pyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam SKŁADNIKI: dynia po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka) czosnek 2-3 ząbki pół cebuli kawałek pora, 2 ziemniaki, 2 rosołki, 2 piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną(...)skórki i wydrążoną,pokrojoną duże kawałki dynię,obrane pozostałe warzywa,wszystko pokrojone w dość duża kostkę,bo i tak będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży
Swojskie jedzonkokalorii. Swoje brownie upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm i taka będzie optymalna, jeśli chcecie powtórzyć przepis. A zapewniam Was, że warto! Brownie dyniowe Składniki: 280g gęstego purée z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 1/2 szklanki (160g) miodu 1/3 szklanki (55g) mąki pszennej 100g daktyli suszonych 1/4 szklanki wrzącej wody 75g masła 30g kakao 1 jajko 1 łyżka ekstraktu(...)wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: - do wykonania brownie można wykorzystać dowolne gęste purée z dyni; jeśli otrzymane przez Was purée jest zbyt wodniste, należy je odsączyć na sitku lub przez gazę - daktyle zalać wrzątkiem, po kilku minutach rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sitko - masło roztopić, wymieszać z miodem, ostudzić - do miski przełożyć purée, dodać daktyle oraz
Smakołyki Berenikidyniowe "ciasto" z preparowanej jaglanki, gryki i amarantusa z pestkami dyni prażonymi w ksylitolu i cynamonie oraz z wegańskim sosem czekoladowym ~ W sumie nie wiem od czego zacząć ten post...W sumie mam niewiele czasu (szkoła szkoła zaraz!) więc może nie będę owijać w bawełnę :) Dzisiaj jest moja druga rocznica wegetarianizmu! :) Ale szybko ten czas leci :) Wcale nie żałuję(...)martwcie się, bo mam "nagrodę pocieszenia" :) Ale o niej już niedługo :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30-40g preparowanych ziaren (u mnie mieszanka jaglanki, gryki i amarantusa) ~125g puree z dyni ~1/2 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~łyżka pestek dyni z ksylitolem i cynamonem naturalnaspizarnia.pl Trzy pierwsze składniki mieszamy i przekładamy do foremki. Na wierzchu posypujemy "ciasto" pestkami dyni. Wkładamy
breakfast of dreamsKolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego(...)imbiru A jak to zrobić: Dynię wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować. Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir. Smażyć około 30 minut, od czasu
Kuchnia w opałachLubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na pierwszy rzut poszedł krem. Jeśli mam być szczera, to gdyby nie cebula- pewnie by mi nie smakował. Ale z jej dodatkiem był naprawdę pyszny. I do tego te chrupiące grzaneczki, mniam :) Składniki(...)osób: 1 bardzo duża marchew 1 mała pietruszka 2 małe ziemniaki 1/3 pora 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,20kg dyni 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 mała cebula czerwona pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżki masła Dodatkowo: kilka łyżek kwaśnej śmietany 18% grzanki chlebowe Sposób
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry! Dynia to niekwestionowana królowa jesieni! Wielu ludzi uważa, że dynia jest nijaka i niesmaczna, ja nawet tak kiedyś uważałam :-). Coraz większa świadomość kulinarna sprawia, że w sklepach pojawia się wiele odmian dyni, słodkich, aromatycznych. Wystarczy wybrać dynię Hokkaido, upiec ją, a zyska piękny, orzechowy aromat. Ja pokusiłam się o wzbogacenie zupy słodkimi, dojrzałymi gruszkami, to był strzał
Pora coś zjeśćkukurydziany omlet biszkoptowy ze śliwkami duszonymi z cukrem cynamonowym i pestkami dyni w ksylitolu i cynamonie ~ Niedawno otrzymałam propozycję kontynuacji współpracy ze sklepem naturalnaspizarnia.pl , a wczoraj odebrałam paczkę z produktami. Przesyłka doszła do mnie szybko i jestem bardzo zadowolona z jej zawartości...Powiem, że wiedziałam tylko o dwóch produktach, a reszta była dla mnie miłą niespodzianką ;) Co dokładnie znalazłam(...)paczce? wegański sos czekoladowy , mąka kukurydziana , fasolka pinto , pestki dyni w ksylitolu i cynamonie , cukier cynamonowy , guma guar Wszystkie powyższe oraz wiele innych ciekawych produktów znajdziecie na naturalnaspizarnia.pl . Sklep jest na prawdę świetnie zaopatrzony - każdy znajdzie coś dla siebie, weganie, bezglutenowcy... Dzisiaj przedstawiam Wam pierwszy przepis na wykorzystanie kilku z powyższych produktów :) Idealny omlet na jesienną pogodę...Nie oszukujmy się
breakfast of dreamsSezon na dynię jest! A że dawno nie było wpisu o chlebie to jest okazja. Wiadomo, że wolałabym na zakwasie, ale niektórym chlebom nie wypada. Ten po prostu jest delikatny i taki ma być :) Miąższ jest konkretny, skórka chrupiąca, posmak cytrynowy, środek nie kruszy się przy krojeniu. 300 g. pokrojonej w kostkę i ugotowanej dyni 1 cm kawałek startego świeżego(...)mąka - 400 g. sól - szczypta drożdże - 1 łyżeczka instant cukier - 2 łyżeczki jajka - 1 żółtko i 1 cale jajko mleko - 4 łyżki masło - 50 g. stopionego i przestudzonego Pokrojoną dynię wrzuciłam do rondelka, zalałam wodą tak, aby pokryła wierzch, gotowałam do miękkości. Ostudziłam na sicie, zmiksowałam. Dodałam starty imbir. Do miski przesiałam mąkę, dodałam drożdże, cukier, sól - wymieszałam. Dodałam roztrzepane
apetytnapieczenieUwielbiam ciasto drożdżowe, a to według Miśka najlepsza drożdżówka jaką jadł w życiu ;-). Mam pole dyniowe i na bieżąco robię puree z dyni (piekę dynię w piekarniku około 30 minut w 180 C, blenduję i wekuję). Dynię można zastąpić marchewką a nawet pietruszką. Cały bajer tego ciasta polega na odrywaniu kawałków, żadnego krojenia no i wymówka obżarstwa świetna(...)trzcinowego) 500- 700 g mąki pszennej (w zależności od tego jak mokre macie puree, zacząć od 500 g a w pogotowiu mieć mąkę do podsypywania) 3/4 szklanki puree z dyni 50 g świeżych drożdży płaska łyżeczka soli 2 łyżki miękkiego masła kokosowego (lub innego roślinnego) Masa do smarowania ciasta: 100 g cukru 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżki
greenscarfPołączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek był przepis znaleziony w Kwestii Smaku . Dokonałam jednak kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko(...)nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g miękkiego masła Do posmarowania: żółtko + 1 łyżka mleka Nadzienie: po 8 łyżeczek masy makowej
Dzieje kuchennej Wiewiórybasmati Moje ulubione danie ever! Mogłabym je jeść dosłownie codziennie. Słodkie, aromatyczne, o mocno orientalnym smaku. I do tego szybkie do wykonania! Jednak ważne, by używać odmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam! Składniki: - 100g ryżu basmati(...)łyżeczka curry - 100g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu - ½ małego batata - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki - ¼ łyżeczki kurkumy - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnafasolki adzuki, dyni i marchewki + basmati Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka garam masali - 100g ugotowanej fasolki adzuki(...)łyżeczki imbiru - 130g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki kuminu - 1 marchewka
Wegańska kuchnia orientalnaKrem z dyni a raczej sos do makaronu. Składniki: makaron razowy średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki(...)kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu. Gotuj aż dynia będzie miękka, ok 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione. 2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente. 3. Na patelni rozgrzej resztę oleju
AZgotuj!unosi się w całym domu. Myślę, ze to ciasto będzie ulubionym ciastem dla wegetarian. Dziś było u mnie na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji! Składniki: Ciasto: szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma(...)startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich łyżeczka mielonego cynamonu opakowanie cukru waniliowego olej Syrop: 3 łyżki cukru 5 łyżek wody Przygotowanie: Dynię zetrzyj na grubych oczkach. Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz
AZgotuj!Prosty recykling zalegających produktów - wczorajsze ziemniaki z obiadu i nadmiar bazylii - i mamy pyszny dodatek do obiadu lub kolację. Zapraszam na kopytka z bazylią i pestkami dyni ! 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) żółtko ( lub całe jajko dla niealergików) mąka pszenna ( tyle by powstało kleiste ciasto ) 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 4 łyżki pestek dyni, zrumienionych na suchej patelni pół "doniczki" świeżej bazylii, drobno posiekanej sól i pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Dwie łyżki pestek dyni drobno zmiksować. Dodać do ziemniaków wraz z bazylią, żółtkiem i mąką i wyrobić ciasto. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto nie powinno kleić się
Atlas Smaków