rosół - 7682 przepisów (strona:431/513)

Dziś po polsku i dość tradycyjnie 271

zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie

Ratunku obiad
Botwinka z młodymi ziemniaczkami i dużą ilością pachnącego koperku 285

jajkiem na twardo (porcja dla 4 głodomorków) Będziemy potrzebować: pęczek młodych buraczków wraz z łodygami i liśćmi pęczek koperku 6 średnich ziemniaków 1,5 l domowego bulionu lub rosołu 200 ml kwaśnej śmietany 18% 1-2 łyżki soku z cytryny (do smaku) 1 łyżkę masła przyprawy: cukier, sól dodatkowo: 2 jajka ugotowane na twardo Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

Ratunku obiad
Zupa z soczewicy 288

łyżeczki curry; pieprz,sól do smaku; papryka ostra; lubczyk; łyżeczka soku z cytryny; pół szklanki mleka kokosowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) ) Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Dodajemy pietruszkę, marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy przez chwilę i dodajemy soczewicę i przyprawy (bez soli

Miksturownik
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 322

się, że to danie pracochłonne i takie odświętne, a ja w niedziele mam wiele innych pomysłów na spędzanie dnia niż gotowanie. Zresztą w niedziele w kuchni rządzą rodzice i rosół, którego szczerze nie cierpię. Tak więc to danie jest efektem własnego pomysłu, wyczytanej wiedzy i podpowiedzi siostry, która właśnie oglądała powtórkę programu Buddy'ego Valastro , a on także robił coś

Pasja Smaku
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 283

Uwielbiam chińskie pierożki. Są delikatne, mają aromatyczny farsz i doskonale łączą się z sosem sojowym. Polecam je jako przystawkę lub jako dodatek do bulionu czy rosołu. Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14.  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru

Pasja Smaku
PIECZONA PERLICZKA 270

Mąż jest fanem rosołu z perliczki, dlatego postanowiłam zrobić mu niespodziankę i poszukałam przepisu na...pieczoną perliczkę:)  Znalazłam go tutaj - na pewno zagości jeszcze kiedyś w moim domu, bo jej smak jest wyjątkowy...Mogę też z czystym sumieniem polecić Wam ten przepis - bądźcie pewni, że perliczka Was nie zawiedzie!!:) Przepis jest na jedną perliczkę-ja ze względu na dużą

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z CUKINII 214

Lekkie, rozgrzewające danie na chłodne , jesienne dni. Moja rodzinka uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje , z własnym, zdrowym wywarem. W razie nagłej

Smaczne Zdrowe
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 609

daję. Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać obrane warzywa , sól i gotować pod przykryciem ok.30 minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić

Smaczne Zdrowe
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 470

drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz mam dla niego super zastosowanie). Mięso jeżeli mamy zamrożone (ja tak miałam większość) wyjmujemy wcześniej z zamrażarki i rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki i mielimy

Smaczne Zdrowe
Pasztet domowy 417

Zimne mięso razem z przyprawami i warzywami,wątróbkę i grzyby zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Dodać dodatkowe przyprawy do smaku,dosolić.Dodać jajka,kasze mannę i 1 szklankę rosołu z gotowanego mięsa.Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Mięso wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec 1 godzinę.Forma

Ala piecze i gotuje
Kluski kukurydziane 230

Takie kluseczki kukurydziane są świetnym dodatkiem do zup. Nadają się zarówno do kremów, zup na bazie rosołu a także super dodatek do zupy jarzynowej. Są bardzo proste i szybkie do zrobienie. Możemy zrobić różne wzorki. Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów . Składniki: 1 szkl

Ala piecze i gotuje
Sałatka z selera naciowego z curry 4096

łodyg selera naciowego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry sól do smaku Przygotowanie : Kurczaka gotujemy, ja zazwyczaj gotuję go razem z porcją rosołową gdy robię rosół ale możecie nawet na kostce rosołowej. Ostudzone piersi  kroję w paski a następnie tylko lekko kruszę w mniejsze kawałki, kukurydzę odsączam, ananasa kroję w 0,5 cm słupki, łodygi

Mechanik w kuchni
Potrawka z kurczaka na pikantnie 1222

mięso i tylko przez kilka minut podsmażam co chwilę mieszając aby się zarumieniło. Następnie dodaję starty czosnek i skrojoną w paseczki paprykę i możliwie drobno zsiekane papryczki. Całość podlewam rosołem i duszę. Miernikiem przejścia do kolejnego kroku jest miękkość papryki. Przygotowuję śmietanę, hartuję ją i dodaję do potrawki, chwilę gotuję. W tym czasie przygotowuję mąkę do zagęszczenia - w połowie szklanki

Mechanik w kuchni
Kremowa zupa szczawiowa 190

Możecie też przygotować zupę szczawiową w inny sposób: Zupa szczawiowa z jajkiem Kremowa zupa szczawiowa: Składniki: - 5 ziemniaków - miska o pojemności 1 litra ze szczawiem - 1 litr bulionu lub rosołu - 1 ser mozzarella - kiełbaski frankfurterki - 2 ziarna ziela angielskiego - jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki - sól i pieprz w młynku Przygotowanie: Szczaw przebieramy, odcinamy ogonki, dokładnie myjemy i siekamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię