rosół - 7682 przepisów (strona:389/513)

Poniedziałkowa potrawka z kurczaka 339

Poniedziałek to dzień, w którym przeważnie przerabiamy niedzielny obiad. Rosół na pomidorową a z resztek kurczaka proponuję przygotować smaczną potrawkę. Danie zaliczamy do rodzaju tych jednogarnkowych. Składniki 2 ugotowane udka … Czytaj dalej Poniedziałkowa potrawka z kurczaka

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
SCHABOWE ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDORAMI 184

Niedziela to w wielu domach rosół i schabowe :) Mieszkając w bloku zawsze tego dnia są u kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce kuchennej ;) Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować takie nietypowe schabowe. Zapewniam, że warte wypróbowania. Są przepyszne  Składniki: pół kg schabu 8 plastrów żółtego sera gouda pomidor szklanka soku jabłkowego sól (ja użyłam morskiej) pieprz

Z Majeczką w kuchni
Wątróbka drobiowa z cebulą 198

Bardzo lubię smażoną wątróbkę drobiową. Niedawno naszła mnie ochota na taką mocniej podsmażoną, z cebulką i czosnkiem. Pamiętam jak wyjadałam zawsze wątróbkę z rosołu, który gotowała mama lub babcia. Niestety rodzinka nie podziela mojej miłości i całą wątróbkę zjadłam sama. Ale była pyszna :) Zachęcam do spróbowania! 0,5 kg wątróbki drobiowej 2 cebule 3 ząbki czosnku mąka (u mnie żytnia

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pomidorowe risotto z papryką 170

mnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano 2-3 łyżki masła sól, pieprz

Mango Papaja
Risotto z kurczakiem i warzywami 172

się trochę nastać przy kuchence, mieszać, szatkować, kroić... ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę poświęconą temu daniu.     1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 małego kabaczka około 10 pieczarek 1 cebula 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku

Jadło i czytadło
,,Wielkanocne jajeczka po królewsku” 15495

prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną dekoracją Świątecznego stołu! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 30 dkg szynki 0,5 l wywaru z rosołu 4 łyżeczki żelatyny warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por           Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić

Podróż w kulinaria
Pyzy z mięsem 197

miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam. 1 kg. ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej kawałek ugotowanego mięsa (u mnie 2 pieczone udka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekanka z cukinii i ryżu 195

ryżu (dowolnego, najlepiej basmati) 2 mniejsze cukinie 2 średnie cebule  2 łyżki masła (w oryginalnym przepisie - kaczego tłuszczu) 1 łyżka oliwy  ok. 500 ml wywaru warzywnego lub rosołu 4 łyżki naturalnego jogurtu ok. 150 g startego żółtego sera  sól, pieprz  Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w głębokim rondlu na maśle (lub na tłuszczu kaczym

bistro mama
Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem 174

sezonie letnim grzechem byłoby nie wykorzystać obfitości owoców. Ja lepię z jagodami, wiśniami, truskawkami i czym się jeszcze da. Natomiast jeżeli zostanie nam np. z rosołu mięsko to warto również taki farsz przyrządzić. Ja wykorzystuję go również do krokietów lub do pyzów. ok 40dkg mięsa ugotowanego 1 cebula zrumieniona na maśle 1/2 szkl. wywaru, w którym gotowało się

Maślane ciasteczko
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 147

pierożki to przysmak z Kresów Wschodnich, którym zajadałam się w dzieciństwie u mojej Babci. W niedzielę zamiast rosołu obowiązkowo na obiad były właśnie pierogi. A to dlatego, że w tym dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz

Nie tylko w kuchni
Inspiracje talerzowe #3 240

zrób to sam". Przepisy na produkty, które można kupić w gotowej postaci, ale i przygotować je samodzielnie.  Najczęściej z tego rodzaju  przepisów robię soki i makaron do rosołu. Ale zawsze przykłuwają moją uwagę przepisy na wyroby własne. Podaję kolejną dawkę inspiracji :) Polecam! Domowe koktajle 1. Jako pierwszy domowy jogurt. Jak ktoś szuka oszczędności i chce mieć swój własny

NA MOIM TALERZU
Zupa ogórkowa 195

przeciwieństwie do Niego lubię zupy, szczególnie w chłodne dni. Dzisiaj miałam ochotę na zupę ogórkową. Szast prast i była gotowa. Zupy gotuję zawsze na wywarze z kości, rosole lub wywarze warzywnym. Składniki: 1 kość schabowa 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 łyżki posiekanego koperku 200 ml kwaśnej śmietany

O kuchni z uczuciem
Lecho a może Leczo 158

Leczo... jak kto by tego nie nazwał, wszyscy wiemy o co chodzi, warzywny gulasz z mięsem. Co prawda odnośnie lecza, jest jedna niepisana zasada taka sama jak w sprawie rosołu, bigosu czy innych sosów. W każdym domu jest inny przepis, można zapytać 100 osób o przepis na jedno z tych dań, każdy zrobi je inaczej, w większym lub mniejszym stopniu

Kuba Gotuje
Forszmak lubelski 244

pół kg. wieprzowiny (np. szynka) 20 dag wędzonego boczku 3 duże ogórki kiszone 2 cebule 2 ząbki czosnku koncentrat pomidorowy kilka szklanek wody lub bulionu (u nas był  rosół z królika ) sól pieprz czarny słodka papryka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego mąka olej natka pietruszki (do posypania) ser żółty (opcjonalnie) Wieprzowinę pokroić w kostkę,doprawić solą i pieprzem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosół z mulicookera 152

Rosołek..robiony jakiś czas temu...niby mówi się, że rosół powinien gotować się długo i powoli, ale ja już kiedyś robiłam w szybkowarze i w wolnowarze [ wpisu na blogu niestety nie ma]..i też rosołki były pyszne...tym razem zrobiłam w multicookerze. podudzia lub skrzydełka z kurczaka 2-3 marchewki 1 pietruszka cebulka  ziele angielskie listek laurowy sól koperek

Moje domowe kucharzenie