Pyszna, zdrowa i sycąca zupa z brokułów. Feta nadaje jej wyrazistości, a pestki dyni świetnie dopełniają całość. Atutem dania jest też jego kolor. Taki wiosenny... :) Zupełnie nie pojmuję, dlaczego u dzieci wywołuje zgoła odmienne odczucia. Pozwolę sobie przytoczyć moją krótką rozmowę z synem: - Mamo, co dziś na obiad? - Rosół. Może też być brokułowa. Może? - Może nie. ;) I niech(...)żałuje! ;) ;) Składniki: 400 g mrożonych różyczek brokułów 2 ziemniaki 1/2 pora (tylko jasna część) 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony kolorowy pieprz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej feta pestki dyni oliwa Wykonanie: Pora umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na kawałki. Czosnek obrać i posiekać. Oba warzywa podsmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do pora
zadanie-gotowanieheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , dyniowo – pomidorowa . Bardzo rozgrzewająca , a jednocześnie lekka i zdrowa . Najlepiej wychodzi w tej wersji , jeśli użyjecie dyni butternut , jej słodycz równoważy pomidory i zupa wychodzi mega pyszna . Piękny kolor , prostota i szybkość wykonania , czego chcieć więcej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)chętniej sięgają niż po inne , tak jak po tą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 dynia butternut ( taka mniejsza , może być inna ale musi być słodka ) 2 puszki pomidorów krojonych ( mogą być świeże , ale muszą być kwaskowate ) 3-4 ząbki czosnku 1-2 świeże ,ostre papryczki
Ogrodnik w podróżyPodoba mi się ta nazwa po angielsku "pumpkin curry", a tak po prostu jest to mięso w sosie z dynią. Oczywiście jest to moja wersja i najpierw to ugotowałem, a potem szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy(...)makaron lub ryż czy ziemniaki...Przyprawiamy mięso, sólą, pieprzem, curry, papryką. Miękkie mięso dodajemy do warzyw, również wsypujemy przygotowaną wcześniej cebulę, czosenk, coś zielonego. Puree z dyni mamy z zapasów na zimę: http://chlebanaszego.blogspot.com/2015/12/dynia.html Polecam wszystkim! Obiad, który sam się robi :) Smacznego
chleba naszegoNiebawem Tłusty Czwartek, dlatego też chciałabym podać Wam kolejny wyjątkowy przepis na tę okazję :) Tym razem wybór padł na pączki dyniowe. Jesienią robię sobie spore zapasy puree z dyni aby móc później wykorzystać ją do różnych potraw. Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków(...)śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego cukru z wanilią szczypta soli 3/4 szkl ciepłego mleka 2 jajka 1 szkl puree z dyni 1/2 szkl oleju 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu op. marmolady wieloowocowej Jamar Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 3-4 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego
Smakołyki AsiWitajcie, jestem w cudownym humorze. Wróciłam z jesiennego targu i udało mi się zdobyć przepiękne dynie hokkaido. Zupa już była, ciasto również, więc dzisiaj coś innego-dynia hokkaido pieczona z ziołami i serem. Podaję przepis: 2 dynie hokkaido 2 ząbki czosnku parę gałązek pietruszki tymianek, dowolne swieże zioła 30 g sera ( parmezan, gouda) sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek
dolcevitainmykitchenBardzo smaczny i zdrowy zamiennik zwykłego pszennego chleba. Pure z dyni nadaje mu wilgotności i delikatności a nasiona chia dostarczają cennych składników. Składniki 400 g mąki pszennej 400 g g pure z dyni 100 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion chia 1. Drożdże kruszymy, mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną(...)ciepłe miejsce na około 2 godziny. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki, wysmarowanej wcześniej olejem. Pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Smacznego! Kategoria: Pieczywo , Przepisy Tagged: chleb , dynia , na śniadanie , nasiona chia , pure , zdrowa kuchnia
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną(...)wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12 Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka 60 ml oleju 80 g miodu lub cukru 30 g świeżych drożdży szczypta soli sezam do posypania jajko rodzynki (opcjonalnie) Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z miodem
SzczyptaSmaQZupa z dyni, kolejna ale za to jak inna niż wszystkie i bardzo aromatyczna, polecam, spróbujcie. Dynię i pomidory należy upiec a potem to już szybko i pyszna zupa na talerzach. Do zupy jako dodatek podałam kukurydzę upieczoną z chili, rewelacja. Zupa z pieczonej dyni i pomidorów z kukurydzą z chili. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię warstwy cienkiego, chrupiącego ciasta z dyniowo-korzennym nadzieniem.......i wtedy wyszło słońce....;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 szklanka pure z dyni (dowolnej odmiany) * 1 jajko 1/2 szklanki brązowego cukru + ok 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej * aby upiec dynię należy usunąć pestki(...)pokroić ją na kawałki, piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, dynię hokkaido można piec, a następnie zmiksować razem ze skórą, jednak trzeba pamiętać, że jeśli używamy tego pure do zupy to skórka mocno ją zagęści. Pure dyniowe można mrozić, pasteryzować lub świeże przechowywać w lodówce do 4 dni. Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto lekko
Słodki KompromisTrochę monotonnie, bo przepis podobny, no ale zostało mi jeszcze sporo kalafiora, a i sezon na dynię w pełni, więc wypada wykorzystać te bardzo smaczne warzywo. Przy okazji przez wzgląd na zmianę miejsca zamieszkania autor cieszy się, że nie nawiedziły go karmione amerykańskimi filmami dzieciaki. A z drugiej strony refleksja, że skoro już Ameryka jest tak ukochana, to dlaczego(...)jeszcze oficjalnego tłumaczenia, polegająca na tym, że przekazujemy komuś tego dnia książkę-horror. W czasach kiedy tak mało się czyta może warto się nad tym zastanowić. Składniki: - mąka - olej - dynia - dodatki (ja użyłem kalafiora) Wykonanie: Mąkę mieszamy z olejem tworząc ciasto, którym wykładamy blachę. Dynię trzemy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąki, dodatki i wlewamy na wyłożone ciasto. Zapiekamy
Kryzysowa Książka KucharskaJesienny wpis z typowych składników występujących o tej porze roku. Lubię pieczone ziemniaki i postanowiłem wzbogacić ich smak dynią, której jest wyjątkowo dużo. Dostałem takich 5 i przetwarzam na różne sposoby już od sierpnia :) Do tego ziemniaki, których zasadniczo w naszym kraju nie brakuje. W końcu plagi stonki mamy już za sobą, chociaż kto wie, może jeszcze powrócą :) Kolejny(...)półkach. Wszystkie trzy składniki połączone ze sobą metodą foodpairing czyli naukowego wyszukiwania połączeń różnych składników, niejednokrotnie bardzo dziwnych. W tym celu grzanki chlebowe nasączone zostały słabą kawą. Składniki: - ziemniaki - dynia - czerstwe pieczywo - kawa Wykonanie: Kroimy pieczywo w kostkę, moczymy w słabej kawie i suszymy w piekarniku. Dynię i ziemniaki kroimy na równe kawałki, dodajemy trochę oleju oraz ulubionych przypraw
Kryzysowa Książka Kucharskapierogowego u niej w domu jest tak samo naturalne jak u nas dodawanie soli do ziemniaków. W każdym razie, w związku z tym, że w tym roku był wysyp dyń, a do tego jeszcze w tym okresie niemal każdy spożywczak ma ją w swoim asortymencie, ze względu na jakieś dziwne amerykańskie święto, postanowiłem w końcu wykorzystać ten przepis. Składniki: - mąka(...)woda - olej - dynia - cebula - pieprz Wykonanie: Mąkę mieszamy ze sporą ilością pieprzu, a następnie dodajemy bardzo gorącej wody i ugniatamy ciasto. Dodajemy trochę oleju i jeszcze trochę wody. Ugniatamy, aż do momentu kiedy powstanie nam jednolite sprężyste ciasto. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy. Dynię trzemy na drobnej tarce i mieszamy z cebulą. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, napełniamy farszem
Kryzysowa Książka KucharskaDynia to nie tylko halloween. To często niedoceniane warzywo jest podstawią wielu potraw i… napojów! Przepis zainspirowany po warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. 1 łyżeczka cynamonu 1 ziarno kardamonu 1-2 goździki 1 gwiazdka anyżu Szczypta pieprzu Szczypta kurkumy 1 łyżka herbaty roibos 250ml. mleka kokosowego 75g. upieczonej dyni Syrop klonowy Wszystkie przyprawy prażymy w garnku. Dolewamy szklankę wody(...)herbatę – gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Na siteczku odcedzamy przyprawy, dodajemy mleko, dynię oraz nieco syropu klonowego. Całość blendujemy. Pyszny napój gotowy! Herbatę można pominąć i zastąpić mocnym espresso dodanym na samym końcu
MarcinChefDaal to ogólne określenie na produkty strączkowe, oraz potrawy z nich przyrządzane. Dziś przygotujemy go z dynią. Przepis zainspirowany po warsztatach kulinarnych z Dominiką Wójciak. 2 łyżki oleju Kumin Listki curry 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka ziaren musztardowca Pół łyżeczki kurkumy 1 duża cebula 1 papryczki chili 4 ząbki czosnku Kawałek imbiru 500g. dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy Puszka(...)posiekaną cebulkę. Musztardowca możemy zastąpić gorczycą lub zwyczajną musztardą. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy chili, następnie przetarty czosnek i starty imbir (ok. 4 cm). Po kilku minutach dodajemy posiekaną dynię i dalej smażymy. Następnie w garnku powinna znaleźć się soczewica, puszka pomidorów i litr wody. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Po 20 minutach gotowania na małym ogniu dodajemy
MarcinChefskładniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła
Domowy Smak Jedzenia