różnicy) - 2 łodygi selera naciowego - kawałek pory - kilka gałązek natki pietruszki - sól do smaku - 4,5l wody Można doać także kawałek selera w korzeniu, ja nigdy nie daję do rosołu. dodatkowo: - 2 kg ciemnych (najlepiej podłużnych) buraków - 1 duże, winne jabłko - 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę) - 2 liście laurowe - 10 ziarenek czarnego pieprzu - 4-6 ziaren ziela angielskiego
Smaczne ZdroweIdealna na chłodniejsze dni. Komu talerz? Zapraszam! Składniki: 1kg pomidorów; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 2 łyżeczki oregano; Oliwa/olej; 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszone w litrze gorącej wody; 200g koncentratu pomidorowego; Puszka kukurydzy konserowej; Puszka czerwonej fasoli; Puszka białej fasoli; Czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku; 250ml kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskaduży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody); 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną
Gospodyni MiejskaZagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną. Szybki i łatwy do wykonania. Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek. Po prostu pyszny! Domowy! Składniki: 2 szklanki wody; 1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr); 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki pszennej; 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej; 1 łyżka masła. Sposób przygotowania: Do rondelka lub małego garnka wlać 1,5 szklanki wody
Gospodyni MiejskaJest kilka kultowych zup w naszej tradycji niezniszczalna pomidorowa :) rosół, ogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki
Basia w kuchnikilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych smalec gęsi, masło Przygotowanie : Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę i przesmażyłam na smalcu gęsim Mięso ugotowałam, a jeśli mamy np. z rosołu to takie będzie tu w sam raz Grzyby namoczyłam na noc, ugotowałam do miękkości, mięso zmieliłam Wszystkie składniki po przestudzeniu połączyłam, dodałam 2 łyżki masła, do smaku sól, pieprz, szczyptę
Proste PotrawyCiekawe połączenie surowych pieczarek z kurczakiem i warzywami. Do tego makaron - u mnie taki z zupek chińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole. Składniki : *5-6 surowych pieczarek * łyżka soku z cytryny * zupka chińska lub makaron
Magiczne Życie Martywszystkie zwierzaki) 17. Będąc mała nie weszłam do piwnicy ponieważ uroiłam sobie, że mieszkają tam trolle. (taaa, mała to było jeszcze z dwa lata temu xd) 18. Nie lubię rosołu, a co jeszcze dziwniejsze, lubię flaki(zn. się tylko te rzadkie, maczane z chlebem <3) 19. Zawsze byłam bardzo dociekliwym dzieckiem tak więc tajemnica świętego mikołaja dość szybko została
More food, love and dreamsjest taka potrzeba.Mięso kładziemy od strony skórki. Po 5-7 min.przewracamy na drugą stronę i dalej podsmażamy drugą połowę na złoty kolor. Dodajemy szklankę wody, lub bulionu warzywnego, Rosół też może być. Zagotowujemy i dodajemy cebulę. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu. Ja podkładam drewnianą łyżkę,aby woda lub bulion miały gdzie odparować. Po 20 minutach przewracamy kurczaka
Pasje JolkiCzęsto zostaje Wam mięso z rosołu? Jeśli tak to, to jest jeden z wariantów który być może zasmakuje Tobie. Są dwie wersje: odchudzona i normalna. Odchudzona jest z jogurtem naturalnym, a normalna z majonezem. Smakowo lepsza jak dla mnie jest normalna, ale przepis poniżej jest w wersji light. Mięso oddzielone od kości i jak masz warzywa zmiksuj z jedną cebulą
Pasje Jolkijestem z tych co lubią zupę na rosole, czy wywarze z warzyw lub warzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza. Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam. - dwie średnie marchewki - jedna średnia lub dwie małe pietruszki - połowę pora - połowę małego selera - jedna cebula - 2-3 liście laurowe
Pasje Jolkiśmietany. 4. Wyrabiamy ciasto - zaczyna odchodzić od ręki i rosnąć. 5. Przekładamy do naczynia, przykrywamy ścierką, czekamy że urośnie. /FARSZU: 1-1,5 kg udźca z indyka gotujemy jak rosół, dodajemy warzywa, liść laurowy, zielę angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy, domową przyprawę warzywną i gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy
Wypisz Wymalujpulpetami , kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem. Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje. Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchnilepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście używać klasycznego, dobrze nam znanego bulionu, który również nada daniom aromatu, odbiega on jednak smakiem od tego "właściwego". Na bulionie azjatyckim możemy przygotować wiele dań, na przykład: zupę kokosową z pieczarkami, kurczakiem i kiełkami , zupę kokosową
Tajskie smakiSkładniki: 1 pierś duża cebula kapusta pekińska 2 zupki chińskie (rosół) 1 surowa papryka czerwona 1 zielony ogórek puszka kukurydzy pieczarki ok. 20-30dag (ja to pominęłam) majonez Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich pokruszyć i wrzucić do miski razem z tym proszkiem co jest w środku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć - dodać gorące do makaronu
charlotte gotuje