rosół - 7682 przepisów (strona:429/513)

Tort Czekoladowy 238

Kiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :)  *** Tort Czekoladowy *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

ciemna strona patelni
Zupa pomidorowa z ryżem 276

kurczakowego sól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie: Myjemy i zciągamy  skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu

Smaki Edyty
Współpraca z firmą Skworcu 258

której celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie

Słodkości i nie tylko
Homemade pasta 222

Pamiętam taki obrazek z dzieciństwa: "Niedziela. Na obiad rosół. Moja mama ugniata ciasto, z którego powstaje makaron. Zawsze się wtedy zastanawiałam po się tak męczy, skoro makaron można kupić?" Teraz już wiem.  Własnoręcznie wykonany jest po prostu o niebo lepszy. Wykonywany na naturalnych składnikach, bez dodatku środków spulchniających, mączki makaronowej (semoliny) i nadmiernej ilości wody.  Pokusiłam się

bastalena
Zielono mi... 300

śmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam ponownie do rosołu, zagotowałam wszystko razem (brokuły mi się całkowicie rozpadły i dobrze, bo wolę je w takiej postaci). Pod koniec gotowania dodałam rozbełtane w 2 łyżkach wywaru żółtko. Tak zaprawioną zupę doprawiłam

bastalena
Entliczek pentliczek malowany stoliczek 213

400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty ser oregano Na oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodałam mielone

bastalena
Taki myk, że będzie gryk 208

zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz do smaku śmietana (opcjonalnie) Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i moczyłam przez całą noc. Przygotowałam wywar warzywny, z którego

bastalena
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 289

liść laurowy 2-3 łyżki groszku konserwowego  2 łyżeczki żelatyny sól, pieprz cytrynowy ocet (do podania) Na udku, szyjce, marchewce z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotowałam rosół. Udko wystudziłam, obrałam z mięsa. Marchew pokroiłam w plasterki. Żelatynę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Klarowny, ciepły wywar połączyłam z żelatyną.  Do salaterek ułożyłam plasterki marchewki, kawałki mięsa

bastalena
Burrito, kobito! 325

oliwę wrzuciłam ryż , cały czas mieszając, aby się nie przypalił, prużyłam ok. 3-4 min. Gdy zbrązowiał, dodałam sprasowany czosnek, piri piri i pomidory. Zmniejszyłam ogień,  zalałam szklanką rosołu i pod przykryciem gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała.   *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę

bastalena
Nie takie chili ostre, jak je malują 332

wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka papryczek jalapeno 2 łyżki gęstej śmietany Udko podpiekłam w piekarniku

bastalena
Do trzech razy Meksyk 301

zupę mamy w kwadrans. Dzisiejsze dzieło wieńczy makaron z... Dwie Fasole z makaronem z tortilli 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 duże kabanosy (ja miałam z czosnkiem) 2 szklanki rosołu drobiowego 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki białej fasoli (ja miałam w sosie pomidorowym) 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki, kuminu 1 łyżka oliwy 2 placki tortilli Na oliwie

bastalena
1459. Sznycle pruszkowskie 236

złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami z wody lub frytkami. Wersja dla wegetarian Wegetarianie zamiast mięsa mogą wykorzystać steki sojowe, uprzednio ugotowane w esencjonalnym grzybowym rosole z kostki i dobrze odciśnięte. Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari

Moje domowe kucharzenie
Schabowy ..ciut inaczej 301

Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi. •    Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. •    Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. •    Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast

Moje domowe kucharzenie
Babeczki z parówką 222

Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi. •    Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. •    Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. •    Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z pesso 238

koperek sok i starta skórka z 1 pomarańczy  2-3 łyżki  octu winnego Jamar saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia sól, pieprz Pesso zalać wrzącym rosołem i odstawić aż napęcznieje. Polędwicę, papryki, ogórek, pomidor pokroić w kostkę.Szczypiorek i koperek posiekać.Olej wymieszać z octem  i sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Wszystko razem wymieszać

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania