pół op makaronu tagliatelle 1/4 dyni hokkaido pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka 2 łyżki pesto z bazylii lub rzeżuchy sól pieprz oregano pieprz ziołowy ser parmezan lub podobny oliwa do smażenia Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Dynię kroimy w kostkę, mięso również w kostkę, cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy czosnek, dodajemy cebulę(...)chwilę mięso, po 4 min dynię i smażymy aż wszystko zacznie się rumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy pesto, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy makaron i podgrzewamy potrawę. Na talerzu posypujemy serem
Gotowanie jest łatweJuż nie raz pisałam, że uwielbiam dynię. Tym razem użyłam jej do dietetycznego ciasta. Cukier zastąpiłam ksylitolem, dzięki czemu ciasto jest dużo zdrowsze. Babkę polałam gorzką czekoladą. Dzięki tym zabiegom można pokusić się o kawałeczek babki do kawy bez większych wyrzutów sumienia ;) Ciasto: 200 g miękkiego masła 2/3 szkl ksylitolu 4 jajka 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 szkl puree z dyni 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao Dodatkowo: gorzka czekolada łyżka zmielonych orzechów kilka orzechów pekan do dekoracji Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć na puszystą masę z ksylitolem. Następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do miksowanego ciasta. Na koniec
Smakołyki Asitrochę pozmieniałam pastę na swoją nutę. Pasta jest idealna do kanapek, do zajadania łyżeczką wprost ze słoika, jako dip do warzyw, idealna. Zachęcam do zrobienia. Ja użyłam tutaj dyni hokkaido, miksowałam ją ze skórką i dlatego moja pasta jest taka żółta, użyjcie dyni jaką macie, Waszej ulubionej. Pasta z dyni z fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKremowa zupa z dyni na słodko, z dodatkiem jabłka oraz pomarańczy. Oprócz soku z pomarańczy polecam dodać też na talerz odrobinę startej skórki dzięki temu zupa zyska mocniejszy aromat pomarańczy. składniki: 700 g dyni, u mnie hokkaido bez pestek i skóry (skórę obrałam bo nie była zbyt ładna) 1 duże kwaskowe jabłko 1 duża pomarańcza ok 1,5 szklanki bulionu(...)warzywnego śmietanka lub mleczko kokosowe Dynię pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w ćwiartki, wykroić gniazdo nasienne. Pokrojone składniki przełożyć do garnka. Zalać bulionem, ja najpierw wlałam 1 szklankę. Gotować do miękkości. Następnie dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać jeszcze bulionu. Do smaku zabielić zupę śmietanką lub mleczkiem
Monia miesza i gotujeprzepis od mojej siostrzyczki. Robią te racuszki w przedszkolu, a dzieciaki zajadają. Dynię obrać ze skóry, wyciąć nasiona i włókniste wnętrze. Zetrzeć dynię na tarce lub zmiksować blenderem lub w thermomix. Jabłka obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę, cukier,cynamon, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kolejno nakładać ciasto
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 kg dyni 3 jajka 8 łyżek mąki pszennej 1/2 cebuli 1 łyżka curry 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki zmiażdżonego czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz listki rukoli do posypania Sposób wykonania: Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i ścieramy(...)dużych oczkach tarki (lub rozdrabniamy za pomocą malaksera). Cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy do dyni. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu nakładamy je na papierowe ręczniki aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Placki przed podaniem posypujemy
Qchnia po prostuSkładniki: 1/2 małej dyni piżmowej 4 łyżki surowej kaszy jaglanej 10 muszelek - makaron Bartolini Eko pełnoziarnisty 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego Przyprawy wg uznania : Kurkuma Oregano Tymianek Imbir Dynie wydrążamy. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Makaron gotujemy. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przecedzamy kasze(...)gorącej dodajemy olej kokosowy i dynie. Wszystko blendujemy. Nakładamy po łyżeczce do każdej muszelki. Farszu starczy na około 20 muszelek
Szkrab Je Sammagnez, mangan, selen, wapń, fosfor, żelazo, miedź, potas i cynk. Więcej jej temat możecie poczytać tu Czarna cieciorka zawiera - fosfor, potas, cynk, witaminę B9, żelazo, magnez, błonnik. Dynia zawiera - A, B1, B2, C, PP, ponadto składniki mineralne, zwłaszcza fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez oraz mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zapobiega(...)cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza niszczycielskie wolne rodniki. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Składniki: - 1 i 1/2 szklanki fasoli mung - 1 i 1/2 szklanki czarnej cieciorki - dynia (około 2kg) - 2 korzenie pietruszki - 2 marchewki - 2 cebule - korzeń imbiru (około 3 cm) - 2 łyżki nasion kopru włoskiego - 1 łyżka majeranku - pęczek szczypiorku - sól morska opcjonalnie - pieprz czarny - olej
Szkrab Je Samszklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku - sól do smaku - mąka 00 do pizzy około 1 szklanki (można użyć mąki tortowej) Farsz: - ½ średniej dyni makaronowej - 1 ½ szklanki soczewicy czerwonej - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 1 płaska łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę znajdziesz tu - sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Mąkę(...)mąki do pizzy. Wyrabiamy i dodajemy stopniowo mąkę tak długo aż ciasto będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby
Szkrab Je Samrazem krwawo nie będzie ale bardzo dyniowo. Gdyby ktoś miał wątpliwości, to tak tego drinka pijemy na bazie pieczonej dyni i to nie jest zupa :) Udanej zabawy, no i mam nadzieję, że poncz dyniowy lekko gazowany posmakuje. Składniki: 300 g miąższu upieczonego z dyni 3-5 łyżek syropu z agawy 1 l cydru jabłkowego do dekoracji(...)cytryny i cukier kokosowy Przygotowanie: dynie należy przeciąć i pozbyć się pestek układamy na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 20 min w temperaturze 180C. Następnie miąższ przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy na puree, dodajemy miód i cydr. Wszystko razem ze sobą mieszamy. (słodycz zależy od Ciebie więc dodaj syropu z agawy tyle ile lubisz). Szklanki
Niezły MłynekWczoraj dodałam wpis z przepisem na puree z dyni , więc dziś przepis na szybkie ciasto z jego wykorzystaniem. Ciasto jest pyszne, a zapach w całym domu przecudny :) Przepis pochodzi ze strony Prześlij Przepis . Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 jajka pełna szklanka puree z dyni 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki(...)przyprawy do piernika Jajka z cukrem ubić mikserem na gładką masę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać puree z dyni, olej i przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm, lub kwadratowej foremki o podobnych wymiarach i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
kuchnia doskiUwielbiam dynię za to, że można ją wykorzystać niemal do wszystkiego. Były już dania wytrawne, ciasta i desery, teraz przyszła kolej na syrop dyniowy do kawy, deserów czy lodów. Syrop ma piękny ciemnobursztynowy kolor. Kawa z jego dodatkiem smakuje i pachnie doskonale. Polecam nie tylko miłośnikom kawy :) 1,3 szkl wody 1 szkl cukru trzcinowego 1/2 szkl puree z dyni(...)łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka esencji waniliowej W garnuszku zagotować wodę z cukrem. Dodać dynię i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu nawet kilkanaście minut do zgęstnienia. Gorący syrop można przelać do buteleczek czy słoiczków i od razu zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu
Smakołyki AsiPulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)jajko 1/2 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki sól pieprz Sos: 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego 1,5 szklanki startej dyni Hokkaido kurkuma 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki śmietany 30% sól pieprz suszona bazylia 1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie
kruche babeczkijaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię, a upieczony miąższ się blenduje. Sos toffi to przysłowiowa kropka nad „i”. Składniki(...)znajdziecie tu Przygotowanie: Składniki na spód ciasta zblendować. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dno formy wykleić ciastem. W dużej misce zblendować fasolę, bananam cukier, masło orzechowe i puree z dyni. Masa musi być idealnie gładka. Do masy przesiać mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę serową do formy. Całość piec około 1 godziny w temp. 180 C. Po wyjęciu
greenscarfSezon dyniowy w pełni i dlatego dziś na tapecie bułeczki dyniowe. Pure z dyni zrobić łatwo, wystarczy dynię upiec i zmiksować, jeśli jest to dynia hokkaido to miksujemy ze skórką bo jest jadalna. Potem szybko zagniatamy ciasto i bułki same rosną. Nie dość że pięknie się prezentują to są jeszcze cudne i smakowite, a no i zdrowe na bank
Moje Małe Czarowanie