rosół - 7627 przepisów (strona:390/509)

ZUPA GRZYBOWA CZYSTA Z PIEROGIEM 123

dag.włoszczyzny 3 ziarna pieprzu czarnego liść laurowy 1 łyżka masła sól do smaku ************************************ Grzyby dokładnie myjemy i moczymy na kilka godzin lub na noc.Włoszczyznę jak na rosół myjemy, czyścimy ,kroimy i Gotujemy razem namoczonymi GRZYBKAMI w 6 szklankach wody. Gdy grzyby i włoszczyzna będzą miękkie , odcedzamy je , grzyby kroimy w paski i wkładamy do zupy , doprawiamy solą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gulasz z żołądków drobiowych 214

niewielkich ilościch i na dodatek większość i tak zjadam ja. Od małego lubię żołądki i pamiętam, że zawsze w domu były kłótnie kto zjada żołądek od kury z rosołu. Więc gulasz z żołądków taka mała wielka uczta tylko dla mnie. składniki: 600 g żołądków, u mnie z kurczaka 1 duża cebula 3/4 l wody 2 marchewki 1 łyżka majeranku

Monia miesza i gotuje
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze

Karo in the Kitchen
Warsztaty z Drosed i kukurydzianym kurczakiem 178

sałatką coleslaw z  domowym majonezem Po przygotowaniu każdego z dań, jak to już jest tradycją, wszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw

Kulinarne przygody Gatity
Zupa rybna 149

papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki tartej sól,pieprz Sposób przygotowania: Karpia dokładnie oczyszczamy,z głowy usuwamy oczy i skrzela.Karpia kroimy na mniejsze kawałki,i wkładamy do dużego garnka ,dodajemy obrane warzywa

Bajeczna Kuchnia
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 167

Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 100 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: 700 g batata, 2 łyżki śmietany

Moniki Smakołyki
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 206

górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie

Karo in the Kitchen
Sałatka z zupek chińskich 205

pierwszy na blogu i w ogóle w mojej kuchni sałatka z zupek chińskich.  Składniki: 3 zupki chińskie (u mnie 2 rosoły i kurczak curry) pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka pokrojona w kostkę (u mnie z zalewy olejowej) sól pieprz curry papryka ostra olej do smażenia majonez   Wykonanie: Makaron pokruszyć według uznania i zalać go dużą ilością gorącej

Pychotkaaa
Rosół z kury 141

kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, a po 20 minutach kapustę włoską, zarumienioną cebulę, pieprz. Gdy kura jest miękka, wyjąć. Rosół przecedzić, odtłuścić. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi i pokrojonymi jarzynami  z gotowania. Dodać natkę

Pychotkaaa
Risotto z kurczakiem wg Ewy Wachowicz 183

Składniki: 300 g ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g masła 2 łyżeczki curry 1/2 cebuli 1/2l - rosołu drobiowego 200 ml białego wina 1 natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki oliwy 2 krople oleju sezamowego Wykonanie: Na patelni stopić masło, na nie wsypać posiekaną cebulę i ją udusić.  Dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty lecz

Pychotkaaa
Krupnik na żeberkach 150

pietruszka natka pietruszki seler liść lubczyku sól pieprz Wykonanie: Kości zalać dużą ilością wody, zagotować. Gdy na wierzchu pojawi się piana całą ją zebrać a wywar gotować tak jak rosół na wolnym ogniu z dodatkiem marchewki pokrojonej w kostkę, selera, pietruszki. Pod koniec gotowania do wywaru dodać kaszę liść lubczyku i pokrojoną natkę pietruszki gotować do miękkości ciągle mieszając

Pychotkaaa
Pikantne paluszki serowe 171

Pikantne paluszki serowe Te paluszki chodziły za mną od dawna. Idealne na przegryzkę, do piwa, a nawet do rosołu. Moje wyszły lekko pikantne i kminkowe, bardzo chrupiące. Można oczywiście smak dostosować do swoich upodobań, mogą być bardzo pikantne, ziołowe, albo obsypane morską solą. Polecam, szczególnie, że jest to przekąska, może nie zdrowa, ale złożona ze składników, które doskonale znamy...dużo

na moim stole...
Flaki z boczniaków 157

wegański (jeśli użyjemy wywaru warzywnego) i bezglutenowy :) Świetnie smakuje podany ze świeżym pieczywem lub ugotowanym ryżem.  Składniki na porcję dla 2 osób: 0,5 l wywaru warzywnego (ewent. rosołu) 250 g boczniaków 2 marchewki 2 małe cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy lubczyk olej Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Marchewki obrać, umyć

Ugotować
ryż z warzywami 109

Składniki 1 1/2 kubka surowego ryżu 3 kubki rosołu 4 marchewki seler pora sól pieprz do smaku olej   Sposób przygotowania : Warzywa obrać , marchew i seler potarkować na dużych oczkach, porę pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na oleju  ( ok 4 - 5 łyżek ), dodać ryż i wymieszać. Jeszcze chwilę podsmażać. Dodać rosołek. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem

Darcia w kuchni
Makaron w sosie serowo - kurkowym 115

masło do smażenia sól, pieprz opakowanie makaronu - użyłam makaronu Animak Tagliatelle Sposób wykonania: Kurki oczyściłam , umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na niewielkiej ilości masełka. Zalałam 3 szklankami rosołu. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam dodałam do kurek. Gdy już grzybki były miękkie pokroiłam topiony serek na mniejsze kawałeczki wkładając go do sosiku grzybowego i mieszając

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania