błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę i dodałam różyczki brokuł,które ugotowałam w wywarze
potrawyregionalneFarsz do krokietów można robić na wiele sposobów. W zależności od tego co mamy. Ja miałam ugotowane mięso z rosołu, które zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulkę usmażyłam na patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety
potrawyregionalnemałego selera 1 szt.cebuli por czosnek ziele angielskie liście laurowe papryka ostra papryka słodka imbir gałka muszkatołowa majeranek sól pieprz W garnku ugotowałam bulion na mięsie ( tak jak do rosołu ) z dodatkiem pora,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kostkę sojową wrzuciłam do gotującego bulionu na około 10 minut, żeby napęczniała i zmiękła. Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części
potrawyregionalnejest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele
potrawyregionalnerozgrzane masło i delikatnie podsmażyć. Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć do momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem. Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut. Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem. Zupę podałam
Takie tam pichcenieLubicie makaron? Ja bardzo! A taki domowy, żółciutki, jajeczny to już w ogóle bajka ;) Wystarczy dodać garść składników i obiad gotowy. No i niedzielny rosół to już koniecznie z takim makaronem! Polecam!!! Składniki na makaron domowy 8 jajeczny: (8 jajeczny bo na 1 kg mąki dodaje się 8 jajek) 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 duże jajka
Rozpustne gotowaniePyszna kremowa zupa z cukinii na pozostałym z niedzielnego obiadu rosole, z dodatkiem ostrej pasty chili, jogurtu i ciecierzycy to propozycja na jesienny, rozgrzewający obiad. Prosta zupa, kilka składników, pyszna odmiana od typowych polskich zupa. Smakuje każdemu i zawsze. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpublikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dobra, przyznam się.. Pośpiech mnie zgubił.. Miały być kluski do rosołu, ale masa wyszła za rzadka. Jednak zawsze twierdzę: "Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze
Di gotujeburaczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione. Składniki: 5 kg buraczków 2 litry wody 1/2 litra octu 1/2 kg cukru 3 łyżeczki soli
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFlaczki w mojej rodzinie jada się na trzy sposoby. Na sposób mojej mamy- czyli na rosole, z octem i majerankiem; na sposób mojej teściowej - ze śmietanką, ogórkiem kiszonym i mięsem z kurczaka; oraz na mój sposób- po zamojsku czyli z groszkiem, przecierem pomidorowym i dużą ilością marchewki. Wszystkie te trzy rodzaje są na swój sposób pyszne. Używam flaków kupionych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoim rodzinnym domu flaczki jada się na kwaśno- z octem i majerankiem, niezabielane, na rosole ale bez mięsa. Niedawno pokazywałam Wam flaczki po zamojsku (kilk) , dziś przedstawiam trzeci sposób na tę potrawę- takie jakie jada się w domu mojej teściowej. Delikatne, z dużą ilością mięsa z kurczaka, ogórkami kiszonymi, zabielone słodką śmietanką. Wiem, że może to wydaje się dziwne, sama
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaostra, wyrazista i bardzo pożywna. Idealna na zimę ale nie tylko, na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych smaków. Składniki: pierś z kurczaka puszka pomidorów krojonych puszka fasoli 2 litry rosołu 1/2 szklanki ryżu 3 łyżki oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki pikantnego ketchupu kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry sól pieprz tłuczona kolendra pieprz cayenne łyżka mąki Pierś
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabułki 3 ząbki czosnku 2 jajka pęczek natki pietruszki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Mięso dokładnie myjemy i gotujemy z warzywami, przyprawami (ziele angielski, listek laurowy), tak jak na rosół. Mięso wyjmujemy, studzimy i usuwamy kości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Studzimy. Mięso, warzywa, czosnek, namoczoną odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, cebulkę
kulinarnyswiatdomijego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę. Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a i ugotowana włoszczyzna będzie również idealna. Bawmy się smakiem soczewicy bo jest on godny uwagi. Pasztet z soczewicy z kurczakiem SKŁADNIKI : 2,5 szklanki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki