rosół - 7627 przepisów (strona:418/509)

Czerwony, zabielany barszcz na zakwasie 150

około 0,5 litra naturalnego żytniego zakwasu (u mnie robiony przez moją mamę) 200 ml śmietanki na kleksy Cebulę obieramy, przekrawamy na połówki i przypalamy na palnikach jak do rosołu. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy ziela, listki laurowe. Całość gotujemy w osolonej w wodzie aż do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy wywar. Wlewamy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 170

czerwonej cebuli. Składniki: mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg pół kilograma surowego boczku pół kilograma słoniny pół kilograma drobiowej wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe  sól, pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa  majeranek suszony 2 ząbki czosnku Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny

Bon Appetit Małgorzaty
Calzone bolognese 233

pieczarkami. Smacznego! :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Składniki na farsz: 0,5 kg mielonej wołowiny 1 puszka pomidorów  2 łyżki przecieru pomidorowego ok. 10 pieczarek świeże oregano lub suszone sól

Bon Appetit Małgorzaty
Pizzerinki z wiejską kiełbasą i oliwkami 154

lodówce :-P Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) oryginalnie powinien być rosół pół łyżeczki soli jajko do posmarowania ciasta Dodatki: 200 g wiejskiej kiełbasy 150 g żółtego sera 2 pomidory garść oliwek pół cebuli (można dodać pieczarki, ja nie miałam) świeże ulubione zioła

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 159

zdrowa. Lubią ją dzieci :)  Składniki: 0,5 kg mięsa  mięsa z indyka  włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por 1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 3 duże ziemniaki  1 cały dorodny kalafior 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  2 liście laurowe,  3 ziele angielskie,  pęczek świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 166

listopada to patetczyne święto, które spędzamy w gronie rodzinnym przy suto nastawionym stole z tradycyjnymi potrawami. Z mamą przygotowałyśmy: zimne nóżki, rosół, schab, sałatkę jarzynową, ciacho, bigos, oraz rybę po grecku. Pierwszy raz dodałam goździki i nie żałuję. Nadały bardziej wysublimowanego smaku. Idealna propozycja także na święta Bożego Narodzenia. Zdjęcia robiłam w pięknych promieniach listopadowego słońca.... Składniki

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z fasolą i kurczakiem 174

niedziele miał być rosół...ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę z kurczakiem i białą fasolą. Pycha! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 papryka (może być mrożona) woda ziele angielskie liść laurowy majeranek przyprawa do dań z fasoli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 265

szczypta soli   30 g drożdży   3 łyżki oleju   1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz:   150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone 1 cebula ser żółty koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki bez zawijania 234

mięsa mielonego 1/4 niedużej główki białej kapusty 1/2 szklanki ryżu 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek przyprawa do gołąbków majeranek 1 jajko bułka tarta 1 mała cebula 1 litr rosołu lub bulionu Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. 2. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, odstawić na 15 minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru

Kuchnia domowa Ani
Pulpety w sosie koperkowym 177

Składniki: 60 dag mięsa mielonego (od łopatki lub karkówki) 1 cebula 1 sucha kajzerka suszony majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz 0,5-1 litr rosołu lub bulionu liść laurowy ziele angielskie kminek 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% 1 pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć

Kuchnia domowa Ani
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 179

trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A pasztet okazał się być soczewicowym, bo mi się nudziło nad rosołem. Pomyślałam sobie, że wegetarianie jeszcze jakoś przędą, ale biedni weganie muszą w święta srodze cierpieć. Z czystej ciekawości zasiadłam do komputera i poczytałam o zamiennikach potraw świątecznych. Na pierwszy ogień

ladykitchen
Zupa z selera naciowego i fenkuła 164

czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok. Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprowadzić do wrzenia. Wymieszać ze śmietaną i sokiem   z cytryny

Stare Gary
Zupa z zielonych szparagów 199

łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien,  pokrojone na mniejsze kawałki 1 por, biała część , pokrojony w plastry 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  4 małe jajka  4 kromki ciabatty kawałek  masła oliwa z oliwek do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć

Stare Gary
Zupa z koprem i ziemniakami 160

nią cały rok, warto koper zamrozić. Oczywiście, najlepsza będzie, jeżeli użyjemy dobrego, mięsnego wywaru. składniki 500 g ziemniaków ( u mnie młode ) ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołu łyżka kminku  pęczek kopru 1/2 pęczka koperku (  część odłożyć do posypania zupy) mały por, tylko biała część 3 łyżki śmietany 18% łyżka masła sól, pieprz do smaku przygotowanie

Stare Gary