rosół - 7627 przepisów (strona:398/509)

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 361

dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Grzyby leśne na maśle uduszone 114

duże kawałki. Nie obgotowywać, dzięki czemu będą lekko chrupiące. Cebulę pokroić w grube plastry i poddusić na oleju. Dorzucić grzyby, jałowiec i liście laurowe. Często mieszać i podlewać rosołem. Dodać sól i pieprz do smaku. Ok 10 min przed końcem duszenia dodać drobno pokrojony czosnek i ćwiartkę masła.  Danie powinno być gotowe w przeciągu 45 minut. Były pyszne. Śmietany

Jemy Pijemy
Kluski lane mojej mamy 128

Bardzo lubię kluski lane wg przepisu mojej mamy.  Zwykle dodajemy je do rosołu i innych zup. A sam przepis jest bajecznie prosty ! ! ! Wszystko uzależnione jest jak dużo kluseczek chcemy ugotować. Tym razem użyłam: 5 jajek 5 kopiastych łyżek mąki Jajka i mąkę utrzeć na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem na osolony wrzątek lub wrzącą zupę, cały czas mieszając

Jemy Pijemy
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 165

taka zupa domowa, robiona na obiady na przemian z pomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z gruszką i gorgonzolą 132

masło gruszkowe wlałam do ryżu. Następnie po jednej chochelce dolewałam gorący (!) bulion, za każdym razem czekając, aż ryż wchłonie prawie cały płyn ( 3 ). Kiedy uznałam, że dodam ostatnią porcję rosołu (ryż był prawie miękki z lekko wyczuwalną twardą "nitką" w ziarenkach, wsypałam rozdrobnione orzechy, podsmażoną gruszkę i wkruszyłam ser. Mieszałam delikatnie, aż risotto stało się aksamitne, doprawiłam do smaku solą

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa mojej Mamy 221

kulkami pieprzu i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu

Kuchnia Prezydentowej
Phở bò 195

kości wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (4,5 l) dodajemy całe przyprawy, stawiamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i zmniejszamy ogień, jak w przypadku rosołu. Gotujemy tak ok. 45-60 minut i szumujemy w razie potrzeby. 3. Dodajemy warzywa i trawę cytrynową, sos sojowy, rybny i sól - gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 10 h. UWAGA

Kuchnia Prezydentowej
Boeuf bourguignon ( Wołowina po burgundzku) 177

doznania smakowe, ale tylko pozytywne. Jestem tego pewna.  To taka pozycja kulinarna, którą każdy szanujący się kucharz po prostu musi umieć zrobić. I mieć swoją wersję, jak chociażby rosołu. A teraz zastanawiam się, jak smakowały "boeufy" koleżanek - Pyzy

Kuchnia Prezydentowej
Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 170

Jeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam  przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak  wykonacie  zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie.  Składniki: 250 g ugotowanego mięsa

Moniki Smakołyki
Przepis na… – Lasagne Verdi alla bolognese 269

gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków 3 łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy

Bon Ton Italia
Zupa krem z cukini z grzankami 123

dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) – obieramy, kroimy, przyprawiamy, zalewamy wodą i dusimy

Kuchenne Wariacje
Bucatini z kurczakiem i warzywami pod beszamelem 181

zapiekanki wykorzystałam gotowane mięso z kurczaka - pozostałość po wczorajszym rosole i resztki włoszczyzny, ale może to być także pieczony kurczak. Dodałam pieczarki, ser, czosnek i makaron. Całość polałam sosem beszamelowym i zapiekłam. W efekcie powstało danie na dzisiejszy obiad. Przyprawiłam je dość mocno pieprzem (wolimy bardziej ostre potrawy) podałam z sałatą lodową w sosie śmietanowo-czosnkowym. Przy okazji zużyłam zalegający

Wiem co jem
Staroświecki pasztet z trzech mięs 129

starej receptury Marii Disslowej, w ramach IV edycji konkursu Gotujemy po polsku , nad którym patronat objął agregator blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl . Z reguły wykorzystuję do niego mięso z rosołu, a tylko na święta robię wersję ekstra np. taką jak ta prezentowana poniżej”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pomidorowa na pokrzyptowiźnie 111

odziedziczyły po dziadku ten smak, bo też za nią przepadają. Pokrzyptowizna to nic innego jak kości po wyjęciu schabu środkowego. Wywar przyrządzony na nich ma zupełnie inny smak niż rosół drobiowy, dość powszechnie stosowany jaka baza do zupy pomidorowej. Przepis dodaję do akcji „Pomidorowa Pudliszkowa.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Drobiowe krokiety z otrębami 67

ramach akcji „Otręby na 1000 sposobów” zrobiłam pyszne krokiety drobiowe. Przy okazji wykorzystałam mięso i warzywa z gotowanego wczoraj rosołu. Zastosowałam otręby pszenne bo one mi tu najbardziej pasowały. Nie tylko opanierowałam w nich krokiety, ale dałam je także do środka. Krokiety są bardzo syte, wystarczy podać je z surówką lub gotowanymi warzywami. Doskonale pasuje do nich marchewka z groszkiem

Wiem co jem