rosół - 7627 przepisów (strona:431/509)

Szponder w sosie chrzanowym 190

Klasyka. Z dawnych czasów pamiętam, że takie danie często gościło na naszym stole. Ile razy był gotowany rosół lub mocny wywar na jakąś zupę wśród mięs na których go gotowano był szponder wołowy. Potem robiono z niego pierogi, paszteciki, krokiety , lub podawano w sosie ( chrzanowy, musztardowy, koperkowy itd. ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Pierogi z mięsem i kapustą 138

wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia      Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła oraz maggi, przesmażoną cebulę i odrobinę soli

Proste Potrawy
Galaretka z mięsa drobiowego 208

liść laurowy, koperek, 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyte mięso gotujemy w około litrze wody Dokładamy pokrojone warzywa, liść laurowy, pieprz ziarnisty- gotujemy do miękkości mięsa Ugotowane mięso wyjmujemy z rosołu i rozdrabniamy, wywar cedzimy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym

Proste Potrawy
Zupa chrzanowa 173

szczególnie gdy będę miała więcej osób do wykarmienia, bo tak naprawdę zupa robi się prawie sama  i jest tania :) Smacznego! Moim zdaniem może być alternatywą dla rosołu świątecznego

Proste Potrawy
Knedle z mięsem 158

średnich ziemnaków ugotowanych i  zmielonych 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej sól, pieprz, cebula mięso mielone lub gotowane z rosołu - zmielić dodać przesmażoną cebulkę ( u mnie było rosołowe) Przygotowanie: Do zmielonych ziemniaków dosypujemy mąki i mieszamy, wpierw  wszystko nożem , tak by  składniki dobrze się połączyły Wbijamy jajko i dodajemy

Proste Potrawy
Pikantna zupa z dyni 168

wpierw obrać z grubej skóry) 1 szklanka mleka 1 poiekana cebula czosnek - 3 ząbki mała papryczka chili cukier, sok z cytryny łyżka masła kostka rosołowa, (a jeszcze lepszy domowy rosół ) pieprz mielony Przygotowanie: Zagotować 500 ml wody, wrzucić kostkę i zamieszać, odstawić Na głębokiej patelni rozpuścić masło i włożyć pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę i dynię - smażyć to około

Proste Potrawy
Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 178

ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej wielkości pieczarek cebula, majeranek, pieprz i sól do smaku 5 łyżek  mielonego mięsa z rosołu (ugotowanego), ale nie koniecznie Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę

Proste Potrawy
Maślaki w śmietanie z makaronem 188

Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci

Proste Potrawy
Kotlety mielone z pieczarkami 139

znane, ale można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam zaprezentować mój przepis na mielone z dodatkiem gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki

Praktyczna pl
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 216

mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek granulowany lub świeży Z czterech łyżek mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany

Praktyczna pl
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 231

rekompensuję czas potrzebny do przygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag  mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej

RAROSSA
Kuskus z warzywami 330

miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1 : 1. Można też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 233

ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą pierś. Polecam nie wyrzucać kości - można wykorzystać je do przygotowania przysłowiowego rosołu. Z wyciętych filetów odciąłem nadmiar skóry, a następnie delikatnie naciąłem skórę "w kratkę", uważając aby nie naciąć mięsa. Do moździerza dodałem 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 owoce jałowca, 8 ziarenek

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 390

dwie części, pozostawiając kawałki skóry. Żeberka w część ogonowa nie zawierają zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, lekko skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania