Sezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka Składniki: 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni 1 i 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao(...)minuty mikserem. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i wymieszać łyżką. Na końcu dodać bakalie i wymieszać łyżką. Piec około 60 min. w temp. 180 stopni C w keksówce (30x7cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Cukiernia Pychotkimała dynia hokkaido ( ok 1 kg ) 1 l wody średnia cebula ząbek czosnku 200 ml mleczka kokosowego 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżka oleju rzepakowego Dynię pokroić na mniejsze części i upiec w piekarniku w temp. 200°C przez ok 20 min. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebule i czosnek. Dodajemy imbir i curry(...)chwile podsmażamy. Dodajemy dynię i wodę, mieszamy i gotujemy ok 20 min. Pod koniec gotowania dodać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Zupę zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami/ostrym startym serem/chili
Atlas SmakówJesień w pełni, więc musi być ciasto dyniowe :-) Jest rewelacyjne w smaku, więc gorąco polecam. Puree z dyni można kupić gotowe lub przygotować samemu, bo jest to bardzo proste. SKŁADNIKI 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka mielonego(...)łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni ( przepis ) 160 g rodzynek cukier puder do posypania wierzchu ciasta WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Do miski wsypać
Passions hobbies lifeSkładniki: ( na 9 szt. o średnicy 7 cm ) 270 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 70 g zimnego masła 150 g puree z dyni 1 jajko łyżka cukru mleko do posmarowania bułeczek Dynię upiec w piekarniku do miękkości, zmiksować na puree. Piekarnik rozgrzać do 220°C. W misce wymieszać sypkie składniki - mąkę, proszek(...)pieczenia i cukier. Dodać masło i połączyć do uzyskania kruszonki. Następnie dodać jajko i puree z dyni, wymieszać tylko do połączenia składników. Stolnice podsypać mąką i rozgnieść ciasto na grubość 2 cm. Wycięte kółka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować mlekiem. Piec ok 15 min. Podawać ciepłe z konfiturą np. jeżynowa
Atlas SmakówZapiekanka makaronowa z porem i innymi abstrakcyjnymi dodatkami, z którymi tak naprawdę można eksperymentować. Orzechy włoskie zastąpić ziemnymi, żurawinę rodzynkami, dynię słonecznikiem. Nieskończona liczba możliwości :) 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 1 por 3 łyżki żurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 2 pomidory 2 małe żółte papryki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 1 szklanka passaty pomidorowej 30 gram sera mozzarella(...)lekko poddusić od czasu do czasu dodając łyżkę lub dwie wody, aby całosć się nie przysmażała. Gdy po zmięknie i zrobi się szklisty posiekać orzeczy i żurawinę, razem z dynią dodać na patelnię i jeszcze dusić przez 3-5 minut. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i błony. Pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, pokroić w ósemki, a każdą ósemkę
Czerwony GupikTakie placuszki to doskonały pomysł na szybki obiad lub na kolację. Lekkie,warzywne i nieco rozgrzewające , idealne danie na chłodniejsze jesienne dni. 200 g dyni 200 g cukinii 1 cebula 1 łyżeczka startego imbiru 2 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej 1/3 łyżeczki kurkumy sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju(...)smażenia Cukinię umyć,zetrzeć razem ze skórką na tarce na grubych oczkach,posolić i odstawić na 10 minut by puściła sok. Dynię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć odciśniętą z soku cukinię,dynię,cebulę. Dodać starty imbir,kurkumę,jajka,obie mąki,doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni
Kolorowa kuchnia Elkidelikatna. I największy jej plus - przygotowuje się ją w naprawdę ekspresowym tempie, co dla mnie w obecnej sytuacji stanowi priorytet przy wyborze gotowanych przeze mnie dań. Składniki: 500 g dyni 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 duże marchewki 3 szklanki bulionu* sól, pieprz, słodka papryka Dynię wydrążamy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku podsmażamy cebulę(...)złoty kolor. Dodajemy marchewkę z dynią i smażymy około 10 minut na średnim ogniu często mieszając. Następnie dolewamy bulion. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Wówczas miksujemy wszystko blenderem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. *podana ilość bulionu jest orientacyjna. Jeśli zupa po zmiksowaniu wyjdzie zbyt gęsta należy dolać więcej płynu. P.S. Dziękuję wszystkim za gratulacje i życzenia
My simple kitchentwardo i posiekane jajka, z pokrojonym w kostkę awokado i rzodkiewką z sosem na bazie majonezu, jogurtu greckiego i musztardy i już mamy pyszne śniadanie. Dodatek prażonych ziaren dyni i słonecznika dodają jej chrupkości, a kolendry aromatu, bardzo lubię takie dodatki. Polecam także na kanapki do pracy, sprawdza się świetnie, zapraszam! Scroll down for English Sałatka jajeczna z awokado(...)awokado, obrane i pokrojone w kostkę 4 dymki drobno posiekane wraz z zielonym częściami 4 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki lub kostkę 3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion dyni i słonecznika 3 łyżki drobno posiekanej kolendry liście sałaty, opcjonalnie Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj jogurt, majonez, musztardę i dopraw solą i pieprzem. Dodaj w posiekane jaja, awokado, dymkę, rzodkiewki
karmelowyNaleśniki z dodatkiem musu z dyni są smaczne, żółciutkie, delikatne, idealne na jesienny posiłek. Nadzienie może być dowolne, słodkie lub inne. Polecam do nich twarogi, owoce, orzechy oraz dżemy(...)SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 150 ml wody 2 jajka 2 duże łyżki musu z dyni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE : Mleko, wodę
Kulinarne Fantazje Marioliśniadanie wśród znajomych. Znajomych coraz mniej chce brać udział w tym fajnym przedsięwzięciu a szkoda. Może Was namówię i będziecie brać udział w naszej zabawie? Clafoutis z jabłkami i dynią to pyszne śniadanie i deser w jednym. Przepis jest Ani Starmach i w oryginale są czereśnie a u nas skoro jesień to muszą być jabłka i dynia. Zachęcam wszystkich(...)wypróbowania przepisu. Clafoutis to najlepszy deser francuskich mam a przygotowuje się go tak szybko jak ciasto na naleśniki, zapraszam. Trochę przepis pozmieniałam pod nasze preferencje. Clafoutis z jabłkami i dynią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepomysłów na ciasta, obiady, konfitury.. Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna. Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji. Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię! Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach, które na dniach dodam na bloga :) Z części puree zrobiłam pyszne placuszki, które(...)puszyste. Lekka nuta vanilli świetnie dopełna smak całości. Same jak i w towarzystwie dżemu lub miodu gwarantuję podbiją Wasze kubki smakowe! Składniki na 10 plackòw: 200g puree z dyni 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy, trzcinowy) 1 szkl. mąki owsianej 1 łyżeczka olejku waniliowego (najlepiej naturalnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Odrobina oleju kokosowego do smażenia Opcjonalnie: dżemu żurawinowego
CzarnawisienkaJednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że ma fajny kolor i lekko słodkawy smak. Takim sycącym daniem można nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Składniki: 500 g świeżych flaków(...)szklanka fasoli Jaś 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka majeranku Sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do zawiesiny Natka pietruszki Sposób przygotowania
Wanilia i KardamonKARMELIZOWANA BRUKSELKA Z DYNIĄ, orzeszkami pekan i suszoną żurawiną to... Artykuł Karmelizowana brukselka z dynią pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjest łagodny i słodki. Sos malinowy poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji dla dziecięcej nie dodajemy chili. Składniki zupy: 4 duże kolby kukurydzy 1 średnia cebula 20 dkg dyni lekki bulion drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa 1 łyżka masła(...)smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy noża obkroić kolby kukurydzy z ziaren. Kolby odrzucić, ich nie używany do ugotowania zupy. Dynię obrać ze skóry, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać ziarna kukurydzy i dynię
Codziennik Kuchennypodczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej kawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg) 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 biała lub żółta papryka 1 mała cebula olej rzepakowy do smaku: kumin, kolendra, cynamon, wędzona papryka, sól, pieprz(...)minut. Następnie wyłączyć gaz, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 20 minut. Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić na plastry a następnie na słupki. Marchewkę oprószyć cynamonem. Pietruszkę posypać kolendrą. Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, pokroić trochę grubiej niż marchewkę (dynia szybciej się piecze niż marchew). Cebulę obrać i pokroić cienkie plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić w plastry
Codziennik Kuchenny