bulionu drobiowego - 1 pierś z kurczaka - świeża kolendra - 1/2 cukinii - szczypta cury - 1/2 ostra papryczka - sok z 1/2 limonki - trawa cytrynowa - sos rybny - mleczko kokosowe - kurki Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową lub zasmażką z masła i mąki. Proponuję Wam jednak przygotowanie sosu kurkowego z dodatkiem serka mascarpone oraz prażoną na maśle gorczycą. Dostałam ten przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, składniki szklimy jedynie lekko doprawiając je solą z pieprzem. Wlewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny (może być rosół), gotujemy na wolnym ogniu 5 minut, następnie dodajemy 3/4 grzanek i gotujemy kolejne 5 minut.. Miksujemy zupę blenderem tworząc zupę krem. Opcjonalnie można zabielić zupę czosnkową śmietanką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnkowa z grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę) kroimy w paseczki i wrzucamy do rondelka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażonego boczku. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na zupy ogórkowe: Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki Zupa ogórkowa z papryką Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na rosole Zupa ogórkowa (pyszna) Zupa ogórkowa Piotrek stwierdził, że ogórkowa ze świeżych ogórków powinna gościć na naszym stole częściej. Składniki: 1 długi ogórek zielony 1/2 cebuli około 300 ml bulionu warzywnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry! Pomidorowych przetworów ciąg dalszy. Jest zima, masz rosół z niedzieli i chcesz przygotować zupę pomidorową, tyle że sklepowe pomidory są obrzydliwe, bez smaku, bez koloru. Idziesz do spiżarni, wyciągasz mały słoiczek i obiad uratowany :-). Tak tak, taki scenariusz może się spełnić już za kilka miesięcy, ani się obejrzymy, a będzie już zima, więc póki jest sezon na pomidory
Pora coś zjeśćobsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa. Pieczarki, mięso i brokuły zalać rosołem i gotować 10 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat Smakudzielimy na 3 części z tym, że do hot wingsów używamy tylko części z mięsem. Końcówki nie przydadzą nam się teraz ale ja używam końcówek do rosołu :) Umytego kurczaka marynujemy na noc. Marynata do kurczaka: Kurczaka marynujemy w : pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne ,dla ostrości może być kilka kropli sosu tabasco, szczypta pieprzu cytrynowego
Niezły Młynekszklanki zimnej wody (tak, aby zmiękły), a rodzynki zalałam wrzącą wodą. 4. Po ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa
Kulinarny PamiętnikKiedy dziewczynka postanawia stać się kobietą musi nauczyć się trzech rzeczy : piec tort , tłuc schabowe i gotować rosół idealny ... Hmmm czyżbym zatem stała się już dorosła ? :) Dzielę się z wami moim pierwszym tortem hmmm nie jest idealny to fakt ale jego smak można określić jako bajeczny :) *** Tort Czekoladowy *** Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
ciemna strona patelnikurczakowego sól, pieprz, papryka 1 szkl ryżu Wykonanie: Myjemy i zciągamy skórę z udek. Gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkiem ziarenek pieprzu około 40 min. Kurczaka wyciągamy z rosołu. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy 10 min- dodajemy pasattę, koncentrat pomidorowy , szklankę ryżu, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion- gotujemy 20 min na średnim gazie- od czasu do czasu
Smaki Edytyktórej celem jest podkreślenie walorów smakowych potrawy na bazie ryżu basmati, mięsa i warzyw. BIRYANI MASALA pochodzi z Bombaju, gdzie potrawa zwana Biryani jest tak popularna, jak w Polsce rosół :) 6. FAJITA to meksykańska potrawa, która składa się z pszennej lub kukurydzianej tortilli, na której podaje się grillowane mięsa, najczęściej wołowinę. Nie ma jednak przymusu co do wyboru mięsa. Współcześnie
Słodkości i nie tylkoPamiętam taki obrazek z dzieciństwa: "Niedziela. Na obiad rosół. Moja mama ugniata ciasto, z którego powstaje makaron. Zawsze się wtedy zastanawiałam po się tak męczy, skoro makaron można kupić?" Teraz już wiem. Własnoręcznie wykonany jest po prostu o niebo lepszy. Wykonywany na naturalnych składnikach, bez dodatku środków spulchniających, mączki makaronowej (semoliny) i nadmiernej ilości wody. Pokusiłam się
bastalenaśmietaną. Uformowane kulki mięsne przełożyłam do wywaru brokułowego (brokuły na czas gotowania mięsa wyjęłam z wywaru) i podgotowałam ok. 10 min. Miękkie brokuły nieco rozdrobniłam i dodałam ponownie do rosołu, zagotowałam wszystko razem (brokuły mi się całkowicie rozpadły i dobrze, bo wolę je w takiej postaci). Pod koniec gotowania dodałam rozbełtane w 2 łyżkach wywaru żółtko. Tak zaprawioną zupę doprawiłam
bastalena400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty ser oregano Na oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodałam mielone
bastalena