rosół - 7627 przepisów (strona:366/509)

Chowder 139

przy okazji również na obiedzie w rodzinnym gronie. Po długich godzinach spędzonych na zewnątrz taki wspólny gorący posiłek jest niezwykle ważny. Zazwyczaj w roli "rozgrzewacza" sprawdza się nasz polski rosół. Jednak dzisiaj chcielibyśmy zaproponować fantastyczną alternatywę dla niedzielnej zupy. Chowder, bo o nim mowa, to zupa wywodząca się z kuchni rybackiej. Opierała się ona na prostocie, korzystaniu z produktów łatwo

Kuchnia od dwojga
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 130

tyle dużo aby także przykryć wierzch.  Chyba, że mamy naczynie z pokrywką, a więc wtedy nie trzeba. Jeśli sos będzie gęsty, należy podlać 1/3 szklanki wody lub rosołu. Płaty ciasta bez względu co pisze na opakowaniu lekko obgotowujemy, w szerokim garnku z dwoma litrami osolonej wody. Aby nie trzeba było mieszać i aby nie przywierało na dno garna wrzucamy

Dieta moja pasja
Kuskus, mięso z rosołu i pieczarki czyli recykling dobry na wszystko. 126

uprzejmości księgarni internetowej Tania książka. pl Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki mocno ciepłej wody 3 łyżki oleju jajko 0,5 łyżeczki soli Farsz: 1/2 szklanka kuskus mięso z rosołu cebula łyżka masła papryka jajko łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Oraz:  3 łyżki masła 10 pieczarek Do wody dodajemy olej sól i jajko, mieszamy wszystko

Dieta moja pasja
Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 118

zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp.  Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet.  Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem, później jak doda się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze

Dieta moja pasja
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 174

drugą  przykryjemy wierzch. Formujemy kotlety i lekko podsmażamy na  odrobinie tłuszczu. Tak aby nam się tylko lekko wierzch ściął. Układamy w garnku na kapuście, podlewamy szklanką rosołu lub wody  przykrywamy  i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz

Dieta moja pasja
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 119

sensu ich trzymać, aby zalegały lodówkę, tylko trzeba je przetworzyć.  I tak dotarliśmy do tematu klopsików jakie można zrobić z rosołowego mięsa.  gotowane mięso i warzywa z rosołu jajko 2 - 3 łyżki manny sól i pieprz do smaku Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. Wrzucamy do malaksera razem z warzywami, kto nie ma może przepuścić przez maszynkę

Dieta moja pasja
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 117

wsypujemy ryż. Celowo nie podałam ilości, bo to zależy dla ilu osób, lub na jakie apetyty potrawa jest szykowana. A więc ryż podsmażamy na patelni, następnie podlewamy wodą ( lub rosołem),   sypiemy majeranek i dusimy ( pod przykryciem) do miękkości. Na koniec ostatecznie doprawiamy. Można też dodać kawałki pomidora, jarmużu, korniszona co tam kto ma i lubi. I to tyle

Dieta moja pasja
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 130

poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy

Dieta moja pasja
Szybki obiad czyli ryż, cukinia i mięso z rosołu. 169

przepis lubię nie tylko za prostotę, ale także za moją ukochaną cukinię, która podsmażona na maśle smakuje zaje....fajne. :) młoda cukinia 2 woreczki ryżu łyżka masła mięso z rosołu 2 pomidory ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki razem ze skórą. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy

Dieta moja pasja
Szynka gotowana i zapiekana z glazurą. 129

minut tylko zapiekana, aby złapała ładny kolorek i zyskała innego smaku, niż taka wprost wyjęta z wody. 1,5 - 1,8 kg szynka warzywa i przyprawy jak na rosół woda Glazura: łyżka dżemu lub miodu łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli lub łyżka sosu sojowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka granulowanego czosnku folia aluminiowa  Warzywa i przyprawy wrzucamy do garnka

Dieta moja pasja
Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 181

moich Gości przemiłe słowa,  słowa które nie tylko cieszą i mile łaskoczą ego człowieka,  ale jeszcze bardzie mobilizuję i zachęcają do działania. Irmina dzięki. :) Mięso z  rosołu i wszelakich zup, nie zawsze  ma swoich amatorów. Czasem schodzi na pniu, a czasem zalega sobie i jest przerzucane w lodówce, albo zalega w jej kącie

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 128

zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu obsmażamy gołąbki. W razie potrzeby można podlać odrobina wody lub rosołu. Gotowe podajemy ze skwarkami. Dodatki mogą być przeróżne, ja chciałam być najbliżej oryginału,  dlatego nic więcej nie dodawałam, a z zieloną natką na pewno pięknie by się komponowała czerwona papryka

Dieta moja pasja
Pasztet z grzybami 168

formy i kroić w dowolne plastry. Moja rada Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek

Kolorowa kuchnia Elki
Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 215

powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne.  Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, posypane zieloną pietruszką i ewentualnie

Czary - gary w kuchni
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 146

inaczej, trzeba ją wypatroszyć ;) Po oczyszczeniu głowy, kroimy ją w paski szerokości grubszych macek i razem z nimi pakujemy do gara. Do obu garnków dodajemy włoszczyznę, (dużo, jak na rosół), czerwoną cebulę (3 główki do dużego garnka, 2 do mniejszego) oraz ok. 10-15 listków laurowych i tyle samo ziela angielskiego. Nie musicie liczyć co do sztuki, po prostu

Spektrum Smaku

Proponowane wyszukiwania