyni i połączyłam z ciastem Pozostawiłam na 20-30 min, wysmarowałam olejem foremki, podsypałam mąką, włożyłam do każdej ciasto. Można posmarować rozbełtanym jajkiem. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Po około godzinie, gdy ciasto urosło

Proste Potrawy
Zupa krem z dyni 404

Fotografując dynię spostrzegłam w kadrze naszego psiego przyjaciela. To towarzysz wszelkich aktywności, zawsze o krok za mną lub przede mną. Niewątpliwy łakomczuch, który nawet tabletki połyka ze smakiem. Całą moją ciążę interesował się brzuchem, wąchał go, kładł na nim mordkę. Wieczory spędzaliśmy zawsze razem i zawsze na maleńkiej kanapie. Z miesiąca na miesiąc gdy bebson rósł okazywało się, że psiak(...)jedynie nauczyć go niewchodzenia na kanapę, czy łóżko bez zaproszenia (z tego co czytam na psich blogach to naprawdę mało). Nasz Psiak jest przekochany - wykaże zainteresowanie dzieckiem ale również dynią, muchą, śmietkiem na podłodze. Jest pozytywnie nastawiony do innych psów, obcych ludzi, do burzy z piorunami. Choć teraz jest na drugim planie, zaakceptował to z łatwością. Podchodzi do Maleństwa

Matka Żywicielka
Dynia w soku z limonek i białym winie 142

Otwieram sezon na przetwory z dyni :) Dziś pyszna dynia konserwowana winem białym. Pierwszy raz zrobiłam ją jakiś czas temu temu i mogę powiedzieć; warto trochę się potrudzić. Dynia w białym winie Celebro jest naprawdę pyszna. Składniki : 2 kg oczyszczonego miąższu z dyni 1 kg i 1 szklanka cukru 5 limonek- około 30  dag, ale cytryny też pewnie mogą być(...)kawałki cynamonu Przygotowanie; Limonki umyć w gorącej wodzie, z dwóch zetrzeć skórkę i wymieszać z cukrem Z cukru ze skórkami i 2 szklanek wody oraz wina sporządzić syrop, miąższ dyni pokroić na kawałki grubości 1-2 cm W co trzeci kawałek wbić okruch cynamonu i goździk (ja dałam mniej) Z pozostałych limonek wycisnąć sok z skropić nim dynię Do gorącego

Proste Potrawy
Puree z dyni 150

Moje pierwsze podejście do dyni ;)  Rok temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików.  Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek(...)pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką kroimy na mniejsze części i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Dynia powinna być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Sałatka z dynią, jarmużem i nerkowcami 167

Typowo jesienna sałatka, w której znajdziecie to, co teraz jest najlepsze.  Dynię, jarmuż i orzechy.  Sałatka lekka i bardzo zdrowa.  A do tego chrupiąca.  Spokojnie można zapakować ją do pudełka i zabrać na drugie śniadanie, czy też obiad do pracy.  W wersji do pudełka polecam użyć podgotowanego jarmużu (czipsy w połączeniu z dynią stracą swą(...)chrupkość), a orzechy dosypać w ostatniej chwili.    Składniki: 100 g dyni 5 łyżek kaszy kuskus 2  liście jarmużu lub garść czipsów z jarmużu garść nerkowców Felix   sól, pieprz olej lub oliwa      na sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki musztardy pół ząbka czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1 łyżka miodu, syropu z agawy sól, pieprz

Sto kolorów kuchni