dynia - 15472 przepisów (strona:283/1032)

Pieczone rolady z kurczaka z kiełbasą węgierską podane z pieczonymi ziemniakami i dynią 145

pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać cebulę, paprykę i kiełbasę. Zawijać w roladę. Odkładać na talerzyk złączeniem piersi do spodu.   Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę(...)stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić je na blasze i położyć obok nich roladki, by mogły się razem piec dalej. Podawać roladki z ziemniakami i/lub dynią oraz wiosennym jogurtowym sosem-sałatką

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi 156

Pomysł na dzisiejsze danie wziął się z rozwagi - w piwnicy wciąż dużo dyni i szkoda by było, gdyby się zmarnowała. Ale co do niej dodać, by danie było wytrawne? Wzrok padł na pojemnik z zieloną soczewicą, którą bardzo lubię. A reszta dodatków to już efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem(...)dobrą w okresie zimowym w Polsce. Soczewica z warzywami i surówką z selera i kiwi Soczewica z warzywami Składniki: pół szklanki zielonej soczewicy szklanka wrzątku ok. 400 g dyni olej do smażenia spora cebula pół papryki  pęczek natki pietruszki 3 starte ząbki czosnku  2 łyżeczki startego imbiru łyżeczka kozieradki pół łyżeczki rozmarynu sól (ok. pół łyżeczki), pieprz kopiasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb żytni razowy na drożdżach ze słonecznikiem i pestkami dyni 350

Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia. Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;) Składniki: - 300g(...)mąki pszennej pełnoziarnistej - 200g mąki żytniej razowej 2000 - 2 op drożdży instant (14g) - 1,5-2 łyżeczki soli - 70g pestek dyni - 80g nasion słonecznika - 350 ml ciepłej, przegotowanej wody - 1 łyżka oliwy z oliwek Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika

CookYourself
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 159

Delikatny, zażółcony dynią :) Pomysł podpatrzyłam na Fabryka Kulinarnych Inspiracji , szukając koncepcji na wykorzystanie dyni-monstrum , jaka przezimowała u mnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie uroczy, żółciutki kolor pieczywka :) Choć chleb zdeczko się kruszył, to był bardzo delikatny w smaku i przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8(...)LxWxH): 30g świeżych drożdży 100ml mleka 425g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 65ml oleju 250g miąższu z dyni - startego na tarce o małych oczkach W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.  Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki

Grunt to przepis!
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2083

Dzisiaj coś bardzo szybkiego i bardzo prostego, a zarazem zaskakującego smakiem ;) Dynia bardzo fajnie smakuje i wspaniale chrupie, kilka minut i gotowe :) Składniki: 1 połówka z piersi kurczaka (300-400g) 150g pestek dyni 1 dużej jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części  i rozbijamy dość(...)pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano. Rozliczenie: Kurczak- 5,50zł Pestki dyni- 4,50zł reszta składników- 2zł Ziemniaki 0,5kg - 0,50zł Suma 12,50zł, dzieląc na 2 porcje- 6,25zł na porcję. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tarta z dynią 118

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać. Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)   Ciasto: 200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej) 50 g cukru pudru 100 g zimnego masła 2 żółtka 1-2 łyżki zimnego mleka Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę(...)minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (groch, ryż), potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut. Wyjąć z piecyka i ostudzić. Masa: 500 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni 500 ml mleka 3,2% 200 g cukru 2 duże jajka    laska wanilii dla smaku można dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu Do garnka  wlewamy mleko, dodajemy dynię

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto z cukinią i bazylią 108

Delikatnie słodkie ciasto na cukinii przygotowane, do którego zielona pietruszka, listki bazylii, pestki dyni zostały dodane. Wszystko sokiem z cytryny, cynamonem zostało doprawione i w piekarniku upieczone. Smakuje bardzo nietypowo dlatego polecam je wyjątkowo. Składniki na formę 20/20 cm: 200 g małych cukinii, 2 płaskie łyżeczki soli, 125 g pestek dyni, 4 jajka, 200 g cukru, 1 łyżeczka cukru(...)trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Wiórki cukinii posypujemy solą, podlewamy 4 łyżkami wody, delikatnie mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania ciasta, żeby puściły soki. Pestki dyni prażymy na suchej patelni, studzimy i mielimy za pomocą miksera lub blendera. Jaja z cukrem miksujemy tak długo, aż masa powiększy swoją objętość , na kogel-mogel.  Powoli dodajemy cukier

Moniki Smakołyki
Fasolka szparagowa z pestkami dyni 167

ciepło... Niestety wyczekiwana wiosna nie chce jeszcze zagościć w naszym kraju. Dlatego "zapraszam" do mojego stołu pyszne, zielone warzywa. Dziś do obiadu podałam pyszną fasolkę szparagową z pestkami dyni. Dzięki zastosowaniu nowego produktu firmy Bonduelle, moja surówka obiadowa była przygotowana w bardzo krótkim czasie. A więc, to co najważniejsze: zdrowo, szybko i smacznie. Zapraszam do spróbowania.  Ta wspaniała zieleń(...)cieszy oczy. Składniki: 1/2 opakowania fasolki szparagowej zielonej gotowanej na parze Bonduelle 2 łyżki łuskanych pestek dyni szczypta soli (mała) 1 łyżka kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka świeżej bazylii 1/2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Dzięki fasolce firmy Bonduelle przygotowanie potrawy zajmuje kilka chwil. Pestki dyni wysypujemy na deskę i lekko (niedbale) kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię z oliwą

Słodkie okruszki
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 225

wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem posmarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę .  Nie omieszkam tu niniejszym pozachwalać idei olejów w saszetkach(...)istnym ratunkiem w potrzebie. Jak znalazł, gdy w niespodziewanym momencie kończy się butelka zwykłego oleju. Łapiesz wtedy za saszetkę i po kłopocie! W szybkim skrócie: olej z pestek dyni BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - powstaje w wyniku starannego wyselekcjonowania pestek dyni.  Charakteryzuje się ciemno-zieloną barwą o orzechowym smaku i zapachu. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje swoje naturalne

Grunt to przepis!
Kopytka dyniowe 163

Pomysłów na wykorzystanie dyni ciąg dalszy. Niestety, z wielkim ubolewaniem stwierdzam, że to była moja przedostatnia porcja dyni... Tym razem ukryła się w kopytkach. Było smacznie i baaardzo sycąco ;p Po dłuższym zastanowieniu, starczyłoby tego dla plutonu wojska, no ale cóż... nie zmarnują się. Potrzebne nam (na wykarmienie 5 osób i kolejne 2 dni konsumowania w samotności): - 6 średnich ziemniaków(...)szklanka puree z dyni - 2 jajka - 6 łyżek tartego ementalera - gałka muszkatołowa - ostra papryka mielona - pieprz - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 opakowania mąki ziemniaczanej - kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od ziemniaków) Przygotowanie:  Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić (muszą być zimne!). Rozgnieść na puree i wymieszać z puree z dyni, jajkami i ementalerem

W poszukiwaniu inspiracji
178. Rolada z dynią i pomarańczą 112

Zainspirowana roladą jabłkową, którą zrobiłam dwa posty dalej, postanowiła dokonać eksperymentu na dyni i pomarańczy... efekt to pyszna rolada o smaku pomarańczowym. 300 g. dyni 2 pomarańcze cukier do smaku 4 jajka 1 szklanka cukru miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Dynie zetrzeć na tarce na dużych oczkach(...)pomarańczy zdjąć skórkę i wyfiletować, pokroić na drobne kawałki, dodać do dyni, wymieszać i ewentualnie dosłodzić. Na dużą wyłożoną pergaminem blachę  wyłożyć równomiernie masę dyniowo-pomarańczową. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką

Jadło i czytadło
183. Kompot z dyni 89

Myślę, że kompot z dyni ma tylu zwolenników ilu przeciwników - ja należę do tych pierwszych. Lubię jego octowo - goździkowo posmak i już.   1 kg dyni ok. 5-6 goździków cukier do smaku ocet do smaku   Dynię kroimy w kostkę gotujemy w ok. 5 litrach wody wraz z goździkami i odpowiednią ilością cukru. Staramy się aby kostki dyni

Jadło i czytadło
Mini serniczki dyniowe 136

Dobrze, że udało mi się je szybko sfotografować, gdyż po chwili po serniczkach zostało tylko pyszne wspomnienie.   Do przygotowania 5-6 mini serniczków potrzebujemy: 400 g dyni Hokkaido lub piżmowej tzw. masłowej 2 gruszki 1 jabłko 1 serek Almette fruit z gruszką i jabłkiem lub naturalny 100 g masła ok. 1-2 łyżki cukru 4 łyżeczki(...)żelatyny barwniki spożywcze Dynie pokroić na małe kawałki (nie trzeba obierać ze skórki). Do rondelka z grubym  dnem nalać  odrobinę wody i wrzucić dynie, dusić na małym ogniu około 15 minut. W tym czasie jabłko i gruszki obrać ze skórki i pokroić na cząstki, wrzucić do gotującej się dyni i dusić do miękkości wszystkich składników. Na samym końcu

Jadło i czytadło
Pasta z fasoli i dyni 144

lepszej przekąski, niż świeże pieczywo z jeszcze ciepłą pasta kanapkową przygotowaną np. z grochu i dyni. Najlepiej pastę podać na ciepłym toście i skropić oliwą z oliwek. Pycha! 3 / 4 szklanki suchego grochu 0,3 kg dyni masłowej lub hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, cząber, pieprz, sól oliwa z oliwek Groch namoczyć dzień wcześniej, następnie opłukać(...)ugotować do miękkości. Dynie pokroić na małe cząstki i upiec w piekarniku do miękkości i zmiksować razem z grochem na gładką masę. Cebulę poszatkować i podsmażyć na małym ogniu do miękkości na oliwie. Następnie dodać groch i dynię, przyprawy i zmiażdżony czosnek, dodać oliwę z oliwek, tak aby masa była mniej sucha i nabrała jedwabistości. Oliwę można zastąpić masłem

Jadło i czytadło
Cukinia z kaszą Bulgur :) 110

jadać, bo nie tylko jest smaczna, ale również zdrowa i pożywna. Zatem poznajcie nasz pomysł na przygotowanie cukinii z kaszą Bulgur. Cukinia nadziewana kaszą Bulgur, papryką i pestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz(...)Kroimy cukinie na 5 centymetrowe kawałki i małą łyżeczką wydrążamy wnętrze, ale nie na wylot. Robimy coś w stylu kubeczków. Teraz kroimy połówkę papryki w drobną kostkę, a pestki dyni prażymy na suchej patelni i  po uprażeniu drobno rozgniatamy lub siekamy nożem. Czas na przygotowanie farszu. Kaszę bulgur mieszamy razem z papryką i pestkami dyni. Dodajemy cayenne, estragon, pieprz

vegetanie

Proponowane wyszukiwania