rosół - 7627 przepisów (strona:380/509)

Pikantne flaczki 140

pietruszkę i posiekaną. . Następnie na patelni na niewielkiej ilości oleju ( dosłownie kapka ) przesmażamy koncentrat pomidorowy z mieloną papryką – około 1-2 minut i przekładamy do flaczków , płukając patelnię rosołem zaczerpniętym z garnka ( jedna chochelka wystarczy ) i także wlewając do flaczków . Solimy do smaku , jeśli zachodzi taka potrzeba i gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu . Gotowe , najsmaczniejsze

Ogrodnik w podróży
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 527

dzieciom. Smacznego! Kotlety z brokułów, ryżu i sera: przepis na ok. 8 kotlecików 2/3 szklanki ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drobiowe roladki z serem zapiekane z pieczarkami, szczypiorkiem i śmietaną 247

plasterkach 1 cebula 6-7 średnich pieczarek  kilka łodyżek grubszego szczypiorku lub mała cebula dymka ze szczypiorkiem kilka łyżeczek ostrej musztardy (np. sarepska) 100 ml ciepłej wody lub rosołu 5 łyżek śmietany 18% przyprawy: po 1 niepełnej łyżeczce soli i pieprzu ziołowego, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki pszennej niewielka ilość oleju lub miękkiego

Anioszek w kuchni
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 174

Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól  świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrawać prostokąty

Lawendowe Niebo
Pręga wołowa smażona z cebulką 201

cześć wołowiny, którą lubię najbardziej. Mięso zawiera dużą ilość naturalnej żelatyny, dlatego też po ugotowaniu jest bardzo miękkie i kleiste. Wywar, w którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy.  SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka z chrzanem w galarecie 334

jest duży, a jest świetnym dodatkiem do zimnego bufetu. Składniki: 10  dużych plasterków szynki 200 g  małe opakowanie serka twarogowego typu do smarowania 2 łyżeczki chrzani szklanka rosołu lub wywaru warzywnego 2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz Dekoracja: roszponka pomidorki koktajolwe natka pietruszki groszek konserwowy Wykonanie: Twarożek łączymy z chrzanem w ilości wedle uznania ja proponuję dwie łyżeczki

W kuchennej krainie
Bulion warzywny. 173

Dziś Kochani mam dla Was przepis na podstawowy składnik wielu zup i sosów, a mianowicie na bulion warzywny. Bulion (zwany także rosołem warzywnym) jest bardzo prosty do przygotowania, praktycznie sam się robi :), więc tym bardziej zachęcam Was do przygotowywania go samodzielnie,(zamiast korzystania z gotowej kostki). Najlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy

Rozpustne gotowanie
Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami... 137

oknami świeci słońce, zapowiada się piękny dzień! Zatem proponuję szybki obiad i na spacer! Składniki; 20 dag pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka

Radość kipiąca uśmiechem.
Przepyszny sos parmezanowy 258

zwykły obiad stał się podowem do łakomstwa mojego najstarszego mężczyzny. Składniki na: Sos parmezanowy łyżka masła łyżka mąki 4 łyżki śmietany szklanka, tj. 250ml wywaru warzywno-mięsnego lub szybkiego rosołu 7 łyżek tartego […] The post Przepyszny sos parmezanowy appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 128

razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały

Kuchnia Beaty
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 211

kroimy w duże kawałki – pietruszkę i marchew wystarczy przekroić na pół, selera – na ćwiartki. Cebulę kroję w ćwiartki lub ósemki. Warzywa zalewam zimną wodą, tak samo jak w przypadku rosołu – smak ma uwalniać się powoli i ma być jak najbardziej skoncentrowany. Do garnka dodaję liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, w całości lub lekko stłuczony. Boczek surowy kroję

Karo in the Kitchen
Potrawka orientalna z gotowanym mięsem 198

Orientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem

czarrna od kuchni
Pasztet drobiowy z suszoną żurawiną 139

czym kroimy je na drobne kawałki. 3. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy wątróbkę, chwilę smażymy. Studzimy.  4. Bułki moczymy w rosole pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. 5. Kurczaka wraz ze skórą (lub bez, wtedy pasztet będzie bardziej suchy), warzywa, wątrobkę, cebulę, kajzerki mielimy w maszynce. Do masy dodajemy surowe jajka, żurawine

Szefowa kuchni
FASOLKA PO BRETOŃSKU 138

wędzonego boczku 30-40 dag kiełbasy( u mnie swojska wędzona,ale zwyczajna również może być) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera i pora 1 cebula opalona jak do rosołu przecier pomidorowy 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej sól,pieprz 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego majeranek  Fasolę namoczyć na ok 8 godzin,po tym czasie doprowadzić

Niespełnione zdolności kulinarne
Schab po warszawsku 361

wierzchu drobno pokrojonym szczypiorkiem i układać na talerzu. Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i energicznie i szybko wymieszać. Wystudzić, ewentulanie odtłuścić i przecedzić (w przypadku przygotowywania na domowym rosole). Ułożone na półmisku, nadziane plastry schabu, udekorować (u mnie groszek konserwowy i marchewka) i zalać tężejącą galaretą. Wstawić do lodówki w celu stężenia. Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. SMACZNEGO! Uwagi

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania