jest dominujący. Posmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego
cool and mintykoncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, za którymś razem dodajemy również łyżeczkę koncentratu i dokładnie mieszamy - czynność powtarzamy do miękkości ryżu. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez
Moje-pitraszeniemakaronu 4 garście szpinaku 15 dag sera feta sól pieprz słodka lub ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku SORISO Wykonanie: Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu
Z Majeczką w kuchniniczyjej pomocy. No i się zaczęło: pierwsze ciasto z jabłkami z przepisu babci, małe kakaowe ciasteczka, które często przypalałam, wymyślne obiady o dziwnych połączeniach smakowych, w końcu pierwszy rosół, pierwsze kotlety z kurczaka, pierwsze zakalce i gumowate ciasta. Pierwszy tort o smaku Rafaello z okazji Dnia Taty, później kolejne torty (już bardziej apetyczne). I tak by można pisać i pisać
Nastoletnie Wypiekaniewrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania – seler zaczyna częściej być składnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal
Poezja smakuJestem słoikiem. Lubię słoiki. Przywożę je też z domu rodziców. Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje sosy, upycham owoce zalane alkoholem i przenoszę pasty. Ostatnio w moich słoikach króluje hummus. Zapraszam niżej po przepis. Składniki: (na 1 litr hummusu) 1 szklanka ugotowanej ciecierzyca 3-4 łyżki tahiny 1/3szklanki lodowatej wody
Fiolka w kuchniwołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz
Ze smakiem i z pasjąJedna z naszych ulubionych zup. Składniki: -1/2 kg pieczarek -3 małe marchewki -3 l bulionu warzywnego lub rosołu -10 dkg kaszy pęczak -ok. 50 ml śmietanki 30% -natka pietruszki -sól, pieprz do smaku W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. W tym czasie obieramy i kroimy pieczarki i marchewkę. Do garnka z gotującą się kaszą dodajemy pieczarki i marchewkę
Maminek kulinarnyfajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety
Kolizje Smakówspraw, poniżej znajdziecie natomiast uniwersalny przepis na kruche ciasto . Możecie go jednak modyfikować w zależności od upodobań oraz potrzeb konkretnych wypieków. Z kruchym ciastem jest bowiem trochę jak z rosołem – co kucharz, to inna receptura i sposób wykonania. Składniki Kruche ciasto przyrządzamy z co najmniej trzech składników: mąki pszennej (typ 500 lub zbliżony), masła oraz jajek. W przypadku ciasta słodkiego
Kulinarna Pokusapolędwiczka 1 łyżeczka majeranku pieprz kolorowy sól olej rzepakowy do smażenia mięsa 1 biała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka masła 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być niedzielny rosół) 2 duże łyżki śmietany 30% pół małej łyżeczki mąki pszennej 2 czubate małe łyżeczki musztardy delikatesowej Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około
Smak mojego domuChoć należy do jednych z najpopularniejszych warzyw, najczęściej dodajemy ją... Artykuł MARCHEW – NIE TYLKO DO ROSOŁU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEduże pieczarki 1 mała cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 szklanka bulionu z kurczaka ( może być rosół) 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę,warzywa myjemy. Cukinię kroimy w pół plasterki,paprykę w kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy
Sama słodycz i szczypta chiliUwielbiam zupę z pęczakiem. Między innymi dlatego, że bardzo szybko i łatwo ją przygotować. Jeśli zostaje mi bulion na przykład po rosole, to tylko dosypuję kaszę i dodaję ziemniaki zupa gotowa w 20 minut. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka biała część pora kawełek selera 1 cebula 5 ziemniaków 4 łyżki kaszy pęczak 1 ząbek czosnku
Kukuleczkikawałki z małych sztuk. W moim odczuciu takie są najsmaczniejsze. Dodatkowo każdy udziec dzielę jeszcze na 3-4 części, by równomiernie się obsmażał (kość dokładnie wycinam i odkładam na rosół). Od jakiegoś czasu smażę mięso na znacznie większej ilości tłuszczu niż kiedyś, lepiej się ono obsmaża, a skórka jest bardziej chrupiąca, nie muszę go nawet podlewać wodą (tłuszcz wytapia się
Smaczne Zdrowe