łyżeczki soli himalajskiej, • 700 ml wody, • 2 łyżeczki czarnuszki, • 20 suszonych pomidorów, • 2 łyżeczki mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, • 2 łyżeczki tymianku, • 10 łyżek pestek dyni, • 10 łyżek siemienia lnianego Wyjmij z lodówki 100 g przygotowanego zakwasu (na 2 godziny przed użyciem). Aby go „ożywić” dodaj 100 g mąki żytniej 2000 oraz 200 ml ciepłej wody i zostaw(...)czasie połącz zakwas z podanymi składnikami. Całość przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na całą noc. Następnego dnia ciasto zamieszaj i przełóż go do foremek, posyp pestkami dyni. Znów wszystko odstaw do wyrośnięcia. Chleb piecz w nagrzanym do temperatury 250 st. C piekarniku przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 st. C i piecz kolejne 45 minut. Dobrze
Leśny ZakątekUwielbiam ciasteczka na bazie kleiku ryżowego , ponieważ są takie delikatne i jednocześnie pysznie chrupiące. Pestki dyni to również mój przysmak, więc postanowiłam połączyć je z kleikiem i tym samym uzyskałam jedne z najpyszniejszych ciasteczek. Od tamtej pory piekłam je mnóstwo razy i zapewniam, że ciągle nieziemsko smakują. Posiadają maślaną nutę oraz baaardzo kuszący zapach i... fajny zielonkawy kolor. (Szkoda(...)zdjęcia nie oddają ich całkowitego uroku. W rzeczywistości są bardziej zielone.) Chyba naprawdę uzależniają... Zresztą sami spróbujcie. Polecam! (około 16-20 sztuk) 200g pestek dyni (*) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 150g masła 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek
Di gotujeskładniki: ok. 300 g makaronu spaghetti 100 g liści czosnku niedźwiedziego 25 g pestek dyni Helio 70 ml oleju np. słonecznikowego ok.1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz dodatkowo: starty ser do podania wykonanie: Makaron gotujemy al dente lub wg wskazań na opakowaniu. Liście czosnku niedźwiedziego miksujemy z pestkami dyni oraz olejem na papkę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz(...)pieprzem. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z pesto i podajemy. Dodatkowo możemy jeszcze posypać pestkami dyni i startym serem. * proporcje składników możemy zmieniać wg własnego podniebienia * wpis zawiera lokowanie produktu
Domowy Smak Jedzeniamożesz, a tu i tak nie wychodzi tak jak trzeba..ale cóż, jest jak jest i przepis podam..Niby zwykła zupka jarzynowa, ale z dodatkiem kluseczek z dodatkiem dyni. bulion 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 10 -20 dkg fasolki szparagowej kawałek kalafiora sól , pieprz listek, ziele domowa vegeta śmietana 10 dkg purre z dyni(...)około 3-4 łyżki mąki 1 jajko Wszystkie warzywa pokroić w kostkę, przełożyć do bulionu.Dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków. Purre z dyni wymieszać z jajkiem i mąką i solą .[Ilość mąki wg uznania, zależy jakie chcemy mieć kluski ] .Jak ziemniaki będą prawie miękkie wlewać masę dyniową na gotującą zupę, mieszając by powstały kluseczk
Moje domowe kucharzeniewyrazista w smaku dzięki dodatkowi sera. Idealnie pasują do niej grzanki. U mnie tym razem na odmianę pszenne paluchy z odrobiną kminku. Składniki: ok. 1,40 kg obranej dyni ok 0,5 l bulionu + warzywa z bulionu (2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera i por) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego sól, pieprz(...)Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i upiec do miękkości. Cebulę pokroić, podsmażyć razem z czosnkiem, dorzucić upieczona dynię, warzywa z bulionu (marchewki, pietruszki, seler, por), podlać bulionem, zblendować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem, chwilkę zagotować. Do gorącej zupy dodać starty ser żółty i zamieszać aż się rozpuści. Podawać posypaną odrobiną sera
Nie do chrzanu!zupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! Składniki (16 muffinek): 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach 1,5 szklanki mąki pszennej Budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)szklanki oleju cynamon Przygotowanie: 1) Mąkę przesiewam z proszkiem, budyniem oraz sodą. 2) Jajka ubijam w osobnej misce, dodaję olej, mleko oraz miód- ponownie mieszając, na końcu dodaję dynię. 3) Mokre składniki łączę z suchymi i dokładnie mieszam. 4) Przyprawiam cynamonem. 5) Babeczki piekę około 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Lukier: Sok z połowy
Pause Gotowanie!Dynia makaronowa to taki wynalazek który po upieczeniu staje się makaronem, stąd i jej nazwa. Burrata zwana jest także "woreczkiem szczęścia" i ja się z tym zgadzam w 100%. Burrata to świeży włoski ser z mleka bawolego, mozzarelli i śmietany. Zewnętrzna powłoka to solidna mozzarella a w środku pyszna, kremowa, bieluśka śmietana. Mnie ten ser zauroczył(...)tylko spotykam na półkach to zaraz kupuję. Burrata jest specjalnością włoskiego Regionu Apulii. Połączenie burraty i dyni makaronowej to połączenie mistrzów, polecam. Dynia makaronowa z papryką i burratą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajprostsza sałatka jaką znam - z 4 składników + sos... z roszponki z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Gotowa w 10 minut! Sałatkę taką podawali jako dodatek na śniadanie w hotelu, w którym ostatnio byliśmy i dla mnie była to najlepsza sałatka z wielu tam dostępnych. Mogłam ją jeść codziennie, do różnych dań ciepłych i zimnych. Jest(...)smaku czarnej porzeczki, dzięki temu otrzymałam świetny sos słodko-kwaśny z wyczuwalny, przyjemnym smakiem czarnej porzeczki. Genialne połączenie smaków! Składniki: 1 op. roszponki garść ziaren słonecznika garść pestek dyni garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka glazury balsamicznej o smaku czarnej porzeczki Octim sól, pieprz Wykonanie: Roszponkę myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy
Kuchnia MagdaLenytylko pyszne ciasto jeżynowo-jabłkowe, którego zdjęciem podzieliłam się z Wami na Instagramie. Przygotowałam także kieszonki z ciasta francuskiego, nadziewane peperoni, serem i pomidorem. Górę przekąsek posypałam pestkami dyni. O ile przygotowanie ciasta jabłkowo-jeżynowego zejęło mi chwilę, kieszonki z ciasta francuskiego powstały w tępie ekspresowym. Zaznaczam, że nie robiłam od podstaw w domu ciasta francuskiego a skorzystałam z tego(...)zakładce Komentarz. Smacznego Szybkie przekąski z ciasta francuskiego z peperoni i serem Składniki. opakowanie ciasta francuskiego (275 gram) 5 dkg dowolnego sera żółtego (plasterki) 1 jajko 1 łyżka pestek dyni 1 średni pomidor 12 plastrów peperoni Przygotowanie. Ciasto francuskie powinno być schłodzone. Nie używajmy ciasta, które ma temperaturę pokojową. Będzie lepkie przez co będzie nam trudniej z nim pracować. Ciasto
mecooksLubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!najlepszy okres na dania z jarmużu, dlatego polecam wypróbować mój autorski przepis na zupę... zdrową i bardzo smaczną zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu. Prosta w wykonaniu i gotowa w 30 minut! Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera silne(...)jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Chipsy z jarmużu: Do miski
Kuchnia MagdaLenymoże być coś lepszego od rozgrzewającej zupy zimową porą? Może, ale tylko zupa kremowa z dyni. Gotuje się szybko i nie skupiamy się na kształtnym krojeniu warzyw, bo i tak będziemy ją miksować. Wersja wegańska bez śmietanki. Składniki: – 1/2 dyni Hokkaido – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/2 kalafiora – 1 szklanka(...)smaku. – Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. – Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię ze skórą i różyczki kalafiora. – Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. – Zupę zmiksować, dodać sok pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować
To co kochamCiasto jest mega czekoladowe, wilgotne dzięki dyni i świetnie się prezentuje np. w wersji Halloween'owej , gorąco polecam nie tylko czekoladoholikom bo jest pyszne. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 80ml oleju np. rzepakowego ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam) 1 szklanka cukru ⅔ szklanki puree z dyni 100g posiekanej gorzkiej czekolady (pominęłam) Dodatkowo na polewę: 200ml śmietanki kremówki 200g gorzkiej czekolady Do rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy , gdy jest gorąca ściągamy z gazu i wkładamy posiekaną czekoladę, mieszamy
Słodkie zapomnieniejest nienormalna , to jest dorabianie się na krzywdzie ludzkiej. * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną(...)obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie dorzucamy do smażącej się cebuli, solimy, pieprzymy i możemy dodać jeszcze majeranku, razem wszystko smażymy. W międzyczasie prażymy pestki dyni na suchej patelni. Por kroimy w drobną kosteczkę. 3. Następnie mieszamy wszystko w misce: ugotowaną kaszę jaglaną, usmażone pieczarki wraz z cebulką, pokrojony drobno por, uprażone pestki dyni, dodajemy łyżeczkę
Kawa z mlekiempłatkami kukurydzianymi od Lubelli. Do niej gorące kakao, mleko lub kawa i mamy śniadanie z odrobiną słońca na poprawę humoru :) 2 szklanki mąki pszennej 150 g puree z dyni hokkaido 25 g drożdży 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 4 łyżki płynnego miodu 50 g masła 50 g płatków kukurydzianych Corn(...)gorącym mlekiem. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią. Jajka rozmącić trzepaczką i odlać 1 łyżeczkę, a resztę wlać do przesianej mąki. Wlać też zaczyn, puree z dyni, cukier, 2 łyżki miodu i sól. Wyrobić ciasto, które będzie dość luźne. Odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószonej mąką stolnicę i uformować prostokąt
https:KKuchniaMniam