jałowiec. Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wkładamy do garnka wątróbkę. Wątróbka ma się tylko zaparzyć. Z ugotowanego mięsa odlewamy rosół i moczymy w nim bułki. Gdy bułki namokną odciskamy je lekko z wywaru, zmielimy je później razem z mięsem i warzywami. Mięso
Kulinarne przygody Gatitybiałej części pora posiekane w cienkie talarki - 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę - 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej - włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę) - parmezan - kilka łyżek śmietany (opcjonalnie) Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól
Z butelką mleczka w tlearborio do risotto ( u mnie 300g) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte) 1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki 2 marchewki z rosołu ok 1,5 litra wywaru dowolnego (tylko błagam nie z kostki rosołowej) gorącego! kapka oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Do dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy
Z butelką mleczka w tleprzytomna ode mnie i zwróciła uwagę, że to nie soczewica, a ciecierzyca ;) post został edytowany ;) wybaczcie mi to zakręcenie, to chyba magia świąt ;))))) Składniki: bulion warzywny lub rosół , 300 g suchej ciecierzycy , pęczek szczypioru lub dymki , awokado , sól , pieprz do smaku, szczypta ostrej papryki , garść ziaren dyni . Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Ugotować do miękkości
Codzienna kuchnia niecodziennaNiedzielny obiad statystycznemu Polakowi kojarzy się zapewne z rosołem i schabowymi z ziemniakami. Schab został chyba wyparty przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :D Ja na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga. Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia. Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już
Codzienna kuchnia niecodziennaJako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :) Potrzebujemy: pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;) 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około 1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony pieprz (najlepiej
Codzienna kuchnia niecodziennakrystaliczna i pachnąca. Zaparzając kawę również widać i czuć różnicę, gdyż nic nie zaburza smaku i aromatu. Przefiltrowanej wody używam również do gotowania i najbardziej wyraźną różnicę zauważyłam gotując...rosół. Krystaliczny bez większych wysiłków i pachnący :) Po około 4 tygodniach użytkowania stwierdziłam, że jakość wody jest tylko minimalnie gorsza od jakości wody z pierwszych dni filtrowania. Na pewno będę
Codzienna kuchnia niecodziennamięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około
Codzienna kuchnia niecodziennaWłoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę. Składniki: niezbyt duża włoska kapusta , masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczkę ziaren czarnego pieprzu . Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew , pietruszkę , seler , kawałek pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa
Codzienna kuchnia niecodziennanatki pietruszki , sól , pieprz , majeranek , kilka liści laurowych . (Marchew opłukać i ugotować w skórce. Włoszczyznę obrać, pokroić w średnie kawałki - podobnie jak do rosołu.) Na początek musimy zdjąć skórę z kurczaka w taki sposób, jakbyśmy zdejmowali z niego ubranko :) Musimy zrobić to w taki sposób, aby była ona w całości. Kurczaka
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiejsze przedpołudnie spędziłam w towarzystwie Moniki z bloga bon appétit . Spotkałyśmy się już około 8 rano, potem wspólnie ugotowałyśmy obiad - rosół z lanymi kluseczkami :) Okazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu
Codzienna kuchnia niecodziennanastępnie zakładać lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll . Z patelnią grillową
Codzienna kuchnia niecodziennamiękkości udek i pod koniec gotowania dodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka
W Mojej Kuchni LubięRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy: -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę i wszystko
Maminek kulinarny