rosół - 7682 przepisów (strona:405/513)

Rosół z kury 147

kawałki selera, por,ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu, tak aby rosołek delikatnie pyrkał. Cebulę przyrumienić na płycie i dodać do rosołku. Doprawić solą i pieprzem Rosół gotować około 3 godzin. Podawać z makaronem

O kuchni z uczuciem
Domowy makaron 209

sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie makaronu nie jest takie straszne i polecam wszystkim, którzy mają wolne 30 minut :D  Własnoręcznie przygotowany makaron jest niezastąpiony do rosołu i nie tylko. Smakuje wybornie i jeśli ktoś raz spróbuje nigdy więcej nie spojrzy na produkt sklepowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oliwy około szklanki gorącej

Bea(u)ty kitchen
Gulasz holenderski 155

pieprz, obtaczam kawałki mięsa. Na maśle podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę do zrumienienia. Dodaję liście laurowe i goździki. Podsmażam przez chwilę, podlewam rosołem, sosem sojowym  i odrobiną octu, dodaję pokrojone warzywa i duszę pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając by się nie przypalił. Jak mięso zmięknie, a sos się zredukuje

Bea(u)ty kitchen
Puszysta kartoflanka z curry 155

chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję kolejne 15 minut. Zupę miksuję, przecieram przez sito, dodaję śmietanę i doprawiam solą i pieprzem.  Z chleba odcinam

Bea(u)ty kitchen
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 193

stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę )   125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego  1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 188

tajine , gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy.  Do rosołu wkładamy tylko skórkę w całości, którą później wyjmujemy.  Autorzy zdjęcia - Paweł

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 229

pokrojona lub chili w proszku  1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka startego na tarce imbiru  1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu  1 kostka rosołu drobiowego rozpuszczona w szklance wody (jeśli używamy suszonej żurawiny ilość wody trzeba zwiększyć do 1,5 szklanki) olej do smażenia  sól i pieprz do smaku ewentualnie pół szklanki świeżej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 215

natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy stosować ją bardzo ostrożnie. W Polsce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet wieprzowy z pistacjami 202

centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć wątróbkę. Mięso i bułkę wyjąć na 15 minut przed mieleniem na sitko by trochę odciekło. Razem

Ala piecze i gotuje
SAŁATKA JARZYNOWA 223

dobrze, - można posypać „Posypką zieloną” z suszonych zielonych warzyw: cebulka ze szczypiorem, koperek, pietruszka, seler, lubczyk, pokrzywa, - w wersji kolacyjnej może być dodane smażone lub gotowane mięso, np. z rosołu. - odradzam dodawanie musztardy, jabłka i kiszonego ogórka i groszku. Te składniki powodują, ze sałatka jest ciężkostrawna i szybko kiśnie. n/z: sitko do krojenia ugotowanych jarzyn do sałatki. Jeśli ktoś jeszcze

Tradycyjna kuchnia inaczej
Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim 184

oraz śmietany też mogą być święta! :)  Składniki: 0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki  przepis na zakwas 1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu) 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ząbki czosnku 1 opalona duża cebula 1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce 1/2 szklanki kaszy perłowej 1 łyżka suszonego majeranku kilka liści

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z kurczaka. 186

kroimy na połówki.  Kiedy wywar będzie gotowy wyjmujemy z niego kurczaka, studzimy go, oddzielamy mięso od kości i rozrywamy lub kroimy je na małe kawałki. Marchewkę z rosołu kroimy w plasterki. Z wywaru wyciągamy warzywa, doprawiamy mocno solą, pieprzem, lubczykiem, sosem sojowym i odcedzamy przez sitko o gęstych oczkach. Ilość żelatyny zgodnej z przepisem na opakowaniu rozpuszczamy w ciepłym

Symfonia smakowa
Pasztet z dzika 179

będzie miękkie. Na oleju z papryką ostrą, pomidorami i bazylią szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną wątrobę i smażymy przez chwilę, żeby w środku pozostała różowa. Bułkę moczymy w rosole z ugotowanego mięsa. Lekko ją odciskamy i mielimy razem z ostudzonym mięsem, wątrobą i warzywami dwukrotnie. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej foremki

Smakowity Blog Kulinarny
wielkanocne jaja kurczaczki w majonezie 284

składniki: 4 jajka kawałeczek ugotowanej marchewki np. z rosołu pieprz ziarnisty 1/2 słoiczka majonezu szczypiorek wykonanie: Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Z marchewki wycinamy dzióbki. Nożykiem do dekorowania wycinamy białko starając się nie uszkodzić żółtka. 1/2 białka ściągamy, do żółtka z ziarenek pieprzu przyczepiamy oczy i marchewkowe dzióbki. Gotowe kurczaczki układamy na talerzu z majonezem. Szczypiorek siekamy

Domowy Smak Jedzenia
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 236

dzień. Cóż wyszło na dobre, bo przy okazji ekonomicznego gotowania, pokaże Wam kolejny raz, jak nie marnować nic w kuchni. Wczoraj mieliśmy gości na obiedzie. Zrobiłem kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra

BaRepas