rosół - 7627 przepisów (strona:435/509)

Roladki z suszonymi pomidorami i pieczarkami 170

ciasta francuskiego. Składniki : płat ciasta francuskiego jajko, żółty ser suszone pomidory 10 sztuk średniej wielkości pieczarek cebula, majeranek, pieprz i sól do smaku 5 łyżek  mielonego mięsa z rosołu (ugotowanego), ale nie koniecznie Przygotowanie : Cebule usmażyłam na szklisto na oleju, dodałam pokrojone drobno pieczarki oraz przemielone mięso Składniki przemieszałam, dodałam szczyptę majeranku, sól i pieprz do smaku, smażyłam chwilę

Proste Potrawy
Maślaki w śmietanie z makaronem 180

Przygotowanie: Obrane grzyby obgotowujemy około 20-30 min. w posolonej wodzie- osączamy Na głebokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby i sól W około 3/4 szklanki rosołu (może być woda) mieszamy około 5 łyżek śmietany z 1 łyżeczkę mąki, wlewamy do maślaków i dokładnie łączymy, mieszamy by nie powstały grudki - gotujemy chwilę Gdy mąka w sosie straci

Proste Potrawy
Kotlety mielone z pieczarkami 130

znane, ale można je robić na wiele sposobów. Dzisiaj chciałam zaprezentować mój przepis na mielone z dodatkiem gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki

Praktyczna pl
Paszteciki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego 205

mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek granulowany lub świeży Z czterech łyżek mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany

Praktyczna pl
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 220

rekompensuję czas potrzebny do przygotowania. Naleśniki: 18-20 sztuk 60 dag  mąki pszennej 2 jajka 2,5-3 szklanki mąki mleko sól Farsz: 1 kg gotowanego mięsa z rosołu 0,5 kg kiszonej kapusty 2 średnie cebule sól pieprz liść laurowy, ziele angielskie Dodatkowo: 3 jajka bułka tarta olej Sposób przygotowania : Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować. Naleśniki smażyć na goręcej

RAROSSA
Kuskus z warzywami 324

miseczki, dodajemy łyżkę masła, wsypujemy kuskus, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy wrzącą wodą w proporcji 1 : 1. Można też kuskus zalać wrzącym bulionem lub rosołem. Przykrywamy miseczkę talerzykiem lub zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy 5 minut aż wszystko napęcznieje, a warzywa stracą swoją surowość. Warzywa będą jednocześnie chrupiące. Kuskus z warzywami przekładamy do obręczy i układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 222

ostrego noża oddzielałem mięso od kości, starając się pozostawić na kościach jak najmniej mięsa. Tak samo wyfiletowałem drugą pierś. Polecam nie wyrzucać kości - można wykorzystać je do przygotowania przysłowiowego rosołu. Z wyciętych filetów odciąłem nadmiar skóry, a następnie delikatnie naciąłem skórę "w kratkę", uważając aby nie naciąć mięsa. Do moździerza dodałem 4 ziarnka ziela angielskiego, 4 owoce jałowca, 8 ziarenek

Wyprawy kulinarne
Królik duszony w winie z warzywami i kluskami śląskimi 382

dwie części, pozostawiając kawałki skóry. Żeberka w część ogonowa nie zawierają zbyt dużo mięsa, dlatego też nie wykorzystywałem ich do przygotowania dania, ale mogą świetnie posłużyć jako baza do rosołu. Poporcjowanego królika z każdej strony oprószyłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, lekko skropiłem oliwą, a następnie dodałem do niego około 2 łyżeczek posiekanego świeżego tymianku. Mięso przełożyłem do miski

Wyprawy kulinarne
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 410

pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny smak. Dolewamy trochę bulionu z kury. Kiedy odparuje połowa rosołu to dorzucamy kilka łyżek śmietany. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dokładamy makaron. Wyłączamy gaz, doprawiamy pieprzem oraz estragonem i zostawiamy

Kolizje Smaków
Zupa grzybowa 143

oczyszczeniem ich ale efekt i smak są  warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez

prawdziwe jedzenie
Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso 201

Pyszny i delikatny japoński rosół z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami, zainspirowany przepisem ze strony SŁODKO-KWAŚNY . Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto.  Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich

Tajskie smaki
Zupa krem z kalafiora 129

Moja starszaa latorośl jest od kilku dni chora, w związku z czym aktywnie gotuje zupy by zjadł cokolwiek ciepłego. Jednakże rosół już nam się zdecydowanie przejadł, a pomidorowej nie lubi. Zainspirowana dość niską ceną kalafiora postanowiłam przygotować mu zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł moje oczekiwania: zupa była pyszna,  a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje

Kolizje Smaków
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem 261

Soczyste piersi? To możliwe!” – to taka akcja testowa dla blogerek ....i ja biorę także w niej udział..Dostałam kostkę Knorr Rosół z kury, kostkę bulionową Knorr z czosnkiem i pietruszką oraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe

Moje domowe kucharzenie
Danie jednogarnkowe i rosołek 224

wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać, pokroić i chwilę pogotować.Odcedzić i przełożyć na blaszkę.Skrzydełka wyjąć z rosołu i dodać do ziemniaków.Posypać zieleniną i piec do miękkości

Moje domowe kucharzenie
Kurczak Knorr w sezamie 172

jest naprawdę smaczny. Nadarzyła się okazja by to sprawdzić;) Przygotowałam kurczaka natartego kostką rosołową i oliwą z dodatkiem sezamu. Składniki: 2 filety z piersi z kurczaka, 1 kostka Knorr Rosół z kury, 3 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki sezamu, 2 łyżki sosu sojowego, ząbek czosnku, sok z pół cytryny, szczypta mielonego imbiru. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Kostkę rosołową

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania