pory , a mięso się zarumieni. Przłożyć do garnka, dodać czubricę, pokrojoną w kostkę cebulę i drobniutko posiekaną papryczkę chili plus pestki według uznania. Ja dodałam z 1/3 papryczki. Zalać rosołem i winem, dusić do miękkości mięsa. Dodać pozostałe przyprawy i upieczoną dynię. Dusić jeszcze 10 minut, aby smaki się połączyły. Podawać goracy z pieczywem ewentualnie ryżem...Smacznego
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na pyszny rosół z trochę niecodziennymi przyprawami, anyżem, goździkami, imbirem i sosem ostrygowym. Jadlam go jakiś czas temu u mojej koleżanki i bardzo mi smakował. Ona użyła trawy cytrynowej, ja z powodu jej braku dodałam soku z cytryny. Można też dodatkowo zetrzeć z niej skórkę, ale mi smak po dodaniu soku i sosu ostrygowego bardzo odpowiadał, więc
Gosia gotujeChoć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku
Gosia gotujeminimum przypraw - tylko sól i pieprz. Kurczak wyszedł rewelacyjnie! Naprawdę warto było spróbować, bo teraz wiem jak może smakować dobre, kurze mięso! Korpus i skrzydełka były bazą do małego rosołu. *"Kulinaria francuskie" pod redakcją Andre Domine wydanie polskie 2005 (wydawnictwo Baran i Suszyński, Kraków) składniki 1 kurczak sól , świeżo zmielony pieprz 250 ml białego wina (np chardonnay
Stare Garyantynowotworowe i chronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz są bogate w kwas foliowy, także powinny go spożywać kobiety w ciąży. Zachęcam! Składniki: opakowanie szpinaku w liściach 1 l rosołu bądź bulionu z kostek pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa jogurt naturalny naleśniki Przepis na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki
upichcicłyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy
Pyry na GazBardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitworzenie się stanu zapalnego w górnych drogach oddechowych, przyspiesza odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w płucach i oskrzelach, a co najważniejsze odżywia, dostarcza cennych składników żebyśmy mieli siłę zwalczać przeciwnika. Najlepiej rosół gotować na dużej ilości warzyw i mięsie bez kości, bo w nich odkładają się leki i antybiotyki podawane zwierzętom. Podajemy po uprzednim usunięciu tłuszczu, który zbyt obciąża osłabiony organizm. Jednak
Taste Of My Daysosu do spaghetti? Wiem, że nie zachęcę wielu takim dialogiem do przygotowania na obiad klopsików... Na swoją obronę mam tylko to, że Hania uwielbia spaghetti ponad wszystko, podobnie jak rosół. I tym tylko tłumaczę jej ostrożne podejście do tego obiadu. Na szczęście oboje przekonali się, że dobre klopsiki nie są złe, a dla mnie dobre klopsiki to niestety obsmażone klopsiki
bistro mamadynię, papryczkę chilli (może być w płatkach lub świeża drobno pokrojona). Wszystko miksujemy i gotujemy. Dodajemy ugotowane , pokrojone w paski mięso z udek. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać rosół powstały z ugotowanych udek. Zupę dekorujemy śmietaną i posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Salonik smakówindyka od Babci mojego K. Potrawka, którą później wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle nie trzeba było jej dodatkowo doprawiać. Poza tym część zjedliśmy jako rosół, z marchewką i kluseczkami lanymi. Też było smacznie, ale bulion trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był trochę zbyt intensywny w smaku (i w kolorze), by jeść go w normalnej
Zawsze głodna!chyba bardziej tradycyjnej polskiej zupy (poza niedzielnym rosołem) niż poniedziałkowa pomidorowa z ryżem. I chociaż tradycja ta powoli odchodzi w zapomnienie, to jednak nadal jest pierwszą odpowiedzią na niedzielne pytanie „co by tu jutro zrobić na obiad”. Proponuję Wam inną, piekielną odmianę zupy pomidorowej. Jej bazą jest
Gotuj z Blue Ravenpodzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com