rosół - 7627 przepisów (strona:363/509)

Pasztet drobiowy zwijany jak rolada. 126

zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp.  Zapewniam bez tego też można zrobić smaczny pasztet.  Dlatego też dobrze jest dodać szklankę rosołu, najlepiej nabrać z dziury jak się gotuje wtedy będzie miał jak najmniej tłuszczu. I teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem, później jak doda się jajka będzie raczej ryzykowne. Dodajemy też majeranek na lepsze

Dieta moja pasja
Gołąbki bez zawijania z kiszoną kapustą. 185

drugą  przykryjemy wierzch. Formujemy kotlety i lekko podsmażamy na  odrobinie tłuszczu. Tak aby nam się tylko lekko wierzch ściął. Układamy w garnku na kapuście, podlewamy szklanką rosołu lub wody  przykrywamy  i albo wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 na około godzinę, albo delikatnie pyrkami na palniku. Gotowe gołąbki ogarniamy z kapusty i wykładamy na talerz

Dieta moja pasja
Klopsiki z kurczaka z sosem pieczarkowym i kopytkami czyli pełen recykling. 132

sensu ich trzymać, aby zalegały lodówkę, tylko trzeba je przetworzyć.  I tak dotarliśmy do tematu klopsików jakie można zrobić z rosołowego mięsa.  gotowane mięso i warzywa z rosołu jajko 2 - 3 łyżki manny sól i pieprz do smaku Mięso obieramy ze skóry i resztek tłuszczu. Wrzucamy do malaksera razem z warzywami, kto nie ma może przepuścić przez maszynkę

Dieta moja pasja
Roladki z boczku i wątróbki podawane z ryżem. 128

wsypujemy ryż. Celowo nie podałam ilości, bo to zależy dla ilu osób, lub na jakie apetyty potrawa jest szykowana. A więc ryż podsmażamy na patelni, następnie podlewamy wodą ( lub rosołem),   sypiemy majeranek i dusimy ( pod przykryciem) do miękkości. Na koniec ostatecznie doprawiamy. Można też dodać kawałki pomidora, jarmużu, korniszona co tam kto ma i lubi. I to tyle

Dieta moja pasja
Strudel z ciasta francuskiego i mięsa, czyli pomysł na resztki. 143

poniedziałek, ale dziś wyszło inaczej. Czy ważny dzień? Nie, ważne aby smakowało, dało się szybko zrobić i nic uległo zmarnowaniu. opakowanie ciasta francuskiego około 0,5 kg mięsa z rosołu 2 jajka sól  i pieprz do smaku ząbek czosnki łyżeczka majeranku łyżka manny Mięso oddzielamy od kości i albo bardzo drobno kroimy, albo miksujemy, ja stosuję drugi wariant. Dodajemy

Dieta moja pasja
Szybki obiad czyli ryż, cukinia i mięso z rosołu. 184

przepis lubię nie tylko za prostotę, ale także za moją ukochaną cukinię, która podsmażona na maśle smakuje zaje....fajne. :) młoda cukinia 2 woreczki ryżu łyżka masła mięso z rosołu 2 pomidory ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki razem ze skórą. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy

Dieta moja pasja
Szynka gotowana i zapiekana z glazurą. 138

minut tylko zapiekana, aby złapała ładny kolorek i zyskała innego smaku, niż taka wprost wyjęta z wody. 1,5 - 1,8 kg szynka warzywa i przyprawy jak na rosół woda Glazura: łyżka dżemu lub miodu łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli lub łyżka sosu sojowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka granulowanego czosnku folia aluminiowa  Warzywa i przyprawy wrzucamy do garnka

Dieta moja pasja
Pierogi z mięsem i pietruszką czyli pomysł na mięso z rosołu. 193

moich Gości przemiłe słowa,  słowa które nie tylko cieszą i mile łaskoczą ego człowieka,  ale jeszcze bardzie mobilizuję i zachęcają do działania. Irmina dzięki. :) Mięso z  rosołu i wszelakich zup, nie zawsze  ma swoich amatorów. Czasem schodzi na pniu, a czasem zalega sobie i jest przerzucane w lodówce, albo zalega w jej kącie

Dieta moja pasja
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 139

zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Skwarki wyjmujemy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu obsmażamy gołąbki. W razie potrzeby można podlać odrobina wody lub rosołu. Gotowe podajemy ze skwarkami. Dodatki mogą być przeróżne, ja chciałam być najbliżej oryginału,  dlatego nic więcej nie dodawałam, a z zieloną natką na pewno pięknie by się komponowała czerwona papryka

Dieta moja pasja
Pasztet z grzybami 177

formy i kroić w dowolne plastry. Moja rada Do przyprawienia pasztetu możemy użyć dowolnych przypraw oraz ilości czosnku według naszych upodobań i smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek

Kolorowa kuchnia Elki
Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 227

powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest konieczne.  Gotowe kaszotto podajemy bezpośrednio po przygotowaniu, posypane zieloną pietruszką i ewentualnie

Czary - gary w kuchni
Ośmiornica cytrusowa i fiesta z Kubą Korczakiem 154

inaczej, trzeba ją wypatroszyć ;) Po oczyszczeniu głowy, kroimy ją w paski szerokości grubszych macek i razem z nimi pakujemy do gara. Do obu garnków dodajemy włoszczyznę, (dużo, jak na rosół), czerwoną cebulę (3 główki do dużego garnka, 2 do mniejszego) oraz ok. 10-15 listków laurowych i tyle samo ziela angielskiego. Nie musicie liczyć co do sztuki, po prostu

Spektrum Smaku
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 211

krem z dodatkiem śmietany, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą z posypką z nasionek. Smacznego! Nie nazwałabym kremu z kalafiora duńską zupą narodową (w przeciwieństwie do jakby rosołu z klopsikami i kluskami; kiedyś Wam może taki pokażę), jednak z racji znalezienia przepisu w duńskiej gazecie i idealnego wpisania się tego dania w duńską aurę, dodaję tę propozycję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 162

Zostało mi mięso gotowane od rosołu i tu nasuwało się pytanie... jak wykorzystać kurczaka? Więc weszłam do kuchni, pokroiłam mięso na mniejsze kawałki, wrzuciłam do miski, dodałam do niej przeróżne dodatki jakie tylko miałam pod ręką i tak powstała pyszna, sycąca sałatka. Polecam :) Składniki: * 6 pałek gotowanych z kurczaka * pół puszki kukurydzy konserwowej * pół puszku groszku konserwowego * pół puszki

Zrób to smacznie
Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą 164

Składniki:  1 świeży brokuł 1 marchewka 1 pietruszka 4 ziemniaki 2 szalotki 30 dag świeżego szpinaku baby 2 łyżki klarowanego masła 1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu 2 liście laurowe 150 ml słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 20 dag  cienkiej kiełbasy bekonowej Natka pietruszki do posypania

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania