rosół - 7627 przepisów (strona:420/509)

Lane kluseczki orkiszowe-pelnoziarniste 274

Lane kluseczki (Lane ciasto) to niewatpliwie jeden ze smakow dziecinstwa.Najczesciej plywaly w niedzielnym rosole z kurczaka.Zaden makaron im nie dorowna,bo zupa z ich dodatkiem jest wyjatkowo delikatna.Moje dzisiejsze kluseczki powrocily nieco odmienione,bowiem uzylam do ich wykonania maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa na pewno duzo zdrowsze,ale tez i troche ciemniejsze. Lane kluski sporzadza sie z maki i calych jaj.Jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z białych szparagów 135

mozna wzbogacic dodatkiem bialego wina.Zamiast smietany mozna dodac smietanke kokosowa.Moze sie zdarzyc,ze wywar z obierek i ogonkow ma gorzki posmak.Jesli preferujesz zupy na wywarach miesnych ugotuj szparagi na rosole. Szparagi moga byc gorzkie,zdarza sie to tylko bialym,gdy byly przechowywane bez wody.Dlatego tak wazne jest kupienie ich jak najswiezszych. Wykorzystujac obierki i koncowki do wzmocnienia smaku zupy,najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kostka z kaszy manny 136

nadwrażliwością układu pokarmowego.Z racji obecności glutenu niedozwolona w diecie bezglutenowej.Nie oszałamia zawartością składników odżywczych,ale mała ciekawostka - jako jedyna z kasz zawiera sporą ilość jodu. Swietny zamiennik makaronu.Idealna do rosołu,czystej zupy pomidorowej lub grzybowej.Jesli użyjesz błyskawicznego grysiku przygotujesz ją w expresowym tempie.Na kluseczki i kostkę do zupy dobrze jest użyć grysiku z grubszego przemiału (Hartweizen Grieß). Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Warzywa korzeniowe z piekarnika 228

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub zalega szafki kuchenne.Pieczenie wydobywa z tych pospolitych warzyw niezwykłą słodycz i wyjątkowo intensywny aromat,a przy okazji tworzy apetyczną,brązową skorupka.Szczególnie teraz,gdy jest coraz chłodniej warto przygotować potrawy z piekarnika,pozyskamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami 166

białych kiełbas ( surowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu ) 1 łyżka suszonych płatków papryki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku

Ewa w kuchni
Karczek duszony w warzywach 130

cebula ok. 20 cm pora 1/2 cukinii 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz do smaku ostra papryka do smaku ok. 500 ml bulionu ( użyłam rosół ) 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Parówkowe alla leczo 169

cebula 1 cukinia 1 duża marchewka 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 płaska łyżka mąki 3 łyżki oleju Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ryżotto Ewy 128

łopatki wieprzowej 1 spora cebula 2 łodygi selera naciowego 1,5 szk blanszowanych kurek ( mrożone ) 1/3 czerwonej papryki 1,5 szk dowolnego ryżu 4 szk bulionu drobiowego ( u mnie rosół ) 1/3 szk posiekanego koperku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku konserwowego 1/2 szk konserwowej marchewki 1/2 puszki czerwonej fasoli 2 szczypty cukru sól do smaku pieprz czarny do smaku chili

Ewa w kuchni
Gulasz żołądkowo warzywny 134

pora ( zielona część ) 250 g pieczarek 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć je. Następnie cebulę i paprykę obrać

Ewa w kuchni
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem 128

parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle aby zakrył kapustę ) ostra papryka Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Krem kukurydziano serowy 117

małe porcyjki zup kremów, a Oni niech żałują bo ta była pyszna. 1 puszka kukurydzy 200 g żółtego sera ( u mnie morski i salami ) 1 mała cebula 1 szk rosołu sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 2 łyżki słodkiej śmietanki 18% 1 łyżeczka masła Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Biszkopt z jabłkami i gruszkami 105

było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część owoców pójdzie do słoików a część zostanie zjedzona na surowo i wyląduje w ciastach. Tak więc dziś gruszki

Ewa w kuchni
Pasztet z kurczaka z grzybami 214

osób, które nie jedzą mięsa, pasztet z fasoli i pieczarek czy pasztet z ciecierzycy i dyni. Zapraszam Pasztet z kurczaka z grzybami Składniki: 800g ugotowanych – z rosołu- udek z kurczaka (waga bez kości) 400g wątróbki drobiowej 1 cebula 1-2 garści suszonych grzybów 1 ugotowana marchewka 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 łyżki majeranku 1 łyżka papryki słodkiej

UgotujmyTo.pl
Placuszki makaronowe z zupek chińskich 235

cebulki sprawia , że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące. Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych! Polecam! SKŁADNIKI : * zupa chińska ( rosół ) – 1 op * papryka – 1 szt * cebula – 1 szt * por – 1 szt * jajko – 1 szt * mąka – 2 łyżki * olej do smażenia     SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 201

piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej. SKŁADNIKI: - wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki - ziemniaki 2 - marchew 1 duża lub 2-3 małe - cebula 4-5 - dynia hakkaido 1 średnia - serek mascarpone 150- 200g - pieprz czarny, do smaku. - domowa vegeta

Wypisz Wymaluj