rosół - 7682 przepisów (strona:408/513)

Pikantna pasta kanapkowa z gotowanego mięsa i wędzonego boczku 176

mięsa jadamy. Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez niego, a teraz wolimy zastępować mięso innymi produktami. Są jednak potrawy, które raczej nie obędą się bez mięsnego dodatku, na przykład rosół czy cięższe zupy, takie jak kapuśniak czy grochówka.  Z zupy jarzynowej pozostała mi gotowana szynka wieprzowa, a z grochówki kawałek wędzonego boczku. Zastanawiałam się co z nich

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z pomidorów na maśle, z kawałkami łososia 155

Zapraszam dzisiaj na troszkę inną wersję zupy pomidorowej, bo z dodatkiem łososia. Przeważnie pomidorówkę gotuję na rosole, czasami na maśle lub oliwie , jeśli używam całych pomidorów. Tym razem do podduszonych na maśle pomidorów dołożyłam łososia. Pomyślałam, że pomidory z rybami lubią się, więc dlaczego nie połączyć tej sympatii w zupie :) I to był strzał w dziesiątkę! Zupa wyszła pyszna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z mięsem 274

mała chochelka wywaru z ugotowanego kurczaka        1 jajko Przygotowanie:     Kurczaka ugotować z włoszczyzną (tak jak gotuje się rosół). Mięso wyjąć, ostudzić, wyjąć kości i zmielić razem z 1 większą lub 2 małymi marchewkami. Do farszu dodać jajko, sól, pieprz oraz 1 chochelkę wywaru w którym gotował się kurczak. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto

Amatorka kuchenna
101. Gołąbki ziemniaczane 122

kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu  nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną

Jadło i czytadło
Ciasteczka musztardowo miodowe 123

Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Ciasto: 1 jajko 125ml mleka 3 łyżki Smakowitej Pajdy 1 starty ząbek czosnku 320g mąki pszennej 1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka Smakowitej Pajdy Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto

Jadło i czytadło
Bliny żmudzkie 204

było stanowczo za mało i musiałam ich dogotować. Z podanych poniżej przeze mnie proporcji usmażyłam 18 blinów.     2 kg ziemniaków 400 g mięsa ugotowanego drobiowego (np. z rosołu) 1 szklanka mąki pszennej (lub więcej) 2 jajka 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, majeranek, magii Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w łupinach. Mięso zmielić. Cebulę poszatkować

Jadło i czytadło
Flaczki drobiowe. Pyszne danie z kurczaka i żołądków drobiowych. 208

solę i gotuje na wolnym ogniu ok.pół godziny.Po tym czasie do gotującego się mięsa dodaję obrane warzywa, ziele angielskie i listek laurowy. Całość gotuję na wolnym ogniu jak rosół, do chwili kiedy mięso, żołądki i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzam do drugiego garnka, udka obieram ze skóry i kości, mięso rozdrabniam na mniejsze podłużne kawałki, żołądki kroję w średnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Szybkie danie dla studenta za 2,50 zł/os. 273

torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki

vegetanie
Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami 367

serową. Moja tym razem została podania z chipsami  z bekonu i grzankami. Przygotowanie całości to kilkanaście minut, a efekt zawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sakiewki z kaszą bulgur , kaczką i pieczarkami 174

ciepłej wody 1 jajko  2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy  bulgur    Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki  sól. pieprz do smaku 3 łyżki suszonego szczypiorku   Piątnica http://piatnica.net/ Wykonanie : Pieczarki umyć

Sama słodycz i szczypta chili
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 209

piniowych Skworcu   1 pomidor   sól, pieprz oliwa  Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa to ok 40 minut), odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ogórkowa z czosnkiem i koprem 166

Zupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej, żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa. Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 1 korpus z kurczaka 1  marchewka 1  cebula kawałek selera korzeniowego

Gosia gotuje
Zupa pomidorowa 176

Kultowa Polska zupa?... można polemizować, która z nich wiedzie prym pierwszeństwa, ale niewątpliwie jest  wraz z ogórkową i rosołem w pierwszej trójce. Zapraszam na moją wersję Składniki: 1 korpus z kurczaka 1 marchewka 1/3 selera 1 cebula 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki pelati  sól,pieprz do smaku szczypta słodkiej papryki szczypta suszonego oregano natka pietruszki 1 łyżka

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 220

Uwielbiam grzyby  i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki

Gosia gotuje
Domowy makaron 185

Niezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z  lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i kwaśną śmietaną...polecam przepis. Składniki: 3 zółtka jajka 1/2 kg mąki pszennej wrocławskiej woda gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki )  szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać

Gosia gotuje