Pomysł na szybki, tani i sezonowy obiad - kotlety jajeczne wraz z dodatkiem upieczonej dyni hokkaido. Bardzo proste do przygotowania. Kotleciki wbrew pozorom są mocno sycące. Najlepiej podać je z grzybowym sosem, np. kurkowym (przepis na sos TUTAJ ). Składniki na 4 porcje: 5 jajek 250 g upieczonej dyni, np. hokkaido sól, pieprz kurkuma 1 łyżka posiekanego koperku 2-3 łyżki bułki(...)bułka tarta do smażenia oliwa z oliwek + 2 łyżki masła Cztery jajka ugotować na twardo. Następnie obrać je ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać upieczoną dynię. Do masy wbić surowe jajko, dodać posiekany koperek, wsypać bułkę tartą i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dodać szczyptę kurkumy. Masę wymieszać za pomocą widelca. Jeśli masa za mocno się
UgotowaćBardzo lubię zapach świeżo upieczonego domowego chleba ;).Ten niezwykle prosty w przygotowaniu chleb z pestkami dyni i słonecznikiem jest mięciutki,sprężysty i bardzo pyszny. A jego przygotowanie łącznie z pieczeniem wynosi mniej niż 2 godziny. Do wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej,Bio Pestek Dyni oraz Bio Słonecznika z Polskich Młynów.Produkty z tej firmy można zobaczyć tutaj < KLIK > SKŁADNIKI(...)450g mąki pszennej - ja użyłam Mąki Szymanowskiej 450ml ciepłej wody 7g drożdży instant 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych 1/4 szklanki pestek dyni - ja użyłam Bio Pestek z Polskich Młynów 1/4 szklanki pestek słonecznika -ja użyłam Bio Słonecznika z Polskich Młynów 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli WYKONANIE Przygotowanie tego chlebka jest bardzo proste.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Mała w garnku mieszaprosty a zarazem zdrowy obiad? Taki, który jest szybki w przygotowaniu? Mam dla Ciebie rozwiązanie. Danie lekkie,smaczne i bardzo łatwe. Jego przygotowanie zajmie tylko chwilkę. Możesz zamiast dyni użyć np batata lub marchewkę. Artykuł Pałki z kurczaka z pieczoną dynią pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food Brunetkinaszym domu. Jednak staram się, aby nie były one monotonne, a urozmaicone i pełne wartościowych składników. Tym razem dodałam do nich komosę ryżową i odrobinę pestek dyni, co stworzyło pyszny i zdrowy obiad, który nawet posmakował mojemu mężowi - miłośnikowi bardziej treściwej oraz tradycyjnej kuchni. Pulpeciki możecie podać z sosem, choć ja osobiście wolę bez. Dodam jeszcze, że komosa(...)się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu. Posiada też niską zawartość cukru i stanowi ogromne źródło białka. Pestki dyni to także wielka skarbnica wartościowych składników odżywczych. Bogate są w mnóstwo witamin i kwasów tłuszczowych oraz tryptofan - aminokwas mający wpływ na tzw. "hormon szczęścia". Działają również bakteriobójczo i pasożytniczo, obniżają
Di gotujeSałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i naprawdę pysznie smakuje. Poza tym może okazać się inspiracją do wykorzystania kurczaka, który pozostał nam z obiadu. Mnóstwo chrupiących pestek dyni oraz pistacje stanowią smakowity akcent będący jej przysłowiową kropką nad "i". Polecam! około 800g brokuła 300g pieczonego kurczaka (waga samego mięsa; może być szynka konserwowa lub świeży boczek) 100g pestek dyni(...)suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem uprzednio połączonym z jogurtem. Gotową sałatkę doprawić solą z pieprzem. (Uważać, aby jej nie przesolić, jeśli używamy pistacji solonych.) Pestki dyni oraz pistacje użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujeJuż niedługo będziemy musieli pożegnać się na kilka miesięcy z dynią, więc to takie małe pożegnalne danie. Moja specjalność czyli curry, a połączyłam w nim wszystko to co kocham: bakłażany, soczewicę czerwoną, kolendrę. Gotowe w pół godzinki więc w sam raz na danie obiadowe w tygodniu. Składniki na 4 porcje: około 500 g dynki piżmowej obranej i pokrojonej w małą(...)dużej głębokiej patelni pogrzej 3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, następnie dodaj przyprawy (sól na samum końcu), smaż przez miutkę i dodaj dynię i bakłażana. Duś około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dorzuć suchą soczewicę oraz pół litra wody. Gotuj, aż soczewica chłonie wodę (około 10 minut). Kolejno dodaj całązawartośc puszki mleka kokosowego
greenscarfKuchnia egipska wykorzystuje bardzo wiele warzyw. W deserze tym dynia występuje w wersji słodkiej, z dość niecodziennym zestawem dodatków. Zachęcam do wypróbowania tej egipskiej receptury. Miałam dynię hokkaido jeszcze z ubiegłego sezonu i wykorzystanie jej w tym deserze to był strzał w dziesiątkę. Deser z dyni z Egiptu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielekkie danie w sam raz na obiad lub wczesną kolację. Szybkie do przygotowania, a jednocześnie wykwintne. Ryż do risotto najpierw chwilę podsmażamy z cebulką i czosnkiem, dodajemy tartą dynię, a następnie dolewamy wino. Gotujemy 15 minut, po trochu dolewając gorący bulion i często mieszając. Na koniec mieszamy z masłem i parmezanem. Można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek(...)smażonego lub grillowanego łososia. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g(1 szklanka) tartej dyni 100 g (1/2 szklanki) ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 500 ml bulionu PRZYPRAWY: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta chili w proszku lub płatkach 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka pestek słonecznika WYKONANIE Cebulę kroimy w kosteczkę
cool and mintydyniowy idealnie komponuje się z mięsem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 2 polędwiczki wieprzowe (wagowo około 0,7 kg) 2 szklanki bulionu warzywnego 300 g upieczonej dyni, np. hokkaido 300 g pieczarek 1 szalotka 2 łyżki masła sól, pieprz 1 łyżeczka mieszanki przypraw suszone pomidory 1/2 opakowania śmietany 30% (100 ml) 1 łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej(...)łyżkę masła i przesmażyć kawałki mięsa (z obu stron, na złoty kolor - smażyć po 2 minuty z każdej strony). Do podsmażonego mięsa wlać gorący bulion i dodać upieczoną dynię, podsmażone warzywa i wsypać mieszankę przypraw z suszonymi pomidorami. Dusić pod przykryciem na małym ogniu (kilkanaście minut), aż do miękkości mięsa i rozgotowania się dyni. Na sam koniec całość zagęścić (śmietanę
Ugotowaćgumy ksantanowej, bez żadnych dziwnych dodatków. Chlebek składa się z trzech rodzajów mąk, które mielę tuż przed przygotowaniem chleba, poza tym zawiera siemię lniane, płatki jaglane, nasiona słonecznika oraz dyni czyli samo zdrowie. Idealnie byłoby gdyby był na zakwasie bezglutenowym, jednak nie mam jeszcze takiego zakwasu, jak tylko taki wychoduję, podzielę się z wami takim przepisem. Przepis pochodzi z książki(...)siemienia lnianego 200 g mąki kukurydzianej 350 g mąki z surowej, niepalonej Kaszy gryczanej 150 g mąki z surowej, palonej kaszy gryczanej 120 g płatków jaglanych 160 g pestek dyni i słonecznika 400 g ciepłej wody 500 g wody gazowanej 8 g drożdży instant 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub innego słodzidła 3 łyżeczki czarnuszki
moj przepis najajka 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru kokosowego 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 szklanki tartej dyni Wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy przesianą przez sito mąkę pszenną, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę(...)misce jajka łączymy z cukrem, mlekiem oraz olejem za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu wsypujemy porcjami wymieszane składniki suche. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wrzucamy startą dynię i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Studzimy na kratce
Kuchnia MagdaLenyłyżki oleju 1 łyżeczka curry 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 mango - opcjonalnie dodatkowo: 1 szklanka ryżu basmati Przygotowanie: dynię przekroić na 4 części, przy pomocy łyżki wybrać pestki razem z miękką częścią. Połowę dyni pokroić w 2-cm kostkę. Papryki przekroić na pół, wybrać miąższ z pestkami, następnie pokroić(...)międzyczasie ugotować ryż w dużej ilości osolonej wody. Przed gotowaniem dobrze jest wypłukać ryż na sitku pod bieżącą wodą (niestety wszystkie rodzaje ryżu zawierają związki rtęci) na patelnię dodać dynię, mleko kokosowe, przykryć pokrywką i dusić około 10 minut. Na samym końcu dodać zblanszowany jarmuż i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Wymieszać z mango podawać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 550 g miąższu dyni 150 g cebuli 4 ząbki czosnku 750 ml rosołu lub bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1/3 łyżeczki kurkumy sól, pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, kurkumę. Wlewamy trochę rosołu i dusimy przez ok. 5 min. Następnie(...)całość przekładamy do garnka, dodajemy pozostały rosół i gotujemy. Gdy dynia będzie miękki miksujemy blenderem na gładki krem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia klopsików tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia pod koniec dodajemy przeciśnięty przez
Domowy Smak Jedzeniawszystkim zasmakuje, a wasi domownicy będą prosić o dokładkę! Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą Składniki: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru (około 3cm) 500g dyni (obranej i oczyszczonej) 2 ostre papryczki chilli 2 łodygi trawy cytrynowej 200g czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 puszka mleka kokosowego (400g) sok z 1 limonki 1 łyżeczka brązowego cukru(...)oraz czosnek rozgnieciony i pokrojony. Dodać imbir starty na tarce, drobno posiekaną papryczkę chilli i trawę cytrynową. Wszystko wymieszać i chwilę smażyć aż zaczną wydobywać się aromaty. Dodać dynię pokrojoną w kostkę oraz soczewicę. Wszystko zalać wodą, zagotować i gotować na niedużym ogniu do czasu aż dynia i soczewica będą ugotowane, a nawet będą się rozpadać. Dodać mleko
Codzienne GotowaniePuree ze słodkich ziemniaków oraz dyni z dodatkiem mleka i masła, oto moja propozycja dodatku do obiadu. Dla tych co lubią dodać nieco słodyczy do obiadu, nie każdym pasuje słodki ziemniak do kawałka mięsa. A jeśli lubicie to podajcie z mięsem na ostro i ulubioną surówką a otrzymacie super zestaw obiadowy, różnorodne smaki słodycz-ostrość. Polecam i życzę smacznego! SKŁADNIKI(...)batatów (przed obraniem) 450 g mrożonej dyni (kostka) 1/2 szklanki mleka czubata łyżka masła sól PRZYGOTOWANIE: Bataty obieram i kroję w kostkę. W dużym garnku układam bataty, dodaję dynię (bez rozmrażania), zalewam wodą tak by przykryła warzywa, solę. Gotuję do miękkości. Odlewam wodę, dodaję mleko i masło, ugniatam na puree. Podaję posypane koperkiem do mięs i surówek
Zasmakuj Kuchni