także dużo zdrowsze. Idealne w sezonie jesienno – zimowym, kiedy organizm domaga się rozgrzewki. Oprócz tych właściwości ogromnym plusem keto risotto dyniowego jest fakt, że pięknie się prezentuje. Dynia nadaje mu wspaniały pomarańczowy kolor, który cieszy oko. Można je ładnie uformować i przystroić krewetkami, w efekcie czego powstanie naprawdę wykwintne danie! Risotto dyniowe z krewetkami Keto risotto dyniowe to pięknie(...)masła klarowanego 1 szalotka 250 g kalafiora startego na tarce na drobnych oczkach 150 ml białego wina wytrawnego 1 szklanka bulionu 0,5 szklanki puree dyniowego (z pieczonej dyni) 50 g sera pecorino (lub innego długodojrzewającego); tartego 200 g krewetek koktajlowych 8 sztuk krewetek tygrysich 2 szczypty soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej (do smaku) 1 szczypta pieprzu (do smaku) Sposób
Modern Cave GirlSkładniki: 1 dynia piżmowa 30 dkg mięsa mielonego 2 suszone pomidory 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 jajko jarzynka, pieprz słodka papryka curry, kurkuma Przygotowanie: Dynię przekroić na pół … Czytaj dalej Dynie faszerowane mięsem
czarrna od kuchnimąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki 1/2 łyżeczki soli 1 jajko Nadzienie 90 g cebuli, pokrojonej na kawałki 400 g dyni piżmowej, obranej i bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 gałki muszkatołowej, mielonej 1/2 łyżeczki tymianku 70 g jogurtu greckiego 2 jajka(...)Nadzienie Warzywa ścieramy na tarce lub miksujemy blenderem/melakserem. Dodajemy przyprawy. Podsmażamy na patelni, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z kuchenki. Jajka, jogurt mieszamy. Masę dodajemy do dyni, mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, wykładamy na wierzch tarty. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczmy kolejne 20 minut. Tartę kroimy
Kucharzycadobre zagościł w naszym menu. Aby szybko się nie znudził, lubię doprawiać go na różne sposoby lub urozmaicać dodatkami takimi jak puree z sezonowych warzyw. Hummus z dodatkiem dyni jest dla mnie jednym z podstawowych jesiennych dodatków do pieczywa. Tym razem podany z ciemnym lekkim pieczywem i ziarnami, polecam :) Pieczywo lekkie ciemne ze słonecznikiem Sonko 200 g ugotowanej ciecierzycy(...)łyżki tahini 4 łyżki puree z dyni ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek szczypta soli sok z połowy dużej cytryny 40 ml zimnej wody natka pietruszki do posypania prażone nasiona słonecznika do posypania łuskane nasiona konopi do posypania Opłukaną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Dodajemy puree z dyni, tahini, czosnek oraz płynne składniki i miksujemy ze sobą na gładki krem. Doprawiamy
Mienta blogprzygotować i sami sprawdzić Składniki na 2-3 osoby : 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 4 ziemniaki średniej wielkości 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 małej puszki kukurydzy kawałek dyni Hokkaido 1 cebula 2 strąki świeżego chilli ( można mniej, jeśli nie lubicie pikantnych potraw ) 2 łyżeczki granulowanego czosnku kubek jogurtu greckiego , gęstego 400 ml 200 ml śmietany , słodkiej kremówki(...)kawałek startego żółtego sera , np cheddar ( około 200 – 250 g ) sól do smaku smażony bekon w cienkich plastrach do dekoracji Filety z kurczaka kroimy w kostkę , raczej małą . Dynię i cebulę obieramy i także koimy , podsmażamy na patelni , aż się zrumienią z dodatkiem świeżego chilli i granulowanego czosnku . Następnie dorzucamy kurczaka , smażymy jeszcze chwilę i wlewamy sos słodko kwaśny
Ogrodnik w podróżyDrożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem, cynamonem i dynią - posypane cukrem pudrem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki owocom i pięknie pachnące dzięki cynamonowi. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 250 ml mleka 2 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania, 3/4 szklanki cukru + 3 łyżki, płaska łyżka cynamonu, 2 łyżki suchego maku niebieskiego, 3 średniej wielkości jabłek, 2 łyżki oleju(...)jajko, 3 łyżki puree z dyni, cukier puder Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem i makiem. Dodajemy zaczyn, jajko, olej oraz puree z dyni. Wyrabiamy ciasto. Będzie lepiło się trochę do rąk, ale dzięki temu będzie bardziej puszyste i mięciutkie. Odstawiamy
Lena GotujeKasza nie tylko na drugie danie do kotleta - można z nią zrobić także fajną sałatkę. W tym wydaniu kasza pęczak, dynia, ser feta oraz orzechy - iście jesiennie. Możemy podawać ją na ciepło, ale dobrze smakuje też na zimno. Składniki: saszetka kaszy pęczak, dynia hokkaido- około 1/4 małej sztuki, 70 g sera feta, garść orzechów włoskich, sól morska, szczypta tymianku, szczypta(...)mielonego kolorowego pieprzu Przygotowanie: Dynię myjemy kroimy na plastry ok 1 cm, posypujemy solą, tymiankiem oraz pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 30 minut. Następnie kroimy w kostkę. Kaszę gotujemy około 20 minut. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem
Lena Gotujejeszcze jędrne, a pierwsze przymrozki sprawiły, że straciły odrobinę ze swej goryczy; przegotowane z cukrem staną się miękkie. Jesienna kompozycja w muffince mieszczącej się w dłoni, a w niej dynia, powidła śliwkowe i ożywiające kolor i smak owoce jarzębiny. To prawdziwa listopadowa uczta w każdym kęsie! I chociaż jarzębina to bogactwo witamin z grupy B, PP, witaminy C, magnezu, miedzi(...)jedz surowej jarzębiny! Muffiny z jarzębiną Potrzebujesz: 1-2 łyżki umytych owoców jarzębiny kilka łyżek wody 1 łyżeczka cukru 300g mąki 160g powideł śliwkowych 4 jaja 250g puree z dyni 150g masła 100g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli cukier puder do obsypania Sposób przyrządzenia: 1. Jarzębinę gotuj w kilku łyżkach wody z łyzeczką cukru przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanaśmiałabym poprawiać Marty. Ostatecznie, te orzechy, to była jedna z lepszych rzeczy w tej potrawie. Będę sobie z nimi śmielej poczynała w kuchni. Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu duża szczypta chili 2 puszki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z limonki olej rzepakowy sól (przepis na 5-6 porcji) Obraną dynię, bez pestek, kroimy w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego dynię i pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego
KardamonovyBudyń dyniowy to jedna z moich ulubionych wersji domowego budyniu, który jest doskonałą propozycją na zdrowy deser lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Smak dyni rewelacyjnie łączy się z odrobiną cynamonu tworząc aksamitną konsystencję. Pyszności! Budyń dyniowy gości u mnie każdej jesieni, choć przyznam, że czasami bywa i o innej porze roku, ponieważ zawsze posiadam zapas puree z dyni. Polecam(...)porcje) 1 szklana puree z pieczonej dyni (1 szklanka = 250 ml; przepis na puree tu - klik ) 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (*) 2 łyżki miodu 1/3 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: 1 łyżeczka masła Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim żółtka, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz miód. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z puree
Di gotujeDynia. Znowu. Z jej nadmiaru zrobiłam mus, a z musu, wiadomo - ciasto. Z chili sin carne zostało mi sporo orzechów włoskich, więc postanowiłam je dorzucić do ciasta. I gorzką czekoladę. Oemgie - wyszło pięknie. Składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 150 g masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki orzechów(...)włoskich 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest
Kardamonovyczas temu na blogu pojawił się przepis na bananową granol ę . Dzi ś chcia ł am zaproponować Wam wersj ę jesienną z pieczoną marchewką, migdałami, orzechami, pestkami dyni i słonecznika, cudownie pachnącą cynamonem, imbirem i ga ł ką muszkata ł ową. Tak przygotowana granola na pewno poprawi nam humor i doda energii nawet w najbardziej pochmurny poranek. Smacznego(...)SKŁ ADNIKI 200 g płatków owsianych 200 g marchwi 100 g orzechów 150 g migdałów 50 g pestek dyni 50 g pestek słonecznika 40 ml oliwy z oliwek 4-5 łyżek miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru szczypta ga ł ki muszkata ł owej szczypta soli **** INGREDIENTI 200 g di fiocchi d'avena 200 g di carote
La grande e la piccola cuocadaje powrót wieczorem do domu, wskoczenie w ulubione dresy i zmiana przemoczonych skarpetek na suche. Małe wielkie radości! :) Do worka listopadowych plusów dorzucam dziś także przepyszną pastę z pieczonej dyni i wędzonych śliwek! Gotowa w 5 minut i spełniająca wszystkie warunki dobrej pasty do kanapek. Słodko-słona, o ciepłych dyniowo-orzechowych nutach idealnie rozsmarowuje się na jesiennej grzance ♥ Dymny posmak(...)kubek herbaty! Pyszne smarowidełko w przytulnych kolorach jesieni i wcześnie zachodzącego słońca. Nie marudź! Załóż ulubiony sweter i chodź na kanapkę z najlepszą pastą dyniową! :D Pasta z pieczonej dyni z wędzonymi śliwkami Potrzebujesz: 300g upieczonej dyni Hokkaido 2 łyżeczki masła orzechowego 5 śliwek wędzonych (wcześniej namoczonych w wodzie) 1/2 szklanki wody po namaczaniu śliwek 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Kuchnia w Słońcu SkąpanaAbsolutnie przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą dynią i zielonym groszkiem, aromatycznym białym winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe. Składniki: (na 4 porcje) 1 duża polędwica wieprzowa 300g ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała cebula 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 500ml bulionu warzywnego kieliszek białego wytrawnego wina 250g(...)Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Szklimy na tłuszczu z smażenia polędwicy. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dodajemy pokrojony w średnią kostkę miąższ z dyni oraz białe wino. Gdy wino wyparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Dokładamy przesmażone wcześniej polędwiczki oraz szczyptę szafranu. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu
Pyry na Gaz