rosół - 7627 przepisów (strona:428/509)

Woda źródlana w domu? to jest możliwe! 154

krystaliczna i pachnąca. Zaparzając kawę również widać i czuć różnicę, gdyż nic nie zaburza smaku i aromatu. Przefiltrowanej wody używam również do gotowania i najbardziej wyraźną różnicę zauważyłam gotując...rosół. Krystaliczny bez większych wysiłków i pachnący :) Po około 4 tygodniach użytkowania stwierdziłam, że jakość wody jest tylko minimalnie gorsza od jakości wody z pierwszych dni filtrowania.  Na pewno będę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw 345

mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej.  Składniki: kruche ciasto* , gotowany kurczak , warzywa z rosołu : marchew, pietruszka, seler, 4 łyżki mleka , 2 jajka , sól , pieprz , natka pietruszki , żółty ser . Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoska kapusta faszerowana gołąbkowym nadzieniem 136

Włoską kapustę uwielbiam pod wieloma postaciami. Najczęściej robię z niej gołąbki, ale smakuje wspaniale również w zupie jarzynowej, czy jako jedno z warzyw dodawanych do rosołu. Próbowaliście kiedyś faszerować włoską kapustę? Nie? No to dzisiaj zapraszam Was do spróbowania takiego własnie sposobu na włoską kapustę. Składniki: niezbyt duża  włoska kapusta , masa mięsna na gołąbki w ilości odpowiedniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijny barszcz po mojemu 163

łyżeczkę  ziaren czarnego pieprzu . Kiedy mięso jest już prawie miękkie, wtedy wrzucam marchew , pietruszkę , seler , kawałek  pora w ilości takiej, jak do rosołu. Kiedy wszystko jest już miękkie, wtedy wyjmuję mięso i warzywa, a do wywaru wkładam pokrojone w grube plastry czerwone buraki i garść namoczonych wcześniej suszonych grzybów . Dlaczego wyjmuję przedtem inne warzywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Galantyna z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką 1102

natki pietruszki ,  sól , pieprz , majeranek , kilka liści laurowych . (Marchew opłukać i ugotować w skórce. Włoszczyznę obrać, pokroić w średnie kawałki - podobnie jak do rosołu.) Na początek musimy zdjąć skórę z kurczaka w taki sposób, jakbyśmy zdejmowali z niego ubranko :)  Musimy zrobić to w taki sposób, aby była ona w całości. Kurczaka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 161

Dzisiejsze przedpołudnie spędziłam w towarzystwie Moniki z bloga  bon appétit . Spotkałyśmy się już około 8 rano, potem wspólnie ugotowałyśmy obiad - rosół z lanymi kluseczkami :) Okazało się, że to jedna z ulubionych potraw Moniki :) Nie mogłyśmy się wręcz nagadać, a czas przeleciał nam jakby to 5 minut było, a nie 8 godzin :) Zdjęć naszego obiadu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 186

następnie zakładać  lekko boki do środka i rolować. Zrolowane gołąbki obsmażać lekko na niewielkiej ilości oleju. Obsmażone podlać  bulionem warzywnym lub rosołem i udusić do miękkości. Podawać z ulubionym sosem - ja tym razem podałam ze śmietanowym sosem grzybowym. Jak wspomniałam wyżej, do przygotowania gołąbków wykorzystałam garnek Concept Plus firmy Woll .  Z patelnią grillową

Codzienna kuchnia niecodzienna
galaretka z udek kurczaka... 200

miękkości udek i pod koniec gotowania dodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z pieca 180

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania.  Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy:  -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów    Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę i wszystko

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 169

marchewki -3 jajka -3 czerstwe bułki -pieprz -warzywko -przyprawa do kurczaka -sól -bułka tarta do panierowania -2-3 ząbki czosnku    Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół.    Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek. Bułkę moczymy i odciskamy. Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę. Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy 3 jajka

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 179

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego. Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity. Wystarczy: - 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu - kilka ziemniaków -10 dkg kaszy jęczmiennej -0,5 szklanki słodkiej śmietany -10-15 dkg mielonego mięsa -marchewka -natka pietruszki -garść suszonych grzybów -pieprz    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Z mięsa formujemy małe

Maminek kulinarny
Konserwa mięsna domowa 179

woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny.    Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu, gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka. Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu.    Mniam, mniam... Smacznego

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 147

ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu    Mięso kroimy w dużą kostkę.    Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Obieramy i tarkujemy

Maminek kulinarny
Żurek na wędzonce 150

kiełbasy -5 jajek -korzeń chrzanu -150 ml kwaśnej śmietany -cukier -1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu     Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół.    Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemy do miękkości.    Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości. Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy. W miseczce

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 168

laurowego.    Gotujemy do miękkości mięsa.    W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.    Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.    Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania