dynia - 15472 przepisów (strona:292/1032)

Pomarańczowa zupa krem 49

u0142y\u017ceczki ostre papryki,\r","s\u00f3l,\r","100ml \u015bmietanki 30%"],"name":"Pomara\u0144czowa zupa krem","recipeCategory":"warzywa, zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Marchewki i dyni\u0119 obra\u0107, pokroi\u0107 w kostk\u0119.\r","Zala\u0107 wod\u0105, wla\u0107 sok pomara\u0144czowy, wrzuci\u0107 kostk\u0119 roso\u0142ow\u0105, przyprawi\u0107.\r","Gotowa\u0107 ok 20 minut(...)u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107.\r","Doda\u0107 \u015bmietank\u0119. Wymiesza\u0107.\r"],"keywords":"dynia,marchewka,zupa,zupa-krem"} Drukuj Pomarańczowa zupa krem Składniki: 4 marchewki, 1/3 dynii hokkaido, 1 szkl. soku pomarańczowego, 500ml wody, 1 kostka rosołowa warzywna , 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostre papryki, sól, 100ml śmietanki 30% Przygotowanie: Marchewki i dynię obrać, pokroić w kostkę. Zalać

Bardzo Gruby Smok
Wegańska zupa krem marchewkowa 78

Wegańska zupa krem marchewkowa. Pokochasz ten przepis na zupę marchewkową . Jest to luksusowo kremowa i pełna smaku zupa marchewkowa z dodatkiem czosnku , imbiru , ziemniaków , selera i pestek dyni . Możesz być mile zaskoczony, gdy dowiesz się, że ta zupa krem jest bez dodatku śmietany i jest w 100% wegańska . To lekka i zdrowa zupa dla całej rodziny. Marchewka ma szerokie zastosowanie(...)ząbki czosnku – 1 cm korzenia imbiru – 1 cebula – sok z 1 pomarańczy – ¾ l bulionu warzywnego – ½ łyżeczki curry – sól, pieprz – pestki dyni do posypania – kawałek selera Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion warzywny i wsyp pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną. Wlej

Zdrowy Styl Joanny
Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami - miseczki pełne listopadowego słońca 73

błękit we wszystkie odcienie szarości, na tle której ostatnie kolory są wyjątkowo soczyste. Nie raz zachwycił też zachodem słońca tak miękkim i w ciepłych barwach, jak gorące kawałki pieczonej dyni, z której skręciłam dziś szybką zupę. Piekła się w towarzystwie słodkiej papryki, cebuli, marchewki i rozochoconych ząbków czosnku, gotowych, by ograć podniebienie. Zmiksowałam towarzystwo z bulionem i podałam z uprażonymi(...)warzyw i ciepłem listopadowego słońca. Jeśli masz ochotę spróbować zupy środka Listopada, to siadaj do stołu, póki miseczki pełne słońca jeszcze gorące! :) Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami Potrzebujesz: 400g dyni obranej i pokrojone w kostkę 2 czerwone papryki 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 2 średnie marchewki 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Przepisy na Halloween 78

urządza tego dnia imprezy. A jeśli impreza, to nie może zabraknąć i pysznych przekąsek, prawda? 😉 Skoro to Halloween, to proponuję menu tematyczne - w ten wieczór na talerzu rządzić będzie dynia 😁 Halloweenowa zupa dyniowa Placki z dyni Halloweenowa sałatka Sernik z dynią Parówkowe mumie

Z notatnika dietetyka
Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami 49

Korzenna owsianka dyniowa z karmelizowanymi śliwkami to aromatyczne i pachnące nadchodzącymi świętami śniadanie. Idealny jesienno – zimowy posiłek, który przyjemnie rozgrzewa. Przygotowałam ją z dodatkiem purée z pieczonej dyni oraz imbiru, skórki pomarańczowej, cynamonu, goździków i kardamonu. Owsiankę udekorowałam karmelizowanymi śliwkami i posiekanymi migdałami. Pycha! Składniki (na 2 porcje): Owsianka: 1 szklanka płatków owsianych 1 i 1/2 szklanki mleka(...)szklanki wody 1/2 szklanki purée z pieczonej dyni skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu Karmelizowane śliwki: 8 śliwek 1 łyżka masła 3 łyżki cukru trzcinowego 6 łyżek wody 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka posiekanych migdałów Przygotowanie: Owsianka: Do rondelka wlać mleko

Oryginalny smak
Dżem dyniowy z mango 72

Dynia i mango to smakowite połączenie, dlatego pokusiłam się o przygotowanie dżemu na bieżące spożycie. Ponieważ dynia jeszcze długo będzie osiągalna w sprzedaży nie ma sensu przygotowywać większych ilości słoików. Dżem zrobiłam kompletnie bez dodatku cukru. Dynia z natury jest bardzo słodka i dojrzałe mango również. Jeśli lubisz bardzo słodkie dżemy dodaj 1-2 łyżki miodu. Dodatek cynamonu, soku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesiennne muffinki jabłkowo-dyniowe 77

Jesienne wypieki rządzą swoimi prawami, wykorzystujemy dary natury, wypieki nabierają aromatu i koloru jesiennych liści, królują na stołach szarlotki i ciepłe placuszki z dynią, szybkie babeczki takie jak te do filiżanki herbaty z przyjaciółką .  Wilgotne, korzenne i bardzo smaczne. Skusisz się ? Składniki na 16 dużych sztuk: 4 duże jajka 20 dag puree z dyni hokkaido 25 dag mąki pszennej(...)soli. W drugiej misce utrzeć na puch jajka z brązowym cukrem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.   Do ubitych jajek, wlać olej, dodać puree z dyni, starte jabłko , wymieszać do mokrej masy wsypać   wymieszane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia.   Formę na muf finy wyłożyć papierowymi papilotkami nakładać porcje

Wanilia i Kardamon
Risotto z dynią 95

Jesienne sezonowe super łatwe i pyszne risotto z dynią, to jedno z naszych ulubionych sezonowych dań. To taki cieplutki comfort food na chłodne wieczory. Składniki: masło ok 100 g dynia ok 300 - 400 g mała biała cebula 2-3 szklanki bulionu szklanka ryżu arborio papryczka peperoncino dla aromatu można dodać kilka listków szałwii lub gałązkę rozmarynu do podania: smażona salsiccia/bekon/wędzony łosoś/ ser pecoriono Na maśle (zostawiamy łyżkè masła na koniec) podsmażamy cebulę (jeśli chcemy dodać rozmaryn lub szałwię smażymy na początku i wyjmujemy), dodajemy pokrojoną w kostkę obraną dynię, peperoncino, dusimy ok. 10 minut. Dodajemy ryż, mieszamy przez chwilę i zalewamy bulionem (nie całym! część zostawiamy do podlewania). Zmniejszamy ogień i pozwalamy składnikom się połączyć. Co jakiś czas dolewamy

Cytryna&Co.
Curry z kurczakiem, dynią i pieczarkami 82

Składniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g obranej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 20 g obranego świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz 200 g ryżu Sposób wykonania: Ryż gotujemy(...)mieszając do momenty aż cebula będzie szklista. Następnie na patelnię wrzucamy mięso pokrojone w kostkę, smażymy do momentu aż się zetnie. Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu aż dynia będzie miękka. Dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Całość mieszamy i gotujemy około 5 minut. Przed podaniem mieszamy

Qchnia po prostu
Sernik dyniowy 58

Sernik dyniowy to jeden z takich wypieków, które je się już oczami. Piękny pomarańczowy kolor przyciąga i kusi. A smak? Poezja! Spróbujcie, póki dynia świeżutka!!! Co nam trzeba? 300 g ciastek owsianych 100 g masła 350 g miąższu upieczonej dyni (u mnie hokkaido) 1 kg twarogu do sernika 250 mascarpone 200 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy(...)jajka do ozdobienia: 50g masła, pokruszone rafaello (6 kulek) łyżka krokantu orzechowego do podania np. mus z malin Robimy! Najpierw musimy upiec dyniępiec dynię – kroimy i pieczemy do miękkości w piekarniku-ja lekko podlewam wodą. Odmierzoną ilość miąższu należy dokładnie zmiksować blenderem na mus. Następnie miksujemy ze zmielonym twarogiem i serkiem mascarpone. Następnie dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, budyń (proszek

Latosiowydom
WEGAŃSKA TARTA Z DYNIĄ HOKKAIDO I FIGAMI 74

Przygotowanie: 35 min Pieczenie: 50 min Porcja dla 4 osób: Na ciasto: ● 250 g mąki orkiszowej ● 6 cl oliwy z oliwek ● 2 szczypty soli Na farsz: ● 200 g dyni hokkaido ● 200 g wędzonego tofu ● 4 świeże figi ● 1 szalotka ● 2 gałązki tymianku ● 10 cl śmietany sojowej ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżeczka octu jabłkowego ● 3 szczypty soli Dodatkowo: forema(...)pieczenia, po czym wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty (możesz wyłożyć ją pergaminem). Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni. Wstaw na około 15 minut do piekarnika. W międzyczasie, pokrój dynię hokkaido w kostkę grubości około 2 cm. Figi pokrój w małe ćwiartki lub talarki. Kiedy ciasto lekko się zezłoci, wyłóż na nie kostki dyni, farsz z wędzonym tofu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania