Obrać pozostałe ogórki; pokroić na kawałki. Przy pomocy blendera zetrzeć ogórki na puree. Zmiksować winogrona ( jeżeli mają pestki, możemy przetrzeć przez sito). Połączyć winogrona z ogórkiem, dodać chleb, rosół, melon, 6 łyżek migdałów, czosnek, olej, ocet i sól , ucierać blenderem aż zupa będzie gładka. Umieścić w misce, przykryć i chłodzić w lodówce, co najmniej 2 godziny
Stare GaryMój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się to osiągnąć
Stare Garykapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego! Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół
Stare Garynajbardziej lubi. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki mąki 1 l rosołu (4 szklanki) 1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki 100 - 120 g szklanki startego sera cheddar (ok 100 - 120 g ) 1 szklanka mleka(3,2 %) sól
Stare Garydorzucić ser i gotować przez chwilę ciągle mieszając- aż ser się roztopi. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami i natką pietruszki. Smacznego! :) * jeżeli macie rosół z dnia poprzedniego, to- jak najbardziej- można użyć, tym samym skracacie czas przygotowania zupy do 20min
Kraina Miodem Płynącagotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy. Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej. Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa! * grzyby suszone- 30 g * marchewka- 1 mała * pietruszka- 1 mała * seler- mały kawałek * cebula- 1 szt. * suszona śliwka
Kraina Miodem Płynącazupa grochowa z dodatkiem smażonej marchewki i pomidorów, z lekką nutą imbiru oraz kolendry. Zupę przygotowałam na warzywnym wywarze, a dla mięsożerców- jak najbardziej można przygotować zupę na rosole, z dodatkiem mięsa czy ulubionej kiełbaski. Jedna z pyszniejszych zup, jak ocenił mój P. (a to baaardzo wymagający typ, który za zupami zbytnio nie przepada!;) ), co mnie bardzo cieszy
Kraina Miodem Płynącadwóch litrów wody dodajemy obraną włoszczyznę, obranego surowego buraka pokrojonego na plastry oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy. Gdy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień na mniejszy (rosół ma tylko pyrkać), a następnie gotujemy powoli do czasu aż wyparuje ok. 1/3 płynu. Po tym czasie jarzyny i przyprawy wyławiamy, a bulion solimy i pieprzymy do smaku. Do bulionu dodajemy
Poezja smakułyżką, aby usunąć powietrze. Zakręcone słoiki trzymać w lodówce. Jak wykorzystać taką jarzynkę? jest idealna do doprawiania zup, którym "czegoś brakuje"; kiedy wykorzystujemy mięso z rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki; jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy; bigos
Codzienna kuchnia niecodziennaBabci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby) np. pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie
Smaczne ZdroweAlium Porum L.) znany jest od 4500 lat, w Polsce często jest niedoceniany.Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu .Ma nie tylko wyrafinowany smak,ale posiada również właściwości lecznicze.Warto go na stałe właczyć do menu.Jest łatwy w przygotowaniu i ma wiele zastosowań. Por stosowany jest przy gośćcu,stwardnieniu tętnic,fizycznym i psychicznym przemęczeniu,zaburzeniach przemiany materii,otyłosci
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!garnku ,w ktorym bedziemy gotowac zupe zeszklic na masle pokroja cebule. Dodac obrany,pokrojony w gruba kostke seler.Dodac sol,cukier i pieprz i podsmazyc calosc przez kilka minut.Wlac rosol (moze byc dowolny u mnie warzywny) i na malym ogniu gotowac 20 minut.W miedzyczasie na patelni podprazyc platki migalow lub orzechow laskowych.Pokroic szczypiorek.Na drugiej patelni , przez dobrych kilka minut podsmazyc surowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kazdego dania miesnego i rybnego.Zapach selera, ktory niejednego zniecheca do siegniecia po to warzywo jest tu w ogole niewyczuwalny.Odczarujmy to jakze zdrowe warzywo,ktore co najwyzej laduje w rosole jako wloszczyzna lub jest skladnikiem salatki jarzynowej.Dlaczego surowka pieknosci ? Otoz bez selera nie obedzie sie zadna dieta odchudzajaca czy oczyszczajaca.Kochaja go gwiazdy Hollywood.Wszystko o wartosciach selera znajdziesz tutaj: klik .Przekonajcie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzien wczesniej, by poszczegolne skladniki mogly sie wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego ,czy robimy go na rosole,czy wywarze z warzyw,bo podstawa zupy jest wlasnie wywar.Czasem mozna przygotowac wywar z samych warzyw i to wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie zielonych czesci pora,z ktorymi najczesciej nie wiadomo co zrobic,jesli nie wyladuje w rosole. Pora-tylko zielonego,dokladnie wyplukac pod biezaca woda i pokroic w okolo 0,5 cm paski. Wrzucic na patenie z rozgrzanym maslem ghee i kilka minut poddusic,az straciobjetosc.Dodac smietanke,przyprawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!