Cassoulet 260które chciałyby wykarmić drużynę koszykówki swojego syna ;) Sam pomysł na potrawę jest całkiem ciekawy i godny zapamiętania. Coś podobnego możemy przygotować wykorzystując resztki z mięs i warzyw z rosołu. Dodajmy do nich fasolę oraz podsmażoną kiełbaskę i boczek, a następnie zapieczmy pod bułką tartą. Cassoulet nie jest zbyt wyrafinowanym daniem, ale ponieważ należy do klasyki postanowiłam się
W kuchni wieczorem
Włoska zupa pomidorowa 203dojrzałych pomidorów lub dwie puszki 3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory
Kuchnia Beaty
Galarciki drobiowe. 274wyjątkiem czosnku i octu, Gotujemy 15-20 min. Dodajemy warzywa, gotujemy dalej do miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy czosnek i ewentualnie ocet (około 10 min. ), Odcedzamy całą zawartość rosołu do innego garnka przez sitko, aby pozostał sam wywar, Odkładamy pierś, nogę oraz marchew, pietruszkę, Sprawdzamy smak, ewentualnie doprawiamy, Mieszamy wywar z żelatyną według instrukcji na opakowaniu. Mięso
Kuchnia Beaty
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem 614Składniki: 250 g makaronu dowolnego 250 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego gotowany kurczak z rosołu 250 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g żółtego sera sól, pieprz,słodka papryka,papryka ostra Wykonanie: Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wyłożyć połowę na dno naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni
O kuchni z uczuciem
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 194łyżki ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez maszynkę razem z kapustą. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy do farszu i mieszamy. Do masy
W kuchennym oknie Ewy
Kostki rosołowe 243wywar przelewamy do plastikowych pojemniczków. Wielkość zależy już od Waszych potrzeb. U mnie różnie: półlitrowe i litrowe. Dobrze mieć pudełeczka różnej wielkości. Jeśli macie woreczki to do nich przelewacie rosół chochelką (będzie łatwiej) i zamykacie szczelnie wiążąc supełek lub korzystając z klamerki. Zamrozić i korzystać ile się da!:) Na pewno na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 182papryka 1 cebula 2 kotlety schabowe (może być pierś z kurczaka) 1 woreczek ryżu białego 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki 1/2 kostki rosołowej warzywnej lub wywaru mrożonego z rosołu - nasze domowe kostki rosołowe sól pieprz listek bazylii do dekoracji :) Wstawić wodę na ryż i ugotować go w osolonej wodzie Mięso umyć, oczyścić, pokroić w kostkę Paprykę oczyścić, umyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 235napełniamy papryki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zamiast kostki z wodą możemy użyć szklanki bulionu czy rosołu. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem 324filetu z kurczaka z mozzarellą i pomidorem. Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem Składniki: 2 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa rosół z kury Knorr 1 kostka bulionowa z czosnkiem i pietruszką Knorr 2 podłużne pomidory 1 duża kulka mozzarelli Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można rozciąć na pół przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem 202obowiązkowym akcentem. Krem z dyni z nutą czosnku podany z mini ptyśkami z serkiem SKŁADNIKI: (na krem:) 1 kg dyni bez skórki 1 szklanka mleka bulion warzywny (rosół) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 op serka kremowego Arla Apetina z czosnkiem i ziołami 5 pomidorów suszonych z oleju 1/4 granatu (na mini ptysiaki:) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 220ugotowane skrzydełko z indyka (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka keczupu czarnuszka 1 szklanka bulionu lub rosołu PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy drobno, pomidorki z oliwy kroimy, pieczarki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gotuj z głową - jak dusić ? 198zredukować utratę substancji odżywczych ! Dotyczy to zwłaszcza warzyw, najpierw smażymy je krótko w małej ilości tłuszczu, a potem dusimy w sosie własnym lub podlewamy niewielką ilością wody lub rosołu. Ważne: warzywa należy pokroić tuż przed samą obróbką, trzymać je na ogniu bardzo krótko. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są warzywa lekko surowe
Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 186szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie. Zimna woda szybko ostudzi szynkę i zatrzyma w niej sos ( rosół ). Wyparuje po prostu z niej dużo mniej wody ponieważ zostanie ona szybko wystudzona
Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć kotlety mielone, aby usunąć z nich nadmiar rosołu. 185należy najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą stronę , przebić 2-3 razy widelcem i przycisnąć go z góry widelcem 3-4 razy, aby nadmiar wody ( rosołu) wypłyną z jego środka. Następnie dalej smażymy nasze kotlety mielone. Tak usmażone będą się mniej kruszyć, oraz będą płaskie, nie będą owalne ( jajowate
Przepisy i porady kulinarne