materiał zawiera linki sponsorowane Na sernik dyniowy miałam ochotę już od dłuższego czasu, ale jakoś nie po drodze było mi z zakupem samej dyni, aż w końcu weszłam w posiadanie dorodnego okazu, który jeszcze musiał swoje odleżeć na balkonie zanim przyszedł jego czas, bo wcześniej odbyłam kilka wizyt w sklepach meblowych w poszukiwaniu krzeseł idealnych, a przy okazji zaczęłam(...)fotele do salonu i zastanawiać się czy wygodniejsze są fotele uszaki , czy może fotele bujane . Póki co nie kupiłam żadnego, ale za to zrobiłam pyszny, kremowy sernik z dodatkiem dyni, która nadaje masie serowej bardzo fajnej konsystencji i intensywnego koloru, ale jest niewyczuwalna w smaku do tego stopnia, że mój mąż zorientował się dopiero po zjedzeniu połowy ciasta
Cynamonowe szczęściepowód do radości :) Koszyczki z tortilli z ciecierzycą, warzywami i krewetkami Składniki: 1) 250 g ciecierzycy 2) 300 g dyni 3) 200 g cukinii 4) 200 g pomidorków koktajlowych 5) 12 szt. krewetek(...)Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnie gotujemy ja w lekko osolonej wodzie około 1-1.20. 2. Ugotowaną marchewkę kroimy na plasterki. Cebulę drobno siekamy, Dynię i cukinię kroimy w dużą kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół. 3. Na patelni, na bardzo wolnym ogniu, roztapiamy masło, dodajemy dynię i podsmażamy około 5-7 minut, następnie
Na kulinarnym poligonieShare Pinterest Print Pyszny i aksamitny koktajl dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw. Idealny na jesienne dni. Do jego przygotowania użyłam dyni hokkaido , która ma intensywny pomarańczowy kolor. Gotowy korzenny koktajl dyniowy podałam z bitą śmietaną i szczyptą cynamonu Składniki: 2 szklanki purée z dyni 1 szklanka mleka z nerkowców (lub zwykłego) 3/4 szklanki soku pomarańczowego około 3 łyżek płynnego miodu(...)window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie pomarańczowo – dyniowe z imbirem → Dyniowy budyń orkiszowy z pomarańczą → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Herbata korzenna → Puree z dyni Artykuł Korzenny koktajl dyniowy pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakciasto pierogowe; 400 g mąki 300 ml wrzątku pół łyżeczki soli 1 łyżka oleju nadzienie; 300 g dyni hokkaido 2 garście świeżego szpinaku pół opakowania serka sałatkowego tolonis sól pieprz 2 ząbki czosnku pół cebuli Mąkę mieszamy z solą i olejem, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przez chwilę łyżką, potem zagniatamy ciasto. Nadzienie . Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy(...)oleju z dodatkiem czosnku, cebuli, soli i pieprzu. Podlewamy odrobiną wody i pod przykryciem podduszamy jeszcze ok 10 min. Pod koniec wrzucamy pokrojony drobniej szpinak. Po przestudzeniu rozgniatamy dynię widelcem, dodajemy serek i mieszamy nadzienie. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzątku i podajemy z cebulką
Gotowanie jest łatweopadłych liściach, zbierałam grzyby, leżałam na mchu w środku lasu i wdychałam ten najpiękniejszy jesienny zapach, który gdybym tylko mogła, zamknęłabym w buteleczkach jako moje ulubione perfumy. Upiekłam też dynię, królową jesiennego stołu i połowę zamieniłam w klasyczny mus , którego część wykorzystałam do niedzielnego śniadania, które opływało w jesienną słodycz z każdej strony :) Przed Państwem Pudding chlebowy, czyli jeden(...)croissantów z gorącymi śliwkami Potrzebujesz: 3 duże lub 4 mniejsze czerstwe croissanty 1/2 łyżeczki masła 1 łyżka suszonej żurawiny 2 jajka 150ml mleka 2 kopiaste łyżki puree z dyni 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki brązowego cukru Gorące śliwki: 200g śliwek węgierek bez pestek 2 szczypty cynamonu 2 łyżki wody Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 500 g dyni 500 g kiełbasy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka krojonych pomidorów 500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka papryki słodkiej olej do smażenia sól Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim pokrojoną w pół piórka(...)cebula będzie szklista wsypujemy do garnka soczewicę, mieszamy i jeśli jest potrzeba dodajemy trochę oleju, cały czas smażymy. Po dwóch minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę dynię. Mieszamy i dalej smażymy. Papryki kroimy w kostkę. Z chilli usuwamy pestki i kroimy w paski. Wszystko dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie
Qchnia po prostudżem dyniowy. Przepyszny pasuje nie tylko do dań na słodko, lecz również może zostać użyty jako dodatek do mięs. Dżem dyniowo-pomarańczowy Składniki: © ok. 2,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, © 8 pomarańczy, © 2 szklanki wody, © 1-2 łyżeczki imbiru © ewentualnie cukier do smaku Przygotowanie: Dynię przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do momentu(...)preferencji można zetrzeć na drobnych oczkach, zesterem lub też ściąć wierzchnią warstwę obieraczką o jarzyn i pokroić w cieniutkie paseczki) Następnie wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do podgotowanej dyni i gotować do całkowitej miękkości i zredukowania gęstości. Pod koniec gotowania dołożyć wcześniej startą skórkę pomarańczową (ilość zależna od preferencji - ja dałam z całości i jestem bardzo zadowolona) i ewentualnie dosłodzić
Moje Pyszne Siódme NieboJesienny klimat na dobre zagościł również w mojej kuchni. Dynia rządzi w niej po całości i zagościła w wielu przepisach na przetwory, czy też innych potrawach. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na niesamowity mus doskonały do wielu potraw na słodko. Ja uwielbiam łączyć go z naleśnikami, ale wierzę, że i Wy znajdziecie na niego własne zastosowanie. Mus dyniowo-jabłkowy(...)Składniki : © 2 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) © 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę) © 2-3 żel-fixy 3:1 © sok z jednej pomarańczy © sok z 3 cytryn © Ok.600 g cukru (lub ksylitolu) © ½ - ¾ łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Dynię i jabłka zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy do miękkości
Moje Pyszne Siódme NieboNiedawno po raz pierwszy spróbowaliśmy placków z dyni i od razu postanowiliśmy takie zrobić, bo smakują naprawdę wyjątkowo. Przepis jest bardzo prosty, robi się je podobnie jak placki ziemniaczane. Przepis na placki dyniowe Składniki: Około 400 gramów miąższu z dyni w kawałkach, 1 średni ziemniak, 3 ząbki czosnku, 1 duża cebula. 2 jajka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, olej, sól, pieprz(...)zrobić placki dyniowe? 3/4 dyni i pół ziemniaka zetrzyj na dużych oczkach, resztę na najdrobniejszych. Dzięki temu placki wyjdą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Podobnie robimy też zwykłe placki ziemniaczane – zobacz przepis . Zetrzyj także cebulę, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj jajka i mąkę ziemniaczaną, dopraw pieprzem i solą, masę dokładnie wymieszaj. Kładź łyżką na rozgrzany olej, smaż
Kulinarna Polskapasuje do sosów i gulaszy i w takiej formie prezentuję je dziś. Danie najlepiej smakuje mi z kaszą, jest zdrowe i dietetyczne. 1 kostka tofu 1/2 niedużej dyni 500ml passaty pomidorowej 2 papryki sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki oleju 1. Tofu kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dynię i paprykę również kroimy(...)garnka, smażymy chwilę, po czym dodajemy passatę. 2. Gulasz dusimy przez około 30 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. tofu, gulasz, papryka, dynia, wegetariański gulasz, dania obiadowe, przepis, przepisy, fit przepisy, dietetyczne przepisy, zdrowe przepisy, dieta
Szefowa kuchniSkładniki: 1 mała dynia 250 g mięsa mielonego 1 pomidor 1/2 kulki mozzarelli 1/2 cebuli 1 jajko sól, pieprz curry, imbir masło Przygotowanie: Dynię przekroić na pół i wydrążyć. Pomidora … Czytaj dalej Faszerowana dynia z grilla
czarrna od kuchniSkładniki: 250 g fileta z indyka 1/2 czerwonej papryki 1/4 średniej dyni garść oliwek sól, pieprz, curry olej Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, skropić olejem i przyprawami. Z dyni usunąć … Czytaj dalej Szaszłyki z dynią
czarrna od kuchnizupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniazupa pachnie latem, a to odczucie potęguje jeszcze jej kolor. Bataty dodają jej słodkości, aksamitności, dynia koloru, a oscypek jest wisienką na torcie. Tymianek, kolendra i mięta ze świeżo utartą gałką muszkatołową sprawiają, że zupa wydaje sie w smaku lekko orientalna. A oto jak ją zrobiłam Składniki na 4 duże porcje 1/4 średniej dyni 1 duży batat 1 pietruszka korzeń(...)serka twarogowego, na wierzch ścieramy na tarce kawałek oscypka, dekorujemy miętą i całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Zupa jest przepyszna! Smacznego dla Was! Artykuł Zupa – krem z batatów, dyni i oscypka pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaKulki mocy z jagodami goji. Te wegańskie kuleczki z jagodami goji, kawałkami orzechów nerkowca, migdałów z pestkami dyni i słonecznika oraz nasionami chia , z kawałkami suszonych moreli i płatkami owsianymi są znakomitą słodką przekąską . Wystarczy wymieszać składniki i odstawić by masa połączyła się ze sobą, a później możemy zjadać się smaczną, prostą i zdrową kuleczką . Kulki mocy zakupione w sklepie(...)nerkowca – 1 szklanka migdałów – 1 szklanki jagód goji – 1 szklanka suszonych moreli – ½ szklanki płatków owsianych – ½ szklanki słonecznika – ½ szklanki nasion chia – ½ szklanki pestek dyni Orzechy nerkowa i migdały namaczamy w zimnej wodzie przez 2 godziny. Suszone morele i jagody goji zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut i odcedzamy. Nasiona chia także zalewamy
Zdrowy Styl Joanny