zdrowego. Tym razem potrawa dobra również dla tych, co nie mogą lub z założenia nie jedzą glutenu. Królowa mojej kuchni o tej porze roku i główna bohaterka dania- Panna Dynia Wspaniała (łoł, szaleję na jej punkcie :D ) jest słodkawa i świetnie komponuje się z ciepłym i wyrazistym smakiem imbiru i chilli. Z podanej poniżej ilości składników wyjdzie spora górka tych(...)jesienny chłodek i na głodne brzuchy, jestem ogromnie dumna, dlatego polecam całym swoim podniebieniem i podniebieniami, które te placki jadły :D Bezglutenowe placki dyniowo- ziemniaczane na ostro Potrzebujesz: 800g dyni 3 średnie ziemniaki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 3,5 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki płatków chilli / 2 łyżeczki pasty chilli / 1 spora papryczka chilli z nasionkami
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej. 4 porcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka(...)ziele, jałowiec, listek laurowy oraz suszoną włoszczyznę. Od momentu zagotowania się wody gotować 40 minut. Po upływie 40 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować 10 minut. Kolejno wrzucić dynię (również pokrojoną w kostkę, ze skórką) i całość gotować następne 10 minut (lub, w zależności od grubości i wielkości kostek- do momentu aż warzywa będą miękkie). Na koniec doprawić solą
Kraina Miodem PłynącaPrzepis autorski (mój). Inspiracją do zaprezentowanej potrawy było hasło: „1000 pomysłów, jedna Lubella”, czyli polska dynia, pyszny makaron, szczypta egzotyki i... niezbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Ostatnio mam go zdecydowanie za mało i ta perspektywa smętnej jesieni... Danie jest proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie zachwyca smakiem. I to baaardzo! Dlaczego kurczaka nazwałam egzotycznym? Mięso(...)wymienione składniki to doskonałe połączenie. Zresztą sami spróbujcie! Lubię takie udane eksperymenty, a Wy? (2 spore porcje lub 3 małe) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 cebula 150g dyni (waga po obraniu) 2-3 łyżki posiekanej natki selera korzeniowego (może być pietruszki) 100 ml mleczka kokosowego (może być śmietanka) curry papryka słodka papryka ostra sól, pieprz Dodatkowo: olej kokosowy
Di gotujezobaczyłam tę kawę na blogu Ani to pomyślałam, że nie ma siły, muszę ją zrobić. Akurat piekłam dynię w piekarniku i to, co nie zjadły dzieci przerobiłam na syrop dyniowy. Nie sądziłam, że jest tak pyszny. Ja bardzo lubię przyprawy korzenne więc bardzo mi posmakował. A w połączeniu z kawą to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie! Syrop dyniowy(...)szklanki puree z dyni 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta imbiru szczypta kardamonu 2 gożdziki 1 świeżo zaparzone espresso 0,5 szklanki spienionego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnuszka najlepiej z grubym dnem wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree z dyni i dokładnie wymieszać. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienaturalnych składników no i bez konserwantów. Bardzo zdrowy dla dzieci i dla dorosłych ! SKŁADNIKI podstawowe : 5 kg jabłek + 1/2 szklanki cukru, 3 kg marchwi + 1/2 szklanki cukru, 1/2 dużej dyni, sok z 2 cytryn. Można dodać także inne owoce do podstawowych składników ( banany, maliny, brzoskwinie) WYKONANIE : 1. Dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zalać wodą i rozgotować(...)tarce o grubych oczkach. Zalać wodą z cukrem, rozgotować. 3. Jabłka obrać, pokroić na plasterki, dodać cukier i ugotować. 4. Ugotowane jabłka przetrzeć przez sito i zmiksować. 5. Dynię i marchew po rozgotowaniu zmiksować. 6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przelewając przez sito do jednego garnka, dodać sok z cytryn i wymieszać. Rozcieńczyć wodą wg uznania ( czy chcemy sok gęsty
Pysznosci Babci Basimięsa gulaszowego 1 cebula 1-2 pomidory 1 mała dynia hokkaido sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano szczypta estragonu 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki tłuszcz do smażenia Mięso kroimy w mniejszą kostkę, podsmażamy w rondlu razem z cebulą. Kiedy wyparuje juz cały płyn podlewamy wodą i dodajemy przyprawy oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusimy aż mięso będzie miękkie, następnie(...)dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy aż dynia będzie miękka, ok 15 min. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Gotowanie jest łatweDynia marynowana to doskonała propozycja do sałatek lub dań na ciepło. Składniki 1 kg dyni bez miąższu i skórki 1 l wody 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki soli 6 goździków 1/2 szkl octu 10 % 1. Dynię kroimy w niedużą kostkę. … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszny dżem z dyni i bananów. Lekko mdły smak przełamałam sokiem z cytryny i wyostrzyłam dodatkiem imbiru. Składniki 500 g obranej dyni 300 g bananów 1/2 szkl cukru 1/4 szkl wody sok z połówki cytryny imbir do smaku 1. Dynię kroimy … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatygrillowanych pomidorów i rukoli z serem halloumi Składniki dla 2 osób: 4 nieduże pomidory malinowe (w sumie ok. 300g) 3 płaty suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1 łyżka pestek dyni 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki listki z 2 gałązek tymianku 3/4 łyżeczki płynnego miodu sól i pieprz 4 plastry(...)sera halloumi Pomidory przekroić w poprzek na połówki, wyciąć zdrewniałe części. Suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, odłożyć na bok. Rukolę rozłożyć na talerze. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. W niewielkim naczyniu połączyć olej, ocet, natkę pietruszki, tymianek i miód. Doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Przeciętą stronę pomidorów posmarować cienką warstwą mikstury, grillować kilka minut na rozgrzanej patelni
Pełny talerzmąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (16 g) lub łyżka ekstraktu waniliowego 1-4 szklanki cukru (następnym razem nie będę dodawać, bo masa kajmakowa daje dużo słodyczy) 200 g pestek dyni Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Orzechy drobno posiekać lub przełożyć do worka strunowego i rozdrobnić wałkiem do ciasta. Warstwę herbatników posmarować połową masy kajmakowej(...)mleko powoli wlewać mieszankę z mąkami, mieszać drewnianą łyżką, zagotować, pogotować jeszcze 2 minuty. Gorący budyń wylać na herbatniki, ułożyć kolejną warstwę herbatników, wyłożyć pozostałą masę kajmakową. Wyrównać. Pestki dyni zezłocić na suchej teflonowej patelni. Posypać pestkami. Można podawać od razu lub wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego! Ciasto karmelowe z orzechami bez pieczenia Ciasto karmelowe z orzechami
moj przepis naByło już ciasto, była zupa…nie było placków! A te placuszki z dynia, są wprost przepyszne. Puszyste, wyraziste, w pięknych kolorach jesieni. Do tego błyskawicznie znikają z talerzy, jeśli więc macie plackożerców w domu, warto rozważyć zrobienie podwójnej porcji Placki będą idealne na kolację, ale również śniadanie. Nie wymagają nie wiadomo jakich przygotowań. Ja robię je zwykle z resztek(...)doprawić porządnie, bo nie każdemu dziecku duża ilość przypraw typu goździki, cynamon, kardamon odpowiada. U nas, jak zwykle do tego typu wyrobów serwujemy mleko. Drukuj Puszyste placuszki z dyni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 250 g puree z dynii 2 jajka 1 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki
Mieszam w GarnkuNajlepsze co można zrobić w chłodny deszczowy dzień to zaszyć się w kuchni i gotować . Na grządkach i starganach dumnie pyszni się dynia. To znak ze jesień rozgościła się na dobre. Korzystamy więc z tego co dała matka natura i gotujemy pyszny gulasz, uwielbiam takie jednogarnkowe rozgrzewające dania z bogactwem warzyw no i mięsa, bo jakoś nie umiem z niego(...)kuchenki nawet bez ściereczki. Serio! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego 4 szalotki 3-4 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki ½ papryczki chili 1 szklanka fasoli Jaś 40 dag dyni 1 marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego 3 -4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 3-4 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarna
Wanilia i Kardamondrudzy byli zadowoleni ;) Składniki: 400 g musu dyniowego 100 g jogurtu naturalnego 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Upiec dynię i przygotować z niej mus: dynię przekroić na pół, wydrążyć środek, pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym(...)przez godzinę, do miękkości. Po upieczeniu dynię wystudzić, obrać ze skórki, umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Smażyć na natłuszczonej patelni z obu stron
zadanie-gotowanieSpaghetti w dyniowym sosie z pastą paprykową! Food photography by Karolina Smyk Pyszności! Uwielbiam to połączenie smaków! Wyrazisty i charakterystyczny ser, ponadto kremowy niczym mus, sos z dyni piżmowej, z dodatkiem aromatycznej pietruszki, czosnku i przypraw, całość zwieńczona pastą z papryki czerwonej. Danie tak pełne smaku, tak idealnie skomponowane, każdy aromat uzupełnia się i dopełnia tworząc jednolity(...)wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta chili - szczypta imbiru - szczypta kardamonu
SMYKWKUCHNISkładniki na zupę: 0,5kg dyni 2-3 duże ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę(...)razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gęstość zupy możemy modyfikować bulionem, dodając go więcej więcej, lub mniej, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać Artykuł Zupa z dyni pochodzi z serwisu
NiePieprz.pl