rosół - 7627 przepisów (strona:417/509)

KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 195

zalewamy wywarem aby je dokładnie przykryć i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucamy jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce

Wypisz Wymaluj
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 198

Dzień pod tytułem porządki świąteczne dobiega końca i w końcu mogę, kolokwialnie pisząc, zasiąść przy garach. Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser. Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką.  Do dzieła! Porzebujemy: -dwa jabłka -gruszka -wino białe wytrawne -imbir -mięta świeża -cukier brązowy dwie łyżki -50g masła

BaRepas
Tapas VII - Antipasto, przekąski 1454

Zwijamy, zawijamy w folię. Odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Gotowe :) Składniki na ogóreczki z kurczakiem : 1 zielony ogórek 1 mała pierś z kurczaka lub udko z ugotowanego rosołu przyprawa cajun serek typu philadelfia   Wykonanie: Ogórek obieramy. Kroimy na 4 centymetrowe krążki.  Krążki kroimy diagonalnie na pół. W krążku " wycinamy miąż " robiąc miejsce na serek i kurczaka

Smaki Edyty
Medaliony z gotowanego kurczaka 165

składniki * ugotowane mięso z kurczaka pozostałe z rosołu (ilość taka jak z dwóch udek) * 2 jajka * 1 bułka * 4 łyżki kaszy manny * 1/2 - 1 ostra papryczka * 2 młode cebulki ze szczypiorem ewentualnie sam szczypior * 1 łyżka sosu teriyaki * 1 łyżka sosu sojowego * 2 łyżeczki pikantnego sosu piri-piri * 1/2 łyżeczki mielonego kminku * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru * sól, pieprz * bułka tarta

Mix smaku
Marchewka to zdrowie! 172

oraz wapń, żelazo i fosfor. Samo zdrowie! Niektórzy uwielbiają chrupać ją na okrągło, a dla innych jest niemiłym wspomnieniem rozmemłanej, pomarańczowej kłody w przedszkolnym rosole (ble!) . Tymczasem ja mam dla Was przepis na marchewkę, którą z miejsca pokochacie! I będziecie chcieli ją dodawać do wszystkiego! Nawet mój luby, który obiad bez mięsa uważa za marnostrawstwo czasu, którego mama musiała przetrzymywać

Gotowanie to kochanie
Sprawdzone sposoby na kaca 4813

sobie też dużo potrzebnego akurat w naszym stanie cukru. Musi być schłodzona i świeża (dobrze nagazowana). 10. Porządne śniadanie - przy lżejszych odmianach kaca dobrze jest zjeść jajecznicę lub zupę (rosół, żurek, flaki). 11. Ważna jest też zasada "nie mieszania" alkoholi - pijemy jeden rodzaj trunku. Najlepiej czystą wódkę w rozsądnych ilościach. Kac po piwie i winie zwykle jest cięższy

Pasja Smaku
Liebster Blog Award 138

czego nie lubiłaś jeść w dzieciństwie, a teraz się tym zajadasz? *Szpinak i jajka sadzone. Jajka sadzone – lubię. Szpinak – uwielbiam. 7. Co najczęściej gotujesz, kiedy nie masz pomysłu/czasu/natchnienia? *Rosół. 8. Jeśli przez miesiąc miałabyś jeść tylko jedną potrawę, co by to było? *Smażone ryby. 9. Gdybyś mogła przenieść się w czasie – jaki okres w dziejach by to był? *Lubię

mojewypiekiinietylko
Kartoflanka 133

przeciw i w efekcie padło na… kartoflankę.   Składniki: - ok. 3 l bulionu ( miałam drobiowy) - ok. 400g ugotowanych i potłuczonych ziemniaków - ziemniaki sałatkowe lub młode - marchew z rosołu (2-3) - 250g wędzonego boczku - 2 cebule - por - 2 średnie główki czosnku - sól, pieprz syczuański - papryka słodka i wędzona (w proszku) - liść laurowy, ziele angielskie - majeranek - świeżo starta gałka muszkatołowa - pęczek

mojewypiekiinietylko
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 172

niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się trafić na ładną i w przyzwoitej cenie. Część wykroiłam na rosół, a resztę postanowiłam zamarynować w zalewie z dodatkiem wina. Kiedyś, w początkach istnienia bloga, ta marynata się pojawiła. Uważam jednak, że zasługuje na przypomnienie. Do mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet z żurawiną 179

pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut. Smacznego :D *Można kurczaka z włoszczyzną ugotować razem. A wątróbkę, boczek, jałowca i ziele osobno. Wtedy będzie pyszny wywar z kurczaka na rosół

Moje pyszne gotowanie
Krokiety ziemniaczane z dodatkami czyli Srodowe Rybki odc.51 228

naprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagliatelle z kurkami w sosie serowym aromatyzowane tymiankiem 146

mnie 2 duże garści tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy 2 serki topione o smaku śmietankowym 1 mała cebula plaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu 50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianek świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw zeszklić cebulę

Bon Appetit Małgorzaty
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 107

koniec gotowania (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Odcedzamy  mięso i warzywa. Obieramy mięso z nóżek i kroimy na mniejsze kawałki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia.  Studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 158

czuję święta :) Składniki: mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg pół kilograma surowego boczku pół kilograma słoniny pół kilograma drobiowej wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe sól, peiprz 2 jajka gałka muszotołowa majeranek suszony 2 ząbki czosnku Propozycja podania pasztetu z: rukola (koszyczek) suszone daktyle (tureckie) żurawina

Bon Appetit Małgorzaty