zielonych szparagów pokrojonych na 3cm kawałki 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 drobno posiekana cebula 1 łyżka mąki 1/4 szklanki chudego rosołu z kurczaka 1/2 szklanki chudego mleka 100g serka topionego śmietankowego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu świeżo posiekany estragon Wykonanie: Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone
Walijskie Pichcenieziaren słonecznika mała kapusta pekińska 2 łodygi selera naciowego majonez łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz 1/2 ząbka czosnku koperek Wykonanie: Pierś gotujemy z przyprawami, lub wykorzystujemy mięsko od gotowania rosołu, studzimy, kroimy w sporą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni - studzimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Pekinkę kroimy i seler naciowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: Jogurt mieszamy
Walijskie PichcenieGalareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa i warzyw z rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 marchewki
Walijskie Pichceniekolor i dokładnie "obkleją" się tłuszczem. Po tym czasie podlewamy ryż bulionem i dusimy go na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Ugotowana wcześniej marchewkę (ja miałam z rosołu z poprzedniego dnia) kroimy w kostkę, groszek, kukurydzę odcedzamy. Warzywa wrzucamy do ryżu pod koniec gotowania, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i gotujemy do momentu dokładnego odparowania wody
Walijskie Pichceniepietruszki i całość doprawiamy do smaku solą oraz odrobiną czarnego pieprzu. Gdyby następnego dnia krupnik bardzo zgęstniał od kaszy (co jest więcej jak prawdopodobne) możemy rozcieńczyć go odrobiną rosołu/wywaru lub przegotowaną wodą
Walijskie Pichcenieobraną włoszczyznę, ziele i liść laurowy i sól. Całość przykryć i gotować razem, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie mięso i włoszczyznę wyjąć z bulionu a na rosół wrzucić poszatkowaną drobno kapustę,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę. Teraz już nie przykrywamy garnka, aby zachować piękny, zielony kolor zupy. Gotujemy, aż ziemniaki i kapusta
Walijskie Pichceniepodkręcamy smak steków pysznym, śmietanowym sosem. Polecam gorąco! Składniki: p ierś z indyka sól pieprz oregano czosnek olej do smażenia Na sos: 1 szkl. bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18% koperek 1 ugotowana i pokrojona marchewka Wykonanie: Piersi indyka kroimy na plastry o grubości 1,5-2 cm. Oprószamy ulubionymi ziołami
Walijskie Pichceniecebulę siekamy i razem dusimy na maśle , często mieszając i nie dopuszczając do zrumienienia. W połowie duszenia dodajemy pokruszone pieczywo i przez 3 minuty zasmażamy razem , przekładamy do ciepłego rosołu i gotujemy ok. 20 minut . Następnie zupę miksujemy , doprawiamy do smaku . Dodajemy śmietankę i posypujemy serem
Gorący kąsekpietruszką , suszonymi owocami to też nie byle co! Może też być duszona w jarzynach, grzybach w winie czy piwie. Z gęsiny robi się też niewyobrażalnie pyszny rosół, a brukiew na gęsinie ,czy czernina to klasyka kaszubska. Ósmy cud świata to szmalec, czyli smalczyk z cebulką ,jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już
Kulinarny karnet ChristopheraNiedzielne błogie lenistwo, rosół delikatnie podryguje w garnku uwalniając swój cudowny aromat. Makaron czeka ugotowany. Dzieci dokazują, kurczak do obiadu czeka zamarynowany w lodówce... A ja siedzę z kubkiem kawy przegryzając kruche wafelki, oglądam z dziećmi i mężem bajki. Ot dość rzadkie niedzielne południe. Ale odbiegłam od tematu. Jakiś czas temu stałam się posiadaczką hiszpańskich, glinianych naczyń do zapiekania
Malinowe Pocałunkizrobić, jak je wykorzystać. Dzisiaj pomysł na jajeczną Frittatę z dodatkiem mięsa, odrobiny warzyw i rukoli. Składniki (resztki znalezione w lodówce): kawałek mielonego kotleta ugotowana marchew (np. z rosołu / bulionu na zupę) papryczka chilli pomidory w puszce jajka zielenina - u mnie koperek i zioła prowansalskie przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Mięso i chilli rozdrabniamy, podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy
Taste Of My Daypodołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką babcia w ten sposób opalała cebulę do rosołu. Dla ułatwienia wpierw nabijam kolejno cebule na widelec i trzymając ją nad ogniem opalam. Gdy wierzchnia warstwa jest zwęglona, układam ją na palniku i kontynuuję ten proces już bez użycia widelca
Taste Of My Dayczarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu
Apetyczna babeczkaprzepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille , ewentualnie można użyć też naleśników. Zapiekane tortille można podawać nie tylko na obiad ale też jako przekąskę. SKŁADNIKI 500 g rozdrobnionego gotowanego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminku pieprz cayenne
Złote przepisymakaron. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, gdy się zagotuje, wrzucamy do niej rozkruszoną kostkę rosołową i mieszamy, aż się rozpuści. Oczywiście użyc możemy również prawdziwego rosołu, ale ważne wtedy, by nie był on zbyt tłusty. Następnie dodajemy śmietanę i czekamy, aż całośc się zagotuje. Teraz pora na serki. Wrzucamy je pokrojone w kostkę, by szybko się rozpuściły
Kulinarne zapędy Kokosa