dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy cukinię
słodki bratekViolaPa Jedna z ulubionych zup w moim domu. I nie oznacza to że jest przerabiana ze znanego nam rosołu. Zupę ugotowałam na kaczce. Składniki: Pozostałe części z kaczki który został nam po poprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż
Viola cooks with passionłyżeczka przyprawy curry Instrukcje Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody, do której dosypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do granicy wrzenia i odszumowujemy jak bulion lub rosół . Następnie dodajemy por, seler oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki. Wywar gotujemy powoli, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez ok. 2,5 godziny. Powinniśmy otrzymać
Kulinarna Pokusapapryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie 1 litr rosołu lub bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos piri piri lub ostra papryka do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fileta
Wanilia i Kardamonktórzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że to stek bzdur. Trudno, zawsze pozostaje nam lubczyk podstępem wrzucony do rosołu :) Warto w okresie klęski urodzaju zabezpieczyć pomidory na zimę w formie soku. Pomaga on w okresie zimowym na przeziębienia. Tak sobie myślę, że w kolejnym sezonie zrobimy rodzinny bojkot koncernów
Marder&Marder Manufacturefankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól Na dużej patelni
Kolizje Smakówwykonane właśnie z kurczaka, znikają w pierwszej kolejności. składniki kilka wiejskich kurczaków każdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki myjemy, porządnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum
Miód i pieprzMoje danie z dzieciństwa.Jak żyli moi rodzice śledź zawsze stanowił główny punkt piątkowego obiadu tak jak rosół w niedziele.Można było się pochorować na samą myśl ,że znów śledź będzie na obiad.Teraz po latach sama wracam do tamtych lat ,aby poczuć tamten klimat i potrawy przygotowane przez naszych rodziców. 30 dag.śledzia lub matiasów 1 jabłko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero
Smaczne ZdroweIlość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając
Wędrówki po kuchniniskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków. W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką
R'n'G KitchenJeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym i warzywami Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam
Kuchnia u Krysibyć bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej
Kuchnia u Krysirondla na rozgrzaną oliwę. Zeszkliła się. Wsypałam seler i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszałam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Oprószyłam świeżo startą gałka muszkatołową. Do rondla wlałam gorący rosół, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 20 minut. Dodałam połowę fasoli. Chwilę gotowałam. Zdjęłam z gazu. Zmiksowałam. Przeprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając
Kuchnia u Krysi