rosół - 7627 przepisów (strona:424/509)

Domowy makaron 150

Najlepszy, co tu dużo mówić :) Idealny do rosołu, u mnie w domu często go się robi kiedy są jakieś uroczystości, ponieważ rodzinka bardzo lubi swojski makaron, albo wtedy kiedy po prostu zostanie nam ciasto z lepienia pierogów ;) Nie będę podawała dokładnych składników, ponieważ zawsze robię "na oko" i w sumie wszystko zależy też od tego ile tego makaronu chcemy uzyskać

charlotte gotuje
Zimna sałatka ziemniaczano-buraczana do mięs 520

zastosowania : jako klasyczna przekąska ( wtedy można ją modyfikować dodając np. śledzia, parówkę, groszek konserwowy, kiszony ogórek czy cebulę ) i druga podawana jako dodatek do pieczonych mięs, sztuki mięsa z rosołu lub kiełbasy z grilla. Sałatka w zależności od upodobania i potrzeb jest mieszana z olejem, jogurtem lub majonezem. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bufallo wings 281

ketchupu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz Dzielimy skrzydełka z kurczaka na 3 części. Końcówki nie będą nam potrzebne, ale możemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę

Animelka Blog
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 148

suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka). Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy i wrzucamy do wywaru. Ziemniaczki i cebulę kroimy w kostkę - wrzucamy do gotującego się wywaru. Zasypujemy przebraną kaszą

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 176

SKŁADNIKI NA FARSZ: - pieczarki: 0,5 kg - kapusta kiszona: 1 litr, - cebula: 0,75 do 1 kg, - przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, vegeta 1. Kapustę kiszoną gotujemy na rosole - u nas z indyka lub na wodzie (wywar możemy wykorzystać m.in do Zupy kwas - przepis tutaj ). Gdy kapusta jest miękka, odcedzamy ją, bardzo dokładnie wyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno

Wypisz Wymaluj
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 169

obsmażamy na tłuszczu. Gdy cebula jest uduszona, mieszamy w niej wszystkie przyprawy - na bogato! 1,5 opakowania pieprzu ziołowego, pieprz czarny do smaku. 4. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Następnie kroimy - warzywa drobniej niż mięso. 5. Odmierzamy 6 szklanek wywaru i gotujemy na nim ryż. W pierwszej kolejności wrzucamy ryż ciemny. Po 10 minutach wrzucamy ryż paraboliczny

Wypisz Wymaluj
ŚMIETANKOWY MAKARON ZE SZPARAGAMI 173

zielonych szparagów pokrojonych na 3cm kawałki 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1  drobno posiekana cebula 1 łyżka mąki  1/4 szklanki chudego rosołu z kurczaka 1/2 szklanki chudego mleka 100g serka topionego śmietankowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu świeżo posiekany estragon Wykonanie: Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ 233

ziaren słonecznika mała kapusta pekińska 2 łodygi selera naciowego majonez łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: Jogurt mieszamy

Walijskie Pichcenie
MINI GALARETKI DROBIOWE 180

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki:       3  udka kurczaka       2   marchewki

Walijskie Pichcenie
RYŻ Z WARZYWAMI 253

kolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia)  kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 161

pietruszki i całość doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Gdyby następnego dnia krupnik bardzo zgęstniał od kaszy (co jest więcej jak prawdopodobne) możemy rozcieńczyć go odrobiną rosołu/wywaru lub  przegotowaną wodą

Walijskie Pichcenie
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY 214

obraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i  włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta

Walijskie Pichcenie
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 180

podkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem.  Polecam gorąco! Składniki: p ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z porów 257

cebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszenia dodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem , przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy ok. 20 minut . Następnie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietankę i posypujemy serem

Gorący kąsek
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 199

pietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co!  Może też być duszona w jarzynach, grzybach  w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już

Kulinarny karnet Christophera