szynka tworzą nierozłączny duet :) Składniki: 20 dag szynki konserwowej pokrojonej w cienkie plasterki 1 serek almette np. chrzanowy, śmietankowy, ziołowy lub inny 2 łyżeczki żelatyny 350ml wody lub rosołu (wtedy ½ kostki rosołowej lub 1 łyżeczka vegety) 1 kostka rosołowa lub 2 łyżeczki vegety Kilka listków natki pietruszki Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i pozostawiamy na około
Smakowy Rajsiekamy nożem. Dodajemy do nich jajko i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli farsz z gotowanego mięsa jest suchy, dolewamy do niego rosołu, który pozostał po ugotowanym mięsie lub wody. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę. Surowe ziemniaki trzemy na bardzo drobnych oczkach tarki, po czym przekładamy do sita wyłożonego gazą lub pieluchą
Smakowy RajKapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć. Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę. Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C) około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki
Stare Garymięsa jadamy. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez niego, a teraz wolimy zastępować mięso innymi produktami. Są jednak potrawy, które raczej nie obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka. Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam dzisiaj na troszkę inną wersję zupy pomidorowej, bo z dodatkiem łososia. Przeważnie pomidorówkę gotuję na rosole, czasami na maśle lub oliwie , jeśli używam całych pomidorów. Tym razem do podduszonych na maśle pomidorów dołożyłam łososia. Pomyślałam, że pomidory z rybami lubią się, więc dlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna
Codzienna kuchnia niecodziennamała chochelka wywaru z ugotowanego kurczaka 1 jajko Przygotowanie: Kurczaka ugotować z włoszczyzną (tak jak gotuje się rosół). Mięso wyjąć, ostudzić, wyjąć kości i zmielić razem z 1 większą lub 2 małymi marchewkami. Do farszu dodać jajko, sól, pieprz oraz 1 chochelkę wywaru w którym gotował się kurczak. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto
Amatorka kuchennakaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną
Jadło i czytadłoKruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 1 jajko 125ml mleka 3 łyżki Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto
Jadło i czytadłobyło stanowczo za mało i musiałam ich dogotować. Z podanych poniżej przeze mnie proporcji usmażyłam 18 blinów. 2 kg ziemniaków 400 g mięsa ugotowanego drobiowego (np. z rosołu) 1 szklanka mąki pszennej (lub więcej) 2 jajka 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, magii Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Mięso zmielić. Cebulę poszatkować
Jadło i czytadłosolę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie
Kuchnia z widokiem na ogródtorebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki
vegetanieserową. Moja tym razem została podania z chipsami z bekonu i grzankami. Przygotowanie całości to kilkanaście minut, a efekt zawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć
Sama słodycz i szczypta chilipiniowych Skworcu 1 pomidor sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa to ok 40 minut), odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1 cebula kawałek selera korzeniowego
Gosia gotuje