Pikantna, kremowa, z dużą ilością zdrowych dodatków. Zupa, w której jestem totalnie zakochana i jeśli tylko lubicie taka aromatyczną kuchnię, to zakochacie się i Wy. Gorąco polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dynia np. Hokkaido – ok. 250 g * czerwona cebula – 3 szt * czosnek – 3 ząbki * pomidory w w puszce – 1 puszka * ziemniaki średniej wielkości – 4-5 szt * cukinia(...)cynamon, słodka papryka, sól, pieprz, chilli * oliwa z oliwek DODATKOWO: * ser feta * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy 2 pokrojone w kostkę czerwone cebule, pokrojoną dynię, ziemniaki i czosnek. Uważajcie, by nie przypalić czosnku, gdyż będzie zbyt gorzki – lepiej dodać go na końcu! Wlewamy pomidory w puszce. Dodajemy pastę Harissa oraz wszystkie przyprawy
Ostra na Słodkozabieganych, którzy chcą szybko przygotować coś pysznego . Zapraszam po przepis na rozgrzewającą zupkę ! Składniki/ 4 porcje: – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 800 g puree z dyni – 2 marchewki – 1/2 sztuki pora – 1 ziemniak – 2 łyżki mleczka kokosowego – 120 g ugotowanej ciecierzycy – pasta Tikka Masala średnio ostra firmy Patak(...)Przygotowanie: Przygotować puree z dyni. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Na papierze do pieczenia ułóż dynie pokrojoną w grube plastry i piecz do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i odkładamy do miski. Gotujemy ciecierzycę wcześniej wg instrukcji. Jeśli używamy suchej musimy wcześniej odpowiednio ją namoczyć. Do ugotowanej i odcedzonej ciecierzycy dodajemy łyżkę pasty Tikka Masala i mieszamy. Wykładamy
I LOVE LIFEbardzo często dodaje się do leczo cukinię i ja też najczęściej tak robię. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie jesiennej wersji tej węgierskiej potrawy i poza tradycyjnymi składnikami dodałam dynię Hokkaido, która doskonale odnalazła się w tym daniu. Dlaczego właśnie Hokkaido? Ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry (a to duża zaleta), ma zwarty miąższ, który nie rozpada się podczas(...)wegańskiej, nie dodając do niego kiełbasy lub zastępując ją np. suszonymi pomidorami i większą ilością wędzonej papryki. Składniki: 2 kg papryki czerwonej i zielonej 0,5 kg cukinii 1 dynia Hokkaido 2 cebule 0,5 kg kiełbasy (opcjonalnie) 500 ml passaty pomidorowej olej do smażenia 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól czarny pieprz Przygotowanie: Kiełbasę kroimy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: – 600ml bulionu warzywnego (lub 600ml wody + 2-3 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 300g ryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku(...)tostujemy 2 minuty. Wlewamy wino, a gdy ryż je wchłonie wlewamy bulion i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut. W rondelku umieszczamy obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz drugą cebulę, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dynię odcedzamy z nadmiaru wody i blendujemy na purée, doprawiamy solą. Na patelni umieszczamy plastry boczku
Be Fit Be StrongBurgery z domową bułką dyniową Jednym z ważnych elementów burgera jest bułka, a najlepsza jest taka upieczona w domu. Jesień to czas kiedy dynie królują w naszych kuchniach. Polecam więc tym razem do burgerów sezonową domową bułkę dyniową . Z taką bułką możemy serwować burgery z różnymi dodatkami. Mogą to być burgery wegetariańskie lub mięsne. Mój burger będzie z wołowiną, serem(...)warzywami i sadzonym jajem. Do przygotowania dyniowych bułek potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Składniki Bułki – 12 sztuk ZACZYN 100 g mąki chlebowej typ 750 100 g wody 5 g świeżych drożdży BURGERY zaczyn 400 g mąki chlebowej
Tajemnice SmakuDomowe puszyste racuchy drożdżowe z dynią, to coś wspaniałego i pysznego! Opracowałam przepis na ciasto, które nie chłonie tłuszczu, tak jak standardowe racuchy. Racuchy z dynią, są obłędnie puszyste i przepyszne! Przepis na nie znajdziesz w moim nowym e-booku: cena e-booka to tylko 15 zł! Jest to kopalnia wiedzy o wypiekach chleba, pieczywa i extra dodatek DYNIA
SMYKWKUCHNIBardzo aromatyczne i rozgrzewające danie. Jesienią lubię takie sycące i pachnące przyprawami dania. Dodatkową zaletą jest to, że taki obiad przygotujecie naprawdę szybko gdyż dynia nie potrzebuje dużo czasu go ugotowania. Polecam z całego serca :) 0,5 kg dyni 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżeczka kuminu łyżeczka ostrej papryki łyżka curry łyżeczka kurkumy sól(...)passaty pomidorowej Filety umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, przesmażyć kurczaka. Dodać cebulę i pozostałe przyprawy, chwilę smażyć. Dodać dynię pokrojoną w kostkę, wsypać posiekany czosnek, smażyć ok 5 minut. Do naszego dania wlać mleczko kokosowe i passatę pomidorową. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec ewentualnie
Smakołyki AsiKrem z dyni – moja ulubiona jesienna zupa ! Jeśli zapytalibyście mnie na co czekam jesienią to bez zastanowienia odpowiedziałabym, że na szarlotkę z pysznych jesiennych jabłek i na sezon dyniowy. Z każdym rokiem odkrywam dynię na nowo, próbując wielu Czytaj dalej Artykuł Krem z dyni, batata i marchewki pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchniagenialną zupę będącą połączeniem dyniowej z cebulową. Z dodatkiem grzanki serowej to prawdziwa petarda. Przepis na zupę serowo-cebulową z grzanką Składniki: około 300-400 gramów miąższu z dyni (na przykład 1 średnia dynia hokaido), 4 duże cebule, 2 średnie ziemniaki, 1 marchewka, 2 ząbki czosnku, wywar mięsny, sól, pieprz, olej. Dodatkowo bagietka, ser żółty na grzanki, natka pietruszki(...)jakiś czas mieszając – będzie się jednocześnie dusić, a w efekcie się skarmelizuje i zrobi się aromatyczna. 1/4 skarmelizowanej cebuli wyjmij i odłóż. Teraz do garnka wrzuć także pokrojoną dynię, ziemniaki i marchewkę, a także posiekany czosnek. Smaż często mieszając jeszcze kilka minut. Wszystko zalej wywarem do wysokości 3/4 garnka, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem około 12 minut
Kulinarna Polskaszukacie pomysłu na oryginalne, jesienne ciasto w dodatku w zdrowszej wersji, no to mam coś dla Was. Oto pyszny sernik dyniowy na owsianym spodzie. Słodki za sprawą puree z dyni i dodatku stewii. Nie ma w nim rafinowanego cukru. Spód wykonałam na bazie suszonych moreli, kakao i płatków owsianych. Jak sami widzicie, fajne ciacho można zrobić także w takiej wersji(...)średnicy 22cm): Spód: spora garść suszonych moreli niesiarkowanych, szklanka płatków owsianych górskich, szklanka otrębów owsianych, łyżka kakao, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Ciasto: 350g puree z dyni ( tutaj przepis, jak je zrobić), 1kg twarogu sernikowego, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 3 jajka, około 1/6 łyżeczki sproszkowanej stewii (warto dodać jej najpierw mniej i wypróbować masę serową przed pieczeniem
Natka Pietruszkijesieni Są pyszne i bardzo sycące. Idealne dla maluchów. Oczywiście moja wersja placuszków jest bez dodatku cukru, a i tak są słodkie To wszystko za sprawą naturalnej słodyczy dyni i dodanego banana. Serdecznie polecam Wam ten przepis Placuszki dyniowe – składniki ( na około 30 sztuk): 3/4 szklanki pulpy z dyni ( tutaj o tym, jak ją przygotować), pół dojrzałego banana, szklanka(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, płaska łyżeczka cynamonu, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia placuszków. Placuszki dyniowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni, dodaję do niej banana, jajka oraz kefir i całość blenduję blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie dodaję suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam rózgą
Natka Pietruszkiroku u mnie obrodziły. składniki: 2-3 spore garście porwanej sałaty 2 -3 figi 3 pomidorki, u mnie żółte duże koktajlowe 150 g mozzarelli małe kulki 2 garście pestek dyni 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżaczka musztardy kremskiej sól, pieprz do smaku sok z limonki do smaku Składniki na 2 talerze. Na talerzach ułożyć porwaną sałatę, u mnie(...)masłowa i rukola. Pomidorki pokroić w ćwiartki. Figi ( moje były duże) pokroić w ósemki. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Pomiędzy ułożyć kuleczki mozzarelli. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Olej wymieszać z musztardą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Sałatkę posypać pestkami dyni i skropić sosem i można podawać
Monia miesza i gotujeChrupiąca granola pieczona w piekarniku z ziarnami sezamu, pestkami dyni i cynamonem . Słodzona miodem i syropem z agawy. Prosta i szybka w przygotowaniu. To nasza ulubiona granola (obok granoli z patelni ). Córeczka uwielbia wcinać ją bez żadnych dodatków, tak prosto z talerzyka. Granolę jadamy z owocami , jogurtem lub mlekiem (ja polubiłam ostatnio z mlekiem owsianym lub sojowym). Używamy jako posypkę(...)cynamonu jest delikatnie wyczuwalny, a to oznacza, że granola nie jest mocno cynamonowa. Z otrzymanych składników wychodzi więcej niż litrowy słoik gotowej granoli. Czytaj więcej: Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem The post Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjapoprzedniego dnia, więc postanowiłam wykorzystać go jako dodatek do owoców. W krótkim czasie wyszło naprawdę pyszne sezonowe śniadanie. Składniki (na 2 porcje): szklanka ugotowanego pęczaku garść żurawin garść pestek dyni 2 łyżki miodu 2 gruszki (ładnie prezentuje się odmiana Konferencja) 4 łyżki brązowego cukru sok z połowy limonki Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Gruszki podzielić wzdłuż na 6 części(...)pęczaku dodać żurawiny, uprażone pestki dyni i miód. Wszystko razem podgrzewać, aż będzie ciepłe, mieszając od czasu do czasu. Patelnię posypać brązowym cukrem i podgrzewać aż cukier zacznie się topić, czyli zamieniać w karmel. Na karmelu ułożyć cząstki gruszek. Podgrzewać ok. pół minuty i odwrócić, by gruszki pokryły się karmelem ze wszystkich stron. Na koniec palnik pod patelnią wyłączyć
Weekendy w domu i ogrodziedodać cynamon i np. skórkę z pomarańczy :) Składniki na około 20 sporych ciastek: 75 g masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 180 g puree z dyni (puree z dyni upieczonej) 1 jajko kl L 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika odrobina startej skórki z pomarańczy marcepan do nadzienia(...)pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący 1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta. 2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu. 3. Ciasteczka
Gotowanie...to proste !