Podczas pieczenia dyni i miksowania jej na mus, który później pakowałam w woreczki i zamrażałam, została mi szklanka dyni. Plątał się też na paterze z owocami podstarzały banan i kawałek cytryny. Zmiksowane razem z jogurtem dały bardzo fajne połączenie smakowe i kolorystyczne. A dodatek czekolady to przysłowiowa kropka nad i. Składniki na 2 porcje: ? 1 szklanka musu z dyni
To co kochamjuż ostatnia dynia, którą dostałam od mamy. Pachnąca i ekologiczna, a że jestem fanką zup dyniowych, to oczywiście nie mogło takiej zabraknąć na pożegnanie dyniowego sezonu. Tym razem zupa jest na bazie pasty curry własnoręcznie przygotowanej. Właściwie to gdyby dodać mleko kokosowe zamiast zwykłej śmietanki, można by ją nazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe(...)poza smakiem uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania – listki bazylii do dekoracji Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę curry, dodać
To co kochamZupa jest wyjątkowo smaczna jak na wegańską i beztłuszczową. Neutralny smak dyni został mocno podkręcony przez ogórki kiszone. Zupa jest częściowo kremowa i częściowo treściwa. Minimarchewki, ogórki kiszone i suszone pomidory nadają chrupkości. To najlepsza z zup na diecie dr Dąbrowskiej, jaką ugotowałam i jadłam. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 1 cebula, – kawałek pora – 2 garści jarmużu(...)suszonych pomidorów Wykonanie: – Cebulę i por pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni, posolić do smaku. – Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. – Gotować 20 minut, dodać jarmuż i posiekaną pietruszkę, krótko zagotować. – Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z ogórków. Zagotować z pokrojonymi
To co kochammoże być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie skupiamy się na kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula(...)podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. – Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. – Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora. – Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować, dodać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować. – Na koniec
To co kochamu017ceniu prze\u0142o\u017cy\u0107 do miski.\r","Cebul\u0119 obra\u0107, pokroi\u0107 w kosteczk\u0119. Zeszkli\u0107 na patelni.\r","Marchewk\u0119, cukini\u0119 i kawa\u0142ek dyni obra\u0107 i pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Z papryki usun\u0105\u0107 gniazdo nasienne. Pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Doda\u0107 warzywa do cebuli na patelni(...)Doda\u0107 usma\u017conego kurczaka. \r","Doda\u0107 sos teriyaki. Dusi\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107 razem.\r","Posypa\u0107 sezamem. Wymiesza\u0107."],"recipeYield":"4-5","keywords":"cukinia,dynia,kuchnia azjatycka,kurczak,marchewka,papryka,teriyaki"} Drukuj Kurczak teriyaki z warzywami Porcje: 4-5 Składniki: 4 filety z kurczaka 1 cebula 3 marchewki 1 cukinia 1 papryka ewentualnie trochę dynii
Bardzo Gruby Smokjogurtu naturalnego gęstego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g. cukru kokosowego 60 g. miodu 2-3 łyżki jasnego sezamu garść prażonych i posiekanych orzeszków ziemnych 2 garści pestek dyni Sezam, pestki dyni oraz orzeszki połącz w miseczce. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do mąki dodaj cukier kokosowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jogurt, jajko rozbełtane z żółtkiem(...)miód. Dokładnie wymieszaj. Nabieraj po 1 dużej łyżce ciasta (może być to łyżka do lodów) i wrzucaj je do miseczki z pestkami dyni. Obtocz dokładnie ciasto, weź w dłonie i uformuj kulkę, którą następnie spłaszcz (to tak jak formowanie kotlecików). Układaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut
Delicious Placemuffinki z czekoladą lub świetny chleb dyniowy! Wczoraj była niedziela, pierwszy dzień jesieni więc koniecznie trzeba było zrobić coś z jesiennym akcentem, a co lepiej pasuje do jesieni niż DYNIA? Tym razem postanowiliśmy zrobić ciastka dyniowe . Wiecie, takie zdrowe, bez glutenu, bez zbóż, całe paleo, itp. czyli tak jak 99% przepisów na naszym blogu Jakby owsiane, ale bez płatków owsianych(...)Wyszły REWELACYJNE! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i słodkie w środku, mega delikatne. Właśnie zajadam się nimi pisząc ten wpis, popijając pyszną kawą. Składniki: ½ szklanki puree z upieczonej dyni ¼ szklanki nasion chia ¼ szklanki pestek dyni 2 szklanki wiórków kokosowych ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ¼ szklanki oleju kokosowego 1 jajko ¼ szklanki ksylitolu wersja dekadencka „¼ szklanki pokruszonej gorzkiej czekolady” Przygotowanie
PaleoLifePrzepyszna zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i musem z mango, podana z łososiem wędzonym i rukolą, to jedna z moich ulubionych zup w postaci kremów na jesień i długą zimę. Jest rozgrzewająca, robię ją lotem błyskawicy, sycąca, aromatyczna i co tu dużo pisać, smakuje każdemu. Jej sekretny składnik to mango ! przepis na zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido(...)pieczonej dyni - 1 szklanka musu z mango (lub pulpy z puszki) - 2 szklanki mleka migdałowego (lub kokosowe/krowie/ z nerkowców) - 3 -4 łyżki śmietanki kokosowej - opcjonalnie: 3-6 ząbków pieczonego czosnku (ja często dodaje całą główkę pieczonego czosnku, czosnek piekę w całości, a potem wystarczy nacisnąć na okrywę i wychodzi całe upieczone "masełko" czosnkowe, czosnek- jest naturalnym antybiotykiem, więc warto
SMYKWKUCHNImateriał zawiera linki sponsorowane Na sernik dyniowy miałam ochotę już od dłuższego czasu, ale jakoś nie po drodze było mi z zakupem samej dyni, aż w końcu weszłam w posiadanie dorodnego okazu, który jeszcze musiał swoje odleżeć na balkonie zanim przyszedł jego czas, bo wcześniej odbyłam kilka wizyt w sklepach meblowych w poszukiwaniu krzeseł idealnych, a przy okazji zaczęłam(...)fotele do salonu i zastanawiać się czy wygodniejsze są fotele uszaki , czy może fotele bujane . Póki co nie kupiłam żadnego, ale za to zrobiłam pyszny, kremowy sernik z dodatkiem dyni, która nadaje masie serowej bardzo fajnej konsystencji i intensywnego koloru, ale jest niewyczuwalna w smaku do tego stopnia, że mój mąż zorientował się dopiero po zjedzeniu połowy ciasta
Cynamonowe szczęściepowód do radości :) Koszyczki z tortilli z ciecierzycą, warzywami i krewetkami Składniki: 1) 250 g ciecierzycy 2) 300 g dyni 3) 200 g cukinii 4) 200 g pomidorków koktajlowych 5) 12 szt. krewetek(...)Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie gotujemy ja w lekko osolonej wodzie około 1-1.20. 2. Ugotowaną marchewkę kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy, Dynię i cukinię kroimy w dużą kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół. 3. Na patelni, na bardzo wolnym ogniu, roztapiamy masło, dodajemy dynię i podsmażamy około 5-7 minut, następnie
Na kulinarnym poligonieShare Pinterest Print Pyszny i aksamitny koktajl dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Idealny na jesienne dni. Do jego przygotowania użyłam dyni hokkaido , która ma intensywny pomarańczowy kolor. Gotowy korzenny koktajl dyniowy podałam z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu Składniki: 2 szklanki purée z dyni 1 szklanka mleka z nerkowców (lub zwykłego) 3/4 szklanki soku pomarańczowego około 3 łyżek płynnego miodu(...)window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem → Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Herbata korzenna → Puree z dyni Artykuł Korzenny koktajl dyniowy pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakciasto pierogowe; 400 g mąki 300 ml wrzątku pół łyżeczki soli 1 łyżka oleju nadzienie; 300 g dyni hokkaido 2 garście świeżego szpinaku pół opakowania serka sałatkowego tolonis sól pieprz 2 ząbki czosnku pół cebuli Mąkę mieszamy z solą i olejem, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przez chwilę łyżką, potem zagniatamy ciasto. Nadzienie . Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy(...)oleju z dodatkiem czosnku, cebuli, soli i pieprzu. Podlewamy odrobiną wody i pod przykryciem podduszamy jeszcze ok 10 min. Pod koniec wrzucamy pokrojony drobniej szpinak. Po przestudzeniu rozgniatamy dynię widelcem, dodajemy serek i mieszamy nadzienie. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzątku i podajemy z cebulką
Gotowanie jest łatweopadłych liściach, zbierałam grzyby, leżałam na mchu w środku lasu i wdychałam ten najpiękniejszy jesienny zapach, który gdybym tylko mogła, zamknęłabym w buteleczkach jako moje ulubione perfumy. Upiekłam też dynię, królową jesiennego stołu i połowę zamieniłam w klasyczny mus , którego część wykorzystałam do niedzielnego śniadania, które opływało w jesienną słodycz z każdej strony :) Przed Państwem Pudding chlebowy, czyli jeden(...)croissantów z gorącymi śliwkami Potrzebujesz: 3 duże lub 4 mniejsze czerstwe croissanty 1/2 łyżeczki masła 1 łyżka suszonej żurawiny 2 jajka 150ml mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki brązowego cukru Gorące śliwki: 200g śliwek węgierek bez pestek 2 szczypty cynamonu 2 łyżki wody Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 500 g dyni 500 g kiełbasy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka krojonych pomidorów 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka papryki słodkiej olej do smażenia sól Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim pokrojoną w pół piórka(...)cebula będzie szklista wsypujemy do garnka soczewicę, mieszamy i jeśli jest potrzeba dodajemy trochę oleju, cały czas smażymy. Po dwóch minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę dynię. Mieszamy i dalej smażymy. Papryki kroimy w kostkę. Z chilli usuwamy pestki i kroimy w paski. Wszystko dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie
Qchnia po prostudżem dyniowy. Przepyszny pasuje nie tylko do dań na słodko, lecz również może zostać użyty jako dodatek do mięs. Dżem dyniowo-pomarańczowy Składniki: © ok. 2,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, © 8 pomarańczy, © 2 szklanki wody, © 1-2 łyżeczki imbiru © ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Dynię przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do momentu(...)preferencji można zetrzeć na drobnych oczkach, zesterem lub też ściąć wierzchnią warstwę obieraczką o jarzyn i pokroić w cieniutkie paseczki) Następnie wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do podgotowanej dyni i gotować do całkowitej miękkości i zredukowania gęstości. Pod koniec gotowania dołożyć wcześniej startą skórkę pomarańczową (ilość zależna od preferencji - ja dałam z całości i jestem bardzo zadowolona) i ewentualnie dosłodzić
Moje Pyszne Siódme Niebo