rosół - 7627 przepisów (strona:366/509)

Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 112

fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól Na dużej patelni

Kolizje Smaków
Zupa cytrynowa 196

GENIALNA, idealna, kremowa, orzeźwiająca, szybka, smaczna, no genialna po prostu! Przepis pochodzi z książki Zupy i sosy, Prószyński Media. 400 ml rosołu/wywaru 3/4 cytryny 3 łyżki śmietany pieprz biały Cytrynę umyć i przekroić. Wycisnąć sok do wywaru, wrzucić wyciśnięte połówki i zagotować. Śmietanę przełożyć do wysokiego naczynia. Hartować ją wlewając po łyżce gorącego wywaru i od razu energicznie mieszając

Czerwony Gupik
Groszek ptysiowy 148

formie groszku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, a jest efektowny i doskonale się komponuje z zupą przecieraną, a nawet zdarzyło mi się, na którymś weselu, jeść go z rosołem :). Ilość składników wystarcza na 2-2,5 blaszki groszku, co dało mi 2 duże porcje groszku do zupy. 1 jajko 25 gram masła 1/5 szklanki mąki (28 gram) 1/5 szklanki wody

Czerwony Gupik
wiejski kurczak z domowej wędzarni 188

wykonane właśnie z kurczaka, znikają w pierwszej kolejności. składniki kilka wiejskich kurczaków każdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki  myjemy, porządnie solimy i  odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum

Miód i pieprz
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE PIĄTKOWY OBIAD SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 112

Moje danie z dzieciństwa.Jak żyli moi rodzice śledź zawsze stanowił główny punkt piątkowego obiadu tak jak rosół w niedziele.Można było się pochorować na samą myśl ,że znów śledź będzie na obiad.Teraz po latach sama wracam do tamtych lat ,aby poczuć tamten klimat i potrawy przygotowane przez naszych rodziców.   30 dag.śledzia lub matiasów 1 jabłko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Królik duszony w pomidorach 218

bardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 226

jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i jeżynami 146

Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając

Wędrówki po kuchni
Caldo verde 109

niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków. W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką

R'n'G Kitchen
Antrykot z sosem musztardowym 229

Jeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam

Kuchnia u Krysi
Sałatka jarzynowa 169

być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 137

rondla na rozgrzaną oliwę. Zeszkliła się. Wsypałam seler i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszałam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Oprószyłam świeżo startą gałka muszkatołową.   Do rondla wlałam gorący rosół, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 20 minut. Dodałam połowę fasoli. Chwilę gotowałam.   Zdjęłam z gazu. Zmiksowałam. Przeprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 188

największemu pracusiowi ale oczywiście od samego rana poniosło mnie do kuchni, bo dzień bez gotowania, to dzień stracony :-) Dzisiaj mamy niedzielę, więc u mnie w domu będzie na bank rosół, ziemniaki z mizerią i udkiem z kurczaka ale, to w moim jak ja to nazywam prawdziwym domu.  W warszawskim raczej nie robię takich obiadów, wiecznie coś muszę zmajstrować, zamieszać

pieprzny smaczek
Rosół z kluchami 133

Zachciało mi się rosołu z kluseczkami..zazwyczaj robiłam lane kluseczki, takie małe ..a tym razem są kluski..a raczej kluchy ..i też było pysznie. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić

Moje domowe kucharzenie
Gołąbki z pasztetem paprykowym 139

kapusty blanszujemy aż będą pół miękkie, pół twarde, jak na gołąbki. Zawijamy w liście zimny farsz, formując gołąbki. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do garnka wyłożonego kapustą i zalewamy szklanką rosołu i dusimy aż kapusta będzie w pełni miękka. Gołąbki z pasztetem, to przykład dania z cyklu coś z niczego :) Gołąbki można podawać z sosem pomidorowym bądź po prostu polać ketchupem

W Moim Magicznym Domu