Październik to zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas dyniowego puree zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka(...)żółtka 200 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem 1 szkl. puree z dyni szczypta soli ponadto: 600 ml mleka 1 budyń czekoladowy na 3/4 l 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka masła 2 łyżki gorącej wody 3 kostki czekolady deserowej Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami
Kolorowa kuchnia ElkiJesienną porą często w moim domu gości zupa z dyni, jest pyszna, rozgrzewająca i sycąca. Najlepiej smakuje mi podana z grzankami czosnkowymi. Składniki: 1,5 kilograma dyni Hokkaido 1 marchewka 1 pietruszka 1 batat 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 litry rosołu Sól, pieprz Papryka chili Słodka papryka 1 łyżka oleju kokosowego Grzanki czosnkowe Mamut Sposób przygotowania: Cebulę(...)patelni roztapiamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Marchewką, pietruszkę oraz batata obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i razem smażmy przez 10-15 minut. Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone warzywa i wlewamy rosół. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką i chili
Bajeczna Kuchniamarnujcie pestek kiedy robicie coś z dyni. Sprawdzą się one jako super zdrowa przekąska do szkoły lub pracy albo jako dodatek do sałatek, zup czy mięs. Składniki: pestki wydłubane z dyni 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej rzepakowy szczypta soli himalajskiej opcjonalnie: słodka papryka w proszku, granulowany czosnek do obtoczenia Przygotowanie: Pestki dyni wydłubać, wymyć na sicie
Słodka Strefajednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych fig i pestek(...)soli, fig i dynii. Miksować na minialnym poziomie przez 4 minuty. dodać sól i miksować na 2 prędkości przez nastepne 4 minuty. Na koniec dodać pokrojone figi i pestki dyni, miksowac do połączenia składników zostawić ciasto do wyrastania na 90 minut w ciepłym miejscu. W miedzyczasie w 30- minutowych odtępach złożyc je 2 razy uformowac podłużny bochenek i przełożyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio na blogu były sałatki z figami, to teraz sałatka z dynią i quinoa. Dynia jest pieczona, a quinoa czyli inaczej komosa ryżowa... The post Sałatka z dynią i quinoa appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comZapewne zauważyliście, że zafiksowałam się na dyniach. Mam pyszne dynie i nie waham się ich użyć 😉 . Teraz czas na super miękkie nadziewane bułeczki dyniowe. Oczywiście nadziewane zmiksowaną dynią. O rany! Jakie wyszły puszyste! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniekażdy z naszych gości kosztujący te muffinki po raz pierwszy stawia na to, że jest w nich banan. A tu niespodzianka – banana nie ma! Są jabłka i pieczona dynia, dzięki którym bez dodatku oleju uzyskujemy miękkie i wilgotne muffinki. A zbierają one same pozytywne opinie! Polecam Składniki (na 12 sztuk): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki płatków owsianych(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu 1 szklanka puree z pieczonej dyni (przepis tutaj ) 1 szklanka musu jabłkowego (według tego przepisu ) płatki owsiane do posypania Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W większym naczyniu przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wsypujemy płatki owsiane i cukier
Lamarida.plszybką improwizacją, a teraz częstym gościem na moim stole. Po za tym bardzo lubię połączenie jajek i żółtego sera. Całość równoważy ostra cebula, a idealnym dodatkiem są chrupiące pestki dyni. Polecam! 2 puszki marchewki z groszkiem 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 200g żółtego sera Dodatkowo: majonez sól, pieprz Ponadto: pestki dyni Marchewkę z groszkiem odcedzić(...)cebulę pokroić w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku oraz posypać prażonymi pestkami dyni
Di gotujeminut do piekarnika i gotowe! Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus Składniki na 4 porcje: 200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu około 300 g kawałek dyni 2-3 gałązki selera naciowego 3 średnie ziemniaki 2- 3 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Potrzebujesz żaroodpornego naczynia z pokrywą- wsyp do niego(...)suchy! ryż, dodaj olej, przyprawy. Ziemniaki i dynie obierz, pokrój w kostkę mniej więcej 1 cm, seler w podobnej wielkości kawałki, dodaj do ryżu. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wlej litr wody. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po 30 minutach zdejmij pokrywę i „piecz” kolejne 30 minut, może to trwać ciut dłużej lub krócej
greenscarfteraz muszę przynajmniej raz w tygodniu gotować jakąś, bo chodzi i woła "ziupa i ziupa" Tym razem kolejna z dodatkiem kurkumy, dlatego, że to samo zdrowie, miałam kawałek indyka, dyni dokupiłam batata i kalarepę. Zupa jest delikatna, troszkę słodkawa, nam i dzieciom smakowała bardzo :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 batat 1 kalarepa(...)około 200 g dyni Hokkaido około 150 g filetu z indyka 1,5 l bulionu warzywnego kurkuma (ja dałam tak około 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki zioła prowansalskie lubczyk sól pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów 1. Cebulę obieram kroję w drobną
kruche babeczkidzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne. Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu i polewa lukrowa na bazie serka kremowego. Połączenie tradycyjnej receptury, z całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny poziom. Całość smakuje po prostu genialnie. Chociaż(...)drożdżowe: 1 kg mąki pszennej 500 ml mleka 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 100 g masła Nadzienie: 250 g puree z dyni (Przepis TUTAJ ) 300 g kwaśnych jabłek 2-5 łyżek cukru 3 łyżki cynamonu + 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa: 250 mascarpone 50 g masła 200 g cukru pudru
Kuchnia Łukaszajedynie liczyć, że nic nie strzeli i wszystko zagra bez fałszywych nut - zatem wybaczcie mi te przestoje ;) Z uściskami przesyłam pyszną jesienną zupę nie tylko z dyni. Składniki na 4-5 porcji Czas przygotowania : 40 min 1 dynia hokkaido 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 batat 1 czerwona cebula ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy Kilka suszonych(...)szklanki mleka kokosowego Ok 1 l bulionu 4 kolby kukurydzy 1 świeża papryka chilli Skórka z 1 lionki 60 g masła 2 łyżki posiekanej pietruszki Przygotowanie 1. Dyni nie trzeba odbierać, wykrawamy jedynie pestki i kroimy miąższ w większe kawałki, tak samo postępujemy z papryką 2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra 3. Batata i marchew obieramy i kroimy
Słodki Kompromisumieściłam dotychczas na nią przepisu, ale wychodzi na to, że ciągle o nią pytacie bo ile osób tyle przepisów. Ja odkąd pamiętam robię według swojego, sprawdzonego przepisu. Dynia sama w sobie jest mdła i potrzebuje odpowiednich dodatków, aby wydobyć z niej całą urodę, idealnie sprawdzają się z przypraw imbir, cynamon oraz cytrusy. Składniki na 4-6 porcji(...)dyni -waga razem z bebechami, skórą, ogonkiem itd. 2 średnie cebule sok z 2 pomarańczy czyli około 200 ml soku pomarańczowego 150-200 g mleka kokosowego * lub innej słodkiej „śmietany” 2 cm kawałek świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego łyżeczka mieszanki garam masala lub pieprzu ziołowego łyżeczka suszonego czosnku płaska łyżeczka kukrumy sól 3 łyżki oleju roślinnego OLYMPUS DIGITAL
greenscarfjednak kapusta kwaszona, której daleko to zdrowej kapusty kiszonej. Nadal jednak można trafić na odpowiednią, do przygotowania tej surówki . Zapraszam do skorzystania z przepisu, do którego dodatkowo dodałam pestki dyni, żeby była jeszcze bardziej zdrowsza i smaczniejsza. SKŁADNIKI : kapusta kiszona – 40 dkg marchewka – 1 duża sztuka lub 2 mniejsze czerowna cebula – 1 mała sztuka lub pół dużej świeża pietruszka – pół(...)pęczka obrane pestki z dyni – 2 – 3 łyżki cukier – pół łyżeczki pieprz olej lub oliwa z oliwek – 2 łyżki PRZYGOTOWANIE : Kapsutę pokroić na mniejsze kawałki ( nie trzeba płukać wcześniej pod wodą, według uznania ) i przełożyć do miski. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć do miski na grubych oczkach. Obrać cebulę i drobno posiekać razem z pietruszką. Dodać do miski, wsypać cukier
kuchniabellissima.wordpress.comciasto jest przepyszne. Po prostu trudno poprzestać na jednym kawałku, takie jest smaczne. Dzięki puree z dyni jest idealnie wilgotne, a marchewka, żurawina, rodzynki i migdały są idealnym jej wykończeniem podkreślającym smak. Po upieczeniu ciasta w domu pachnie wspaniale przyprawą do piernika. Ja wykorzystałam mąkę orkiszową, ale możecie ją zastąpić pszenną. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 130 g cukru trzcinowego(...)oleju rzepakowego 500 g puree z dyni 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 12 g przyprawy do piernika 130 g marchewki 60 g suszonej żurawiny 60 g rodzynek 30 g płatków migdałowych dodatkowo: masło do posmarowania formy, mąka do oprószenia
Passions hobbies life